Νίκος Ρούσας: «Η λειτουργία του Γ.Ν. Σύρου είναι ένας συλλογικός αγώνας»

Newsroom
02/06/2023 11:48
 
 
 

 

Τη χαρά του για την τοποθέτησή του στο ιστορικό νοσοκομείο της Σύρου εξέφρασε ο νέος διοικητής του κ. Νίκος Ρούσας, ο οποίος χθες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Έχοντας αντιληφθεί πλήρως – όπως δήλωσε – την ευθύνη και τις απαιτήσεις που συνεπάγεται η θέση του Διοικητή του Γ.Ν. Σύρου, αναφέρθηκε επανειλημμένα στις έννοιες του αλληλοσεβασμού, της ευσυνειδησίας και της συνεργασίας, που – κατά την άποψή του – είναι βασικές για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο νέος διοικητής του Γ.Ν. Σύρου εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος τόσο από την ψηφιοποίηση που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των ασθενών, την αρχειοθέτηση των εγγράφων κλπ. (που δεν εφαρμόζεται σε κανένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο της ηπειρωτικής Ελλάδας), όσο κι από την εργατικότητα και την κατάρτιση του διοικητικού προσωπικού. Επίσης, μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, που στο πρόσφατο συνέδριο νοσηλευτών που έγινε στη Σύρο, έκανε επιστημονικές παρουσιάσεις και εισηγήσεις υψηλότατου επιπέδου, εκπροσωπώντας επάξια την υγειονομική μονάδα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και ενισχύοντας την εξωστρέφειά της. Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, υποστήριξε ότι όλοι οι γιατροί είναι «ένας προς έναν, επάξιοι, με γνώσεις και ικανότητες».

Ο κ. Ρούσας αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και είναι επιτακτική η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών στο νοσοκομείο, ωστόσο συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα απαντάται αυτή τη στιγμή σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Μάλιστα, εδώ και 10 μέρες έχουν αναρτηθεί στο «Διαύγεια» τρεις προκηρύξεις για έναν Επιμελητή Αναισθησιολογίας, έναν Επιμελητή Χειρουργικής κι έναν Επιμελητή Νεφρολογίας (καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος και δεν μπορούν να γίνουν ανοιχτές προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό) χωρίς όμως να έχει εκδηλωθεί το παραμικρό ενδιαφέρον.

«Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι κάτι πιο βαθύ και πιο μεγάλο από την αντιμετώπιση που μπορεί να κάνει ο διοικητής ενός νοσοκομείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσας και πρόσθεσε ότι η έλλειψη Συντονιστή Διευθυντή, για παράδειγμα Χειρουργικής, απαγορεύει (βάσει νόμου) την ύπαρξη ειδικευόμενων χειρουργών σε μια υγειονομική μονάδα. «Άρα, για εμάς είναι πρωταρχικός σκοπός να έρθει Διευθυντής για να μπορέσουμε έτσι να προσελκύσουμε ξανά ειδικευόμενους, οι οποίοι είναι το “φυτώριο” σε ένα νοσοκομείο, που θα γίνουν οι μελλοντικοί επιμελητές του και να το στελεχώσουν ως ειδικοί» επισήμανε ο νέος διοικητής. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως έκανε δεκτό το αίτημα της Επιστημονικής Εταιρίας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος να προσφέρουν, κατά τη θερινή περίοδο, εθελοντική βοήθεια φοιτητές Ιατρικής που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 4ο έτος των σπουδών τους.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ρούσας ξεκαθάρισε ότι το νοσοκομείο της Σύρου «είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στις Κυκλάδες», το οποίο θα μπορέσει και φέτος να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου που βρίσκεται προ των πυλών, χάρις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα κληθεί να υπερβάλλει εαυτόν μερικές φορές, γεγονός για το οποίο ο διοικητής τους είναι ευγνώμων και τους ευχαριστεί.

Σε επόμενη ερώτηση, ο διοικητής απάντησε ότι έχει «εισπράξει» τη διάθεση συνεργασίας, από πλευράς τοπικών συλλογικών φορέων, στην προσπάθεια εξεύρεση στέγης για τους υγειονομικούς που θέλουν να εργαστούν στη Σύρο, ενώ για τη θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων, επισήμανε ότι δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά.

Ο κ. Ρούσας δεν παρέλειψε να σταθεί και στο γεγονός ότι ο προηγούμενος διοικητής κ. Ζουλουφός δεν αρκέστηκε σε μια τυπική παράδοση-παραλαβή, αλλά τον ενημέρωσε ενδελεχώς για όλα τα τρέχοντα ζητήματα του νοσοκομείου, ενώ για τις επαφές που είχε με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Γ.Ν. Σύρου, αποδέχθηκε μεν ότι «υπάρχουν προβλήματα» και το κατανοεί, αλλά εξήγησε ότι ο εκάστοτε διοικητής δεν έχει «ατελείωτες δυνάμεις», ούτε μπορεί να δρα αυτόνομα χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τη νομοθεσία, τις υπουργικές αποφάσεις, τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου κλπ.

«Ελπίζω να κατανοούν (σ.σ. οι εργαζόμενοι) τη θέληση που υπάρχει ώστε να λύσουμε προβλήματα. Είναι δεδομένο , θεμιτό και αποδεκτό να υπάρχουν διαφορές. Το να διασπείρουμε φόβο στον κόσμο δεν θα το ήθελα. Άρα είναι τελείως διαφορετικό να λέμε “έχουμε ανάγκες”, από το να λέμε “δεν λειτουργεί”» υποστήριξε ο διοικητής, ο οποίος τόνισε στη συνέχεια ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου και των επιμέρους τμημάτων του είναι «ένας συλλογικός αγώνας που κανείς δεν πρέπει να μένει απ’ έξω και τα εύσημα δεν τα παίρνει μόνο ένας».

«Για μένα είναι πολύ σημαντικό το τι εκλαμβάνουμε από τους πολίτες. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε ανθρώπους και είναι εκεί για να μας βοηθήσουν. Εάν κάθε παράπονο γίνεται με σωστό τρόπο, στο σωστό μέρος, αξιολογείται και μπορεί να βρεθεί μια λύση […] Είμαι από τους ανθρώπους που, φεύγοντας, θέλω να αφήσω ένα ακόμη πετραδάκι, χωρίς να πετάξω το πετραδάκι που άφησε ο προηγούμενος. Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το δικό μου πετραδάκι θα είναι η βάση για να έρθει κάποιος άλλος να βάλει μια μεγαλύτερη πέτρα […] Εμείς, σαν νοσοκομείο, θα θέλαμε τη συμμετοχή του πολίτη, θα θέλαμε τα εύστοχα παράπονά του, στη βάση όμως της ευσυνειδησίας» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Ρούσας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη βελτιωθεί και οι χρόνοι αναμονής των πολιτών που θέλουν να κανονίσουν κάποιο ραντεβού με γιατρό του νοσοκομείου.

(Visited 183 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*