«Το ναυπηγείο, η μαρίνα, οι κάτοικοι και οι θεσμικοί παράγοντες της Σύρου»- Ανακοίνωση του ΠΠΠΣ

Newsroom
31/08/2023 00:54
 
 
 

 

Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου αναφορικά με το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει στη Σύρο για την μη δυνατότητα συνύπαρξης μαρίνας μικρών σκαφών πλησίον του ναυπηγείου.

Αυτούσια η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Κάποτε, όχι πολύ παλιά, το 2019, κάποιοι τραμπούκοι είχαν απευθυνθεί στην κοινωνία της Σύρου ζητώντας της να «σκάσει». Και το είχαν κάνει αυτό ενώπιον των εκπροσώπων των θεσμικών και αιρετών αρχών του τόπου οι οποίοι παρακολουθούσαν παγερά αδιάφοροι και σιωπηλοί. Κανείς δεν είχε το σθένος, να τους κόψει το βήχα. Δυστυχώς, και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας παρέμεινε σιωπηλή.

Τις τελευταίες ώρες αλλάξαμε επίπεδο. Ήταν φυσικό και ήταν θέμα χρόνου. Ανοιχτά πλέον, απροσχημάτιστα, ιδιωτικά συμφέροντα παρεμβαίνουν, αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, στα κοινά του νησιού μας και με το «έτσι θέλω» απαιτούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, όχι μόνο τις αποφάσεις των αιρετών οργάνων αλλά ακόμη και αυτή την ημερήσια διάταξη των προς συζήτηση θεμάτων. Με δυνατότερη φωνή από ποτέ λένε «σκάστε» σε όλους όσους είχαν μείνει τότε σιωπηλοί. «Μαρίνα;», ούτε να το σκέφτεστε, ή μαρίνα ή το ναυπηγείο, και τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν!

Γιατί;

Γιατί δεν μπορούν να συνυπάρξουν η μαρίνα με το ναυπηγείο όταν το ναυπηγείο μπορεί να «συνυπάρχει» με μια ολόκληρη πόλη, σε άμεση επαφή με κατοικίες, με σχολεία, με καταστήματα, με ξενοδοχεία, με ταβέρνες, με νοσοκομείο και με πολυσύχναστους δρόμους;

Την εξήγηση έδωσε ο -διπλός πλέον- πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου κ. Μάρκος Βουτσίνοςκαι μάλιστα σε δύο γραμμές.

Ο κ. Βουτσίνος που στο παρελθόν έχει κάνει λόγο για τοξική και υστερική οικολογία, για νοσηρούς και κατά συνθήκη οικολόγους, για ραδιουργίες εγκάθετων, για μηχανορραφίες και παραπληροφόρηση που σκοπό έχουν να πλήξουν το ναυπηγείο και που έχει στείλει μαφιόζικα μηνύματα σε συμπολίτες μας, μέλη σήμερα του Παρατηρητηρίου, παροτρύνοντας τους «να προσέχουν υπέρμετρα την υγεία τους», σήμερα αναρωτιέται δημόσια: «Θα είναι η μαρίνα από τη μια κι από την άλλη το ναυπηγείο, θα χτυπάμε αμμοβολή, θα βάφομε, θα πλένομε…;» (στο 24:07΄).

Γίνεται κ. Βουτσίνε; Είναι δυνατόν τα πολυτελή σκάφη να μαζεύουν την αμμοβολή με τα φαράσια από τα καταστρώματά τους και να καθαρίζουν μπογιές από τις γυαλιστερές επιφάνειές τους; Είναι δυνατόν να πλέουν σε νερά που κατά καιρούς χρωματίζονται στο χρώμα των καραβιών που βάφονται στο ναυπηγείο;

Όχι φυσικά! Όσο το ναυπηγείο δεν υιοθετεί (ή δεν υποχρεούται να υιοθετήσει) μέτρα δραστικού περιορισμού της ρύπανσης και αναλώνεται σε παχιά λόγια και ανέξοδα πυροτεχνήματα, δεν είναι δυνατόν!

Όμως, είναι απορίας άξιο, πως τόσο ο κ. Βουτσίνος όσο και ο κ. Ξενοκώστας θεωρούν αυτονόητο ότι οι τα πνευμόνια και τα στομάχια των κατοίκων που ζουν και κινούνται γύρω από το ναυπηγείο, μπορούν κάλλιστα να γεμίζουν με αμμοβολή και μπογιές ενώ των επισκεπτών της μαρίνας, όχι!

Εμείς λέμε και επιμένουμε: «Περιβάλλον καθαρό και Νεώριο ανοιχτό». Μια πρόταση που χωράει και τη μαρίνα και το Νεώριο και προπάντων την υγεία των κατοίκων αυτού του τόπου. Για να συμβεί αυτό όμως απαιτούνται πραγματικές επενδύσεις και όχι λόγια του αέρα.

Καλώς ή κακώς όμως, αν δεν λάβει θέση η κοινωνία διατυπώνοντας ευθαρσώς και καθαρά τη θέση της, τίποτα δεν θα αλλάξει.

30.08.2023
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Υ.Γ.: Δηλώνουμε τη θλίψη μας για τον θεαματικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Δήμαρχος επέλεξε να ολοκληρώσει την θητεία του στα κοινά. Με την καρατόμηση της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου η οποία, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δυσαρέστησε την ONEX! Φρόντισε δε να λάβει ο ίδιος τη θέση της ούτως ώστε να είναι βέβαιος ότι όλα θα παγώσουν! Ο κ. Λειβαδάρας με την κίνησή του αυτή γράφει ιστορία.

(Visited 200 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*