Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Newsroom
27/02/2024 14:28
 
 
 

 

Να διεκδικήσει μαχητικά όλα όσα η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες θέλουν να του στερήσουν καλεί τον λαό το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με αφορμή και την αυριανή απεργία.

Το έγκλημα στα Τέμπη, η ακρίβεια, οι εργασιακές συνθήκες «γαλέρας», οι πλειστηριασμοί και η επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι τα θέματα που θίγει στην ανακοίνωση του το Σωματείο, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας:

Έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη γινόμαστε ξανά η φωνή των νεκρών, που περιμένουν ακόμα να αποδοθούν ευθύνες στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ κι όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, που έκαναν τον σιδηρόδρομο πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες και ρώσικη ρουλέτα για την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να πλημμυρίσουμε τους δρόμους, όπως κάναμε έναν χρόνο πριν. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η HellenicTrain κι ο ΟΣΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, πάντα σύμφωνα με την ευρωενωσιακή κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Γινόμαστε η φωνή των 179 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να βγάλουν το μεροκάματο, στην Ελλάδα του 2023. Η φωνή που καταγγέλλει ότι όσο οι μεγαλοεργοδότες θα μετράνε κέρδη, εμείς θα μετράμε απώλειες. Με την απεργία στις 28 Φλεβάρη απαντάμε στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με την πολιτική της μετέτρεψε τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονες γαλέρες, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη μεγαλοεργοδοσία κι εκτεθειμένους τους εργαζόμενους.

Απαντάμε με συλλογικό, μαζικό κι οργανωμένο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, απαιτώντας την προστασία της υγείας και της σωματικής μας ακεραιότητας, ενάντια στην αντιμετώπιση τους από τη μεγαλοεργοδοσία ως κόστος, που θα προσπαθήσει να αποφύγει, έχοντας τη βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να ελεγχθεί ποτέ.

Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πατώντας στο αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο, που έχει ψηφίσει από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να τσακίζει το εισόδημα μας. Ενωνόμαστε και παλεύουμε σε κάθε χώρο δουλειάς για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς, αφού η ακρίβεια δυναμώνει και το λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τα έξοδα που τρέχουν και τις ανάγκες μας σε βασικά είδη, τρόφιμα, ρεύμα. Είναι ξεκάθαρο πως, όποια μικρή αύξηση κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, αυτή θα εξανεμιστεί αμέσως λόγω της ακρίβειας.

Είναι φανερό πως τα μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τάχα την ακρίβεια, αποτελούν κοροϊδία κι αναπαράγουν τις αιτίες της φτώχειας μας. Έχουμε προ πολλού αντιληφθεί πως, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες των αρμόδιων υπουργών, ούτε οι τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης μειώνονται ουσιαστικά, ούτε καταργούνται οι έμμεσοι φόροι, όπως είναι ο ΦΠΑ, που για τον λαό θα ήταν μεγάλη κι άμεση ανακούφιση, ούτε οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται πραγματικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, προχωρούν κανονικά χιλιάδες πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών για λογαριασμό των διάφορων «αρπαχτικών» κι άνθρωποι του μόχθου χάνουν το βιός τους υπό την απειλή των κατασταλτικών μηχανισμών. Με την απεργία στις 28 Φλεβάρη απαντάμε δυναμικά στο νέο κύμα πλειστηριασμών, που παίρνει τα σπίτια ακόμα κι από οικογένειες χαμηλοσυνταξιούχων και ΑΜΕΑ.

Στις 28 Φλεβάρη διαδηλώνουμε μαζί με τα παιδιά μας, τους μαθητές και φοιτητές, που απαιτούν δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο κι ασφαλές σχολείο και πανεπιστήμιο απορρίπτοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί πλήρως το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, να υποβαθμισθεί περαιτέρω η αξία των πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να ανοίξει ο δρόμος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να εισαχθούν δίδακτρα στα δημόσια, προσθέτοντας ακόμη ένα βαρίδι στην πλάτη του λαού.

Με την απεργία στις 28 Φλεβάρη διεκδικούμε μαχητικά:
*Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων κι επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας, κοκ.

*Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση του κατώτατου στα 900€, ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, καθολική επαναφορά των τριετιών με ενσωματωμένη την περίοδο 2012 – 2023.

*Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.

*Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο με τήρηση των αργιών κι υποχρεωτική την κυριακάτικη αργία, χωρίς εξοντωτικά ωράρια εργασίας κι απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς ελαστικές μορφές απασχόλησης (συμβάσεις μίσθωσης έργου – μπλοκάκι, συμβάσεις μηδενικών ορών, εκ περιτροπής, μερικής ή κατά παραγγελία απασχόλησης, κ.α.).

*Καμία παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.

*Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

*Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ρεύμα, πλαφόν στις τιμές ενέργειας και καυσίμων. Καμία σκέψη για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού.

*Ασφαλείς, τακτικές και φθηνές ακτοπλοϊκές κι αεροπορικές μεταφορές από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών.

*Κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τρόφιμα, βρεφικά, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α., και πλαφόν στις τιμές τους.

*Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

*Κατάργηση για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά του ληστρικού ΕΝΦΙΑ.

*Απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν, σύγχρονες κι ολοκληρωμένες σπουδές, εξασφάλιση στους φοιτητές δωρεάν σίτισης, πρόνοιας και στέγασης. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.

*Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους κι απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους, των δωρεάν ιατρικών, διαγνωστικών, εργαστηριακών, προληπτικών εξετάσεων, όλων των απαιτούμενων φαρμάκων κι εμβολίων. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, καμιά κλινική, κανένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας και να επαναλειτουργήσει πλήρως το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.

*Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη γενοκτονία των Παλαιστίνιων, από τους διεθνείς δολοφονικούς συνασπισμούς, απόσυρση από τη χώρα μας των ξένων στρατευμάτων και βάσεων, κατάργηση των ΝΑΤΟϊκών δαπανών κι επαναπατρισμό των δυνάμεων μας που επιχειρούν εκτός συνόρων.

*Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, στις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές. Άμεση λήψη από το κράτος ουσιαστικών μέτρων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής κι αντισεισμικής προστασίας.

*Κατάργηση του αίσχους των πλειστηριασμών των πρώτων – κύριων κατοικιών, αυξημένη επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης σε αυτό το καθεστώς.

28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
και καλούμε συναδέλφισσες και συνάδελφους να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στη Σύρο, στις 10.30, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση N. Αιγαίου.

(φωτό αρχείου)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 60 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*