Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν. Σύρου: «Είμαστε στον ίδιο παρονομαστή»

Newsroom
27/02/2024 10:14
 
 
 

 

Τις συνέπειες της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων υποδομών, με επίκεντρο βέβαια το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, περιγράφει ο Σύλλογος Εργαζομένων του, ο οποίος συμμετέχει στην αυριανή απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.

Ο Σύλλογος στηλιτεύει την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας που υποβαθμίζει συνεχώς τις παρεχόμενες, προς τους πολίτες, υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παραθέτει μια σειρά πάγιων αιτημάτων προς ικανοποίηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:
Ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Κανένας δεν έχει απολογηθεί για την απαξίωση των δημόσιων δομών, των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος κρίσιμων υποδομών του Δημοσίου, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Εμείς πρώτοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που επιφέρει στην ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων υποδομών.

Εδώ στην Σύρο γίναμε αυτές τις ημέρες για άλλη μια φορά, μάρτυρες της περιπέτειας συμπολίτη μας, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και επειδή δεν υπάρχει πλέον ελικόπτερο στην Σύρο, διακομίστηκε σε Νοσοκομείο της Αθήνας με ιδιωτικό πλωτό μέσο, το οποίο ήρθε από την Νάξο και τον μετέφερε στην Μύκονο από όπου μετακινήθηκε με αεροπλάνο για την Αθήνα, με ό,τι συνέπειές είχε αυτό στην μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του. Τους τελευταίους 7 μήνες, οι διοικούντες των αρμόδιων υπουργείων μας διαβεβαιώνουν ότι δεν κινδύνεψε κανείς και ότι όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν επαρκώς. Σε όλες αυτές τις διακομιδές που αφενός γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις και αφετέρου ο ασθενής κάνει τον γύρο των Κυκλάδων πριν φτάσει στο Νοσοκομείο προορισμού, έχει διερευνήσει κάνεις τις επιπτώσεις στην πορεία της υγείας του ασθενή, εξαιτίας όλης αυτής της επιπλέον ταλαιπωρίας; Ή για τις επιπτώσεις της απουσίας των γιατρών του Νοσοκομείου που τον συνοδεύουν οι οποίοι αναγκάζονται να επιστέψουν την άλλη μέρα με το πλοίο της γραμμής.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) παραμένει με ένα γιατρό (από τους τέσσερεις προβλεπόμενους) ενώ τα Τμήματα Τεχνητού Νεφρού και το Παθολογικό δουλεύουν ακόμη επειδή γιατροί που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν, δέχτηκαν να παρατείνουν την παραμονή τους για ένα χρόνο ακόμη. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο Νοσοκομείου Σύρου, το 75% (3/4) των περιστατικών που προσέρχονται στο ΤΕΠ, διεκπεραιώνονται χωρίς να εξεταστούν από ειδικό Ιατρό!

Ακόμη και όταν κάποιες από τις κενές θέσεις προκηρύσσονται τελικά, σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτονται, προφανώς λόγω του δυσανάλογα υψηλού, σε σχέση με τον μισθό, κόστους ζωής στην Σύρο, ενώ ακόμα και όσοι έρχονται, προσπαθούν διακαώς να φύγουν. Ένας νεοδιόριστος νοσηλευτής, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 680 ευρώ καθαρά τον μήνα.

Η κυβέρνηση, αντί να αυξήσει τους μισθούς, ως λύση προαναγγέλλει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας με την υλοποίηση των απογευματινών χειρουργείων (με τι προσωπικό άραγε;), την απασχόληση των γιατρών του δημόσιου τομέα, εκτός δημοσίου (προφανώς εις βάρος των δημόσιων νοσοκομείων) προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματα τους καθώς και την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα επιλέγει να προχωρήσει με εργολάβους στο τομέα της καθαριότητας, της σίτισης, και της φύλαξης ενώ αποδεδειγμένα πλέον (βάσει οικονομοτεχνικών μελετών) αποδεικνύεται ότι οι εργολάβοι κοστίζουν τουλάχιστον 40% περισσότερο, στο Ελληνικό Δημόσιο. Το παραπάνω το αναφέρουμε ως στοιχείο για τους αφελείς που πιστεύουν ότι όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για δημοσιονομικούς λόγους.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα την Τετάρτη 28-2-24

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28-2-24 και ώρα 10:30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (λιμάνι)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
*Άμεση κάλυψη των κατεπειγουσών αναγκών του Νοσοκομείου για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατακόρυφη αύξηση των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης την περίοδο του Πάσχα και του Καλοκαιριού.

*Στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

*Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

*Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων.

*Ένταξη στα ΒΑΕ.

*Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία.

*Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.

*Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού.

*Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.

*Αύξηση Μισθών. Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.

*Διπλασιασμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς με παράλληλη ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες.

*Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, για ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές μεταφορές, σιδηροδρομικές ακτοπλοϊκές, αεροπορικές και οδικές, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή μία ασήμαντη παράμετρο στον υπολογισμό του κόστους.

*Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να επανέλθει ο Δημόσιος χαρακτήρας σε όλες τις Υποδομές.

*Απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους και τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες. Καμία συγκάλυψη! Κανείς να μην επιτρέψει να επαναληφθεί τέτοιο έγκλημα.

(φωτό αρχείου)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*