Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης: Απερίφραστα αντίθετη στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Newsroom
19/01/2024 10:22
 
 
 

 

Ψήφισμα ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης, ζητώντας να μπει ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με αφορμή το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Καΐλης και Χρυσαφίδης υποστηρίζουν ότι, πέρα από την αρνητική επίδραση που θα έχει με την υποβάθμιση του επιπέδου και την αύξηση του κόστους των σπουδών, θα επηρεάσει και το πανεπιστημιακό τμήμα της Σύρου, όπως και τα περισσότερα περιφερειακά τμήματα και σχολές, «δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία, αλλά και την ίδια την ύπαρξη του».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης χαιρέτισε, επίσης, τη χθεσινή κινητοποίηση των φοιτητών στο νησί, καθώς και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα από φοιτητικούς συλλόγους και μαθητές, έχοντας στο πλευρό τους εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα «να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, κατέθεσαν νομοσχέδιο με τίτλο “ελεύθερο πανεπιστήμιο”, με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι “η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους”.
Βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου:
-Διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα.

-Καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια, η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας, γίνεται ακόμα πιο άδικη.

Ειδικότερα για το τμήμα του νησιού μας, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης, το διαχρονικό χτύπημα της αξίας των πτυχίων, τα σοβαρά προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, για την ίδια την επιβίωση και συνέχιση λειτουργίας του τμήματος, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει μείωση των εισακτέων και μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αυτό μαρτυρά και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο πως η ευθύνη για το άνοιγμα και κλείσιμο τμημάτων μεταφέρεται πλέον στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, θεωρεί πως αυτό που χρειάζεται η κοινωνία, το νησί μας και τα παιδιά μας είναι δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία.

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεση μας στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης
Καϊλης Νικόλας
Χρυσαφίδης Παύλος

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*