To Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου για τους «μαζικούς ακρωτηριασμούς των δέντρων» στο νησί

Newsroom
08/04/2023 18:56
 
 
 

 

Χωρίς απάντηση παραμένει εδώ και έξι μήνες το έγγραφο αίτημα του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (Π.Π.Π.Σ.) προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί σχετικά με τις «καταστροφικές ενέργειες που αφορούν στη διαχείριση πρασίνου στη Σύρο», στις οποίες περιλαμβάνονται και οι «ακρωτηριασμοί» δέντρων σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι όχι μόνο «έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα δέντρα», αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες μελλοντικών ατυχημάτων από θραύσεις κλαδιών.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Π.Π.Π.Σ.:

Τον Σεπτέμβριο του 2022 αποστείλαμε έγγραφο αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμο Σύρου Ερμούπολης – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Διεύθυνση Δασών Νομού Κυκλάδων) ζητώντας εξηγήσεις και τη χορήγηση στοιχείων σχετικά με τους ακρωτηριασμούς δέντρων και τις λοιπές καταστροφικές ενέργειες που αφορούν στη διαχείριση πρασίνου στη Σύρο.

Έξι μήνες πέρασαν από τότε, και, έως σήμερα, καμία υπηρεσία δεν μας έχει απαντήσει παρά την νομική υποχρέωση που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες να απαντούν στα αιτήματα που τους κατατίθενται. Κατά το διάστημα αυτό οι ακρωτηριασμοί των δέντρων έχουν ενταθεί λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το Παρατηρητήριο, αξιολογώντας το θέμα των ακρωτηριασμών των λίγων δέντρων του νησιού μας ως εξαιρετικά σοβαρό, απέστειλε προς τις υπηρεσίες αυτές νεότερο (υπενθυμιστικό) αίτημα στο οποίο συμπεριέλαβε και επιπλέον στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι είναι αντιεπιστημονικές, έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα δέντρα και αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες μελλοντικών ατυχημάτων από θραύσεις κλαδιών.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να λάβουμε επιστημονικά στοιχεία και απαντήσεις (πειστικές) που, αν μη τι άλλο, να μας αποδείξουν ότι σφάλουμε και ότι οι φορείς ενεργούν με επιστημονικά κριτήρια και γνώμονα την ποιότητα του περιβάλλοντος και την προστασία των δέντρων. Και κυρίως ότι δεν δημιουργούν συνθήκες που με σημαντική πιθανότητα οδηγούν σε μελλοντικές πτώσεις κλαδιών και τραυματισμούς.

Διαβάστε εδώ το έγγραφο που αποστείλαμε, καθώς και την ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας.

Υ.Γ.: Στο Γαλησσά πάντα υπάρχει περιθώριο εκπλήξεων. Η φωτογραφία είναι της 02.04.2023 (λίγο μετά την αποστολή του εγγράφου).

(Visited 97 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*