Αναφορά του ΠΠΠΣ για θαλάσσια ρύπανση του λιμανιού της Ερμούπολης

Newsroom
27/11/2023 13:02
 
 
 

 

Αναφορά του Παρατηρητηρίου για θαλάσσια ρύπανση του λιμανιού της Ερμούπολης στις 20.11.2023: 

Το πρωί της Δευτέρας 20.11.2023 διαπιστώσαμε (για άλλη μια φορά) θαλάσσια ρύπανση στην Ερμούπολη.

Αναφέραμε το περιστατικό στο Λιμεναρχείο επιδεικνύοντας και τις φωτογραφίες που είχαμε πάρει και ζητήσαμε την διερεύνηση του περιστατικού με την άμεση λήψη δειγμάτων προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι ρυπαντικές ουσίες και να εντοπιστεί ο ρυπαντής. Προς έκπληξή μας, ο κ. Λιμενάρχης ισχυρίστηκε ότι το Λιμεναρχείο είναι αρμόδιο μόνο για θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή και ότι το περιστατικό που αναφέραμε δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Λιμεναρχείου. Επιμείναμε, ότι,σύμφωνα με τοΠ.Δ. 55/20-3-98 (ΦΕΚ 58 Α’): «Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος»,το περιστατικό εμπίπτει απολύτως στις αρμοδιότητες του(οι οποίες αρμοδιότητες του Λιμεναρχείου είναι ανεξάρτητες από τις αρμοδιότητες τυχόν άλλων υπηρεσιών).

Εξ όσων γνωρίζουμε, στα σημεία της ρύπανσης μετέβησαν υπάλληλοι της Χημικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας καθώς και δύο λιμενικοί. Λήφθηκαν δείγματα τόσο από τη θάλασσα όσο και από τις εγκαταστάσεις του ΝΕΩΡΙΟΥ. Από ένα σημείο που λήφθηκε δείγμα είχε ήδη αρχίσει να εξαφανίζεται η ρύπανση…

Ελπίζουμε οι ενέργειες των αρχών σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων των δειγμάτων να δώσουν απαντήσεις τόσο ως προς τη σύσταση των ουσιών που επέπλεαν στη θάλασσα όσο και για την ταυτότητα του ρυπαντή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων για την παρουσία βαρέων μετάλλων και Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων, μιας και από την πρόσφατη έρευνα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αποδείχτηκε ότι τα ιζήματα του λιμανιού είναι από τα πιο ρυπασμένα ιζήματα στην Ελλάδα με κάποια βαρέα μέταλλα και καρκινογόνους Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες.

Η ολοκλήρωση τη παρέμβασής μας έγινε με την κατάθεση της ακόλουθης έγγραφης καταγγελίας

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 109 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*