Την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου με την Κρήτη ζητά ο Σύλλογος Κρητών Σύρου

Newsroom
29/02/2024 11:00
 
 
 

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου έχει απευθύνει επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, ζητώντας την άμεση επαναφορά του δρομολογίου που συνέδεε το Ηράκλειο με τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τη Θεσσαλονίκη.

Στην επιστολή τονίζεται ότι, για να μεταβούν οι επιβάτες ακτοπλοϊκώς από τη Σύρο προς την Κρήτη, απαιτείται να μεταβούν πρώτα στον Πειραιά και στη συνέχεια να επιβιβαστούν σε πλοία που οδεύουν προς τα λιμάνια των Χανίων και του Ηράκλειου.

Επισημαίνεται επίσης ότι αυτή η διαδικασία προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία και αυξάνει το κόστος μεταφοράς, καθώς για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος μπορεί να υπερβεί τα 500 ευρώ, δεδομένου ότι απαιτούνται οκτώ ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Δια της παρούσης επιστολής, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της νήσου Σύρου με την Κρήτη και την ταλαιπωρία που υφιστάμεθα κάθε φορά που πρέπει να ταξιδέψουμε από και προς την Κρήτη.

Προκείμενου λοιπόν να μεταβούμε προς την Κρήτη ακτοπλοϊκώς θα πρέπει , να μεταβούμε από την Σύρο στον Πειραιά , σε ένα ταξίδι διάρκειας τεσσάρων ωρών , και κατόπιν να επιβιβαστούμε στα πλοία που αναχωρούν προς του λιμένες των Χανίων και του Ηράκλειου.

Κάτι τέτοιο μας δημιουργεί τεράστια ταλαιπωρία, άλλα και αυξάνει πάρα πολύ το κόστος μεταφοράς, δεδομένου ότι μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα από 500 € , αφού καλείται να εκδώσει 8 ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Πολλές δε από τις δίκες μας οικογένειες για επαγγελματικούς και προσωπικούς λογούς χρειάζεται να μετακινηθούν ακόμη και κάθε μήνα προς την Κρήτη, το οποίο κάτι τέτοιο έχει καταστεί αδύνατον πλέον, δεδομένου της σημερινών οικονομικών συγκυριών.

Κύριε υπουργέ,

για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπήρχε απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας με Κρήτη σε ετήσια βάση, με πλοίο που ένωνε το Ηράκλειο με τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και την Θεσσαλονίκη.

Το 2018 η γραμμή αυτή ξεκίνησε και πάλι για μόλις δύο μήνες του καλοκαιριού, και από τότε δεν έχει γίνει κάποια δρομολόγηση πλοίου από οποιαδήποτε ακτοπλοϊκή εταιρία.

Ζητούμε την άμεση επαναφορά του συγκεκριμένου δρομολογίου, και την προκήρυξη της συγκεκριμένης γραμμής, για να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης των Κυκλάδων και της πρωτεύουσας των Κυκλάδων με την Κρήτη άλλα και την Μακεδονία, ένα δρομολόγιο που θα διευκολύνει τόσο τους μονίμους κάτοικους του χειμώνα, όσο και την τροφοδοσία των καταστημάτων μας, που προκειμένου να τροφοδοτηθούν με προϊόντα της Κρήτης καλούνται να καταβάλουν τεράστιο κόστος μεταφορικών μέσω του Πειραιά.

Επιπλέον θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική την συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση, τόσο για εμάς τους κάτοικους της Σύρου, όσο και σε επίπεδο σύνδεσης πανελλαδικά, μιας και η συγκεκριμένη γραμμή θα ενώσει τέσσερις περιφέρειες της χώρας μας με πλοίο, ενισχύοντας σημαντικά της τοπική οικονομία των νησιών και της Βορείου Ελλάδας.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξετάσετε με πολύ σοβαρότητα το αίτημά μας και θα δώσετε λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πολλά χρόνια τώρα.

Παρακαλούμε πολύ άνω επιστολή να τεθεί ως θέμα στο συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και να γίνει γνωστή στα μέλη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*