«Ντόμινο» εξελίξεων στο θέμα της μαρίνας Σύρου

Newsroom
29/08/2023 21:21
 
 
 

 

«Ντόμινο» εξελίξεων έχει προκύψει στο θέμα της μαρίνας Σύρου. Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή το απόγευμα, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου του Νεωρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του Ομίλου ONEX κ. Πάνος Ξενοκώστας εξέφρασε την ξεκάθαρη διαφωνία του για τη δημοπράτηση και μελλοντική τουριστική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της μαρίνας στα Λαζαρέττα , κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για “μικροπολιτικές σκοπιμότητες” (σχεδόν ενάμιση μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές) από πλευράς του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (Δ.Λ.Τ.) Σύρου και ειδικότερα της προέδρου του κας Κανδιώς Μαραγκού.

Ο κ. Ξενοκώστας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε σθεναρά ότι οι δύο δραστηριότητες (δηλ. ναυπηγείο και μαρίνα) είναι ασύμβατες και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα σημάνει και την αρχή του τέλους για τη λειτουργία του Νεωρίου. Ακόμη, ο κ. Ξενοκώστας δήλωσε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε από το Λιμενικό Ταμείο για τη διενέργεια διαγωνισμού για τη μαρίνα, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της επιχείρησης για το θέμα.

Χθες Δευτέρα 29 Αυγούστου το πρωί, οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να αντιδράσουν έντονα, σε περίπτωση που το Λιμενικό Ταμείο επέμενε να προχωρήσει στη δημοπράτηση των εγκαταστάσεων της μαρίνας. Μάλιστα, σκόπευαν να παραστούν στη συνεδρίαση του Δ.Λ.Τ. που θα συζητούνταν το επίμαχο θέμα. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, μιας και η εν λόγω συνεδρίαση αναβλήθηκε.

Σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συνεδρίαση αναβλήθηκε εξαιτίας «απειλών και εκφοβισμού» που μεταφέρθηκαν προς την κα Μαραγκού για τη σωματική της ακεραιότητα, όπως και για τη σωματική ακεραιότητα της οικογένειας και των παιδιών της, αλλά και κατόπιν της πληροφόρησης περί «προσχεδιασμού εσκεμμένης πρόκλησης επεισοδίων» κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης, λόγω διαφωνίας της ναυπηγικής επιχείρησης σχετικά με τη δημοπράτηση της μαρίνας στα Λαζαρέττα.

Ακολούθησε συνάντηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και προσωρινού προέδρου του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου κ. Μάρκου Βουτσίνου και εργαζομένων του ναυπηγείου με τον Δήμαρχο κ. Λειβαδάρα και μέλη της Δημοτικής Αρχής, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί διέξοδος στην τεταμένη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί. Από την μια πλευρά, οι εκπρόσωποι του Δήμου τόνισαν τη διαχρονικότητα, αλλά και τη σοβαρότητα του θέματος της μαρίνας, η αξιοποίηση της οποίας θα συμβάλλει όχι μόνο στην αναβάθμιση των υποδομών της Σύρου, αλλά και στην τόνωση της αγοράς εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του ναυπηγείου. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι του Νεωρίου παρέμειναν σταθεροί στην άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονη λειτουργία ναυπηγείου και μαρίνας.
Μετά από λίγες ώρες, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έγινε αποδέκτης εξωδίκων που κατέθεσαν η ONEX NEORION SHIPYARDS, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων και το Εργοστασιακό Σωματείο Νεωρίου, για τα όσα είχε αναφέρει περί απειλών για την σωματική ακεραιότητα της ίδιας και κοντινών της προσώπων.

Τη «σκυτάλη» πήρε στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Άρης Ρώτας (και σύζυγος της κας Μαραγκού), ο οποίος «με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης του ναυπηγείου ΟΝΕΧ Νεώριο σχετικά με τη μαρίνα στα Λαζαρέττα», στις οποίες έγινε σαφής αναφορά στο πρόσωπο του, κάλεσε τον κ. Ξενοκώστα να συζητήσουν δημόσια με θέμα της συζήτησης «Ναυπηγείο – Μαρίνα – Master plan – Επενδύσεις – Ανάπτυξη». «Ελπίζω ότι κατόπιν των πολυσέλιδων ανακοινώσεων που εκδόθηκαν από πλευράς ναυπηγείου σχετικά με το θέμα, να μην καλυφθεί πίσω τους ο κ. Ξενοκώστας και να μην επιδείξει ατολμία στην πρόσκληση συζήτησης. Η πρόσκληση αυτή προκύπτει κατόπιν της δεδομένης σοβαρότητας του θέματος, καθώς δεν ακολουθούμε την διχαστική ρητορική του κ. Ξενοκώστα, δεν υπεκφεύγουμε και δεν κρυπτόμαστε πίσω από χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και ανέξοδων δηλώσεων. Αναμένουμε λοιπόν την παρουσία του για έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο» ανέφερε η σχετική πρόσκληση.

Η απάντηση του κ. Ξενοκώστα ήταν «καταπέλτης»: Δεν είμαι πολιτικός, δεν είστε ειδικός περί ναυπηγείων, δεν είμαι υποψήφιος δήμαρχος, δεν ψάχνω να προσλάβω συμβούλους και δεν καταφεύγω ποτέ σε πρόσκαιρα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που για εσάς μπορεί να αποτελούν στρατηγική επιδίωξη. Στην ουσία της δήλωσης σας αδυνατώ να διακρίνω κάτι, έκτος αν οι προσβολές είναι ουσία για εσάς. Ως εκ τούτου, θα σας συνιστούσα την οποία δίψα σας για αντιπαράθεση, την αυτοκρατορική λογική επιβολής “μονομαχιών” σε ώρες, μέρη και θεματολογία της επιλογής σας, να τα εξαντλείται στην οικογένεια σας, τον κύκλο σας και την δουλειά σας και όχι σε ανθρώπους που αγνοούν ποιος είστε. Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά κάποιοι έχουμε και δουλειές να κάνουμε και βάσει αυτών βγάζουμε το πρόγραμμα μας. Σας εύχομαι ειλικρινά καλή δύναμη και τύχη γιατί βλέπω θα τα χρειαστείτε και τα δυο. Και θα μοιραστώ κλείνοντας με ένα όμορφο ρητό που θεωρώ πως πρέπει να ακολουθούμε όλοι όσοι θέλουμε να έχουμε θετικό πρόσημο στον δημόσιο βίο μας και την κοινωνία. “Τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση”- Σωκράτης Φιλόσοφος (469-399 π.Χ.)».

Συνέχεια στο «σίριαλ» της μαρίνας είχαμε σήμερα το απόγευμα, οπότε και πραγματοποιήθηκε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με θέμα την απομάκρυνση της κας Μαραγκού από τη θέση της προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και τον ορισμό του αντικαταστάτης της. Ωστόσο, η κα Μαραγκού είχε ήδη δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά και ούτε να «παγώσει» τη διαδικασία αξιοποίησης της μαρίνας, «για λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας» όπως ανέφερε σε επιστολή που έστειλε στον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης.

(φωτό: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 184 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*