Ο υποψήφιος δήμαρχος Άρης Ρώτας για την περιοχή NATURA της Απάνω Μεριάς

Newsroom
24/02/2023 12:50
 
 
 

 

Την άποψή του για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την περιοχή NATURA της Απάνω Μεριάς εξέφρασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Άρης Ρώτας, εγκαινιάζοντας με το συγκεκριμένο θέμα τις τοποθετήσεις του συνδυασμού του για θέματα που απασχολούν τη Σύρο.

Ως προς την ΕΠΜ, ο κ. Ρώτας συντάσσεται με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση διόρθωση των στρεβλώσεων της εν λόγω μελέτης, ενώ εξαπολύει επίθεση στον έτερο υποψήφιο δήμαρχο κ. Αθανασίου, κατηγορώντας τον για «φθηνή προεκλογική αντιπολίτευση, λυπηρή προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και εκμετάλλευση της δικαιολογημένης οργής που έχει προκαλέσει το θέμα της ΕΠΜ για την Απάνω Μεριά».

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι «με ευθύνη του κ. Αθανασίου αποτράπηκε η δημιουργία τοπικού γραφείου ΟΦΥΠΕΚΑ στη Σύρο», η οποία – αν προχωρούσε – θα είχε πολλά οφέλη για τη Σύρο, σύμφωνα με τον κ. Ρώτα.

Το πλήρες περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Ρώτα έχει ως εξής: 

Ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο και θεωρώντας υποχρέωσή μας να συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας, προκειμένου να μπορέσουν να διακρίνουν τις θέσεις των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την ψήφο τους, πάνω σε θέματα που απασχολούν το νησί μας, εγκαινιάζουμε αυτόν τον κύκλο των τοποθετήσεών μας με ένα θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ης Φεβρουαρίου 2023 και αφορά στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την περιοχή NATURA της Απάνω Μεριάς.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το θέμα αυτό βρίσκει το νησί ενωμένο ως προς το μέλλον της Απάνω Μεριάς. Είναι, δηλαδή, κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να διατηρηθεί η φυσική ομορφιά και η «αγνότητα» που χαρακτηρίζει την περιοχή, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο ένα πλαίσιο προστασίας αυτής.

Ωστόσο, η ΕΠΜ που παρουσιάστηκε για την περιοχή δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς μεταξύ άλλων περιέχει ακρότητες, όπως αλόγιστη δόμηση από τη μια μεριά και απαγόρευση δόμησης από την άλλη.

Επομένως, συγχαίρουμε τις ψύχραιμες υπεύθυνες φωνές και τη Δημοτική Αρχή, που με εργατικότητα και μεθοδικότητα ανέλυσαν τα «κακώς κείμενα» της ΕΠΜ, και συντασσόμαστε πλήρως με τις 11 θέσεις – προτάσεις τροποποίησης της ΕΜΠ, όπως αυτές ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της 22ης Φεβρουαρίου 2023.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό αναγκαζόμαστε να αναφερθούμε και στα όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Φεβρουαρίου 2023, όπου για πολλοστή φορά η παράταξη του κ. Αθανασίου – κάνοντας φθηνή προεκλογική αντιπολίτευση – επιχείρησε να μπλέξει δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους θέματα, δηλαδή α) αυτό της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για την περιοχή NATURA της Απάνω Μεριάς και β) του αιτήματος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ΟΦΥΠΕΚΑ για παραχώρηση σ’ αυτόν της χρήσης δύο αιθουσών του Ενυδρείου του Κινίου, προκειμένου να δικαιολογήσει τη μειοψηφία της ως προς την παραχώρηση.

Κι όλα αυτά, ενώ γνωρίζει ότι η διευκόλυνση της λειτουργίας του ΟΦΥΠΕΚΑ στη Σύρο μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στο νησί μας, καθώς ο συγκεκριμένος Οργανισμός θα γνωμοδοτεί για όλα τα θέματα που αφορούν στις περιοχές NATURA. Τα οφέλη της λειτουργίας γραφείου του ΟΦΥΠΕΚΑ στη Σύρο θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με τα οφέλη της λειτουργίας τοπικού παραρτήματος του υπουργείου Πολιτισμού στη Σύρο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσα προβλήματα θα είχαν επιλυθεί αν είχε συμβεί αυτό!

Ενώ, λοιπόν, θα περίμενε κανείς ότι το θέμα αυτό θα τύχει της καθολικής αποδοχής του Δημοτικού Συμβουλίου και, ενώ το Φεβρουάριο του 2019 η παράταξη του κ. Αθανασίου είχε εισηγηθεί την παραχώρηση χώρου της έπαυλης Τσιροπινά στον προκάτοχο του Οργανισμού αυτού (που τότε λεγόταν Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών) για τη στέγαση των γραφείων στο εν λόγω Φορέα, αντ’ αυτού, γίναμε μάρτυρες μιας λυπηρής προσπάθειας παραπλάνησης της κοινής γνώμης και εκμετάλλευσης της δικαιολογημένης οργής που έχει προκαλέσει το θέμα της ΕΠΜ για την Απάνω Μεριά, αφού με ευθύνη του κ. Αθανασίου αποτράπηκε η δημιουργία τοπικού γραφείου ΟΦΥΠΕΚΑ στη Σύρο.

Θεωρούμε λοιπόν χρέος μας να αποσαφηνίσουμε τις θέσεις μας ως προς τα δύο αυτά σοβαρά θέματα:

Ως προς την ΕΠΜ για την Απάνω Μεριά συντασσόμαστε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να διορθωθούν άμεσα οι στρεβλώσεις της εν λόγω μελέτης και να διαφυλαχθεί το διαχρονικό δικαίωμα των κατοίκων της Απάνω Μεριάς να αξιοποιούν τις περιουσίες τους με τρόπο που ανταποκρίνεται στις μέχρι σήμερα δραστηριότητες.

Ως προς την παραχώρηση χώρου στον ΟΦΥΠΕΚΑ είμαστε θετικοί, γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του νησιού μας να μπορεί ο Δήμος να συνδιαλέγεται με άμεσο τρόπο με τον Οργανισμό που εκ του Νόμου θα αναλάβει την εφαρμογή των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από την παραπάνω μελέτη μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν.

Πιστεύοντας ότι συμβάλλουμε στην σωστή πληροφόρηση των συμπολιτών μας θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι πρακτικές εκμετάλλευσης του θυμικού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης για αποκόμιση πρόσκαιρων πολιτικών οφελημάτων βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την πολιτική μας θέση και πράξη.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*