Τρεις προτάσεις Λεονταρίτη για την απόδοση της δέουσας τιμής στον Δημήτριο Βικέλα

Newsroom
15/04/2024 13:56
 
 
 

 

Προτάσεις που αφορούσαν στην απόδοση φόρου τιμής στον Συριανό οραματιστή και ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Δημήτριο Βικέλα, ώστε να γίνει παγκοσμίως γνωστό ποιος ήταν και από πού προέρχεται, κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Ο κ. Λεονταρίτης κατέθεσε τις προτάσεις του κατά τη διάρκεια της κεντρικής εορταστικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Απόλλων επ’ ευκαιρία της «Εβδομάδα Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών, Δημήτριος Βικέλας», παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αθλητισμού, της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα, των Προέδρων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, του Δημάρχου Τήνου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών.

Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Λεονταρίτης πρότεινε τα εξής:
1. Η γενέτειρα πόλη του Δημήτριου Βικέλα, η Σύρος, να αποτελεί τον πρώτο σταθμό της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας μετά την Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια στο έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στη συγκεκριμένη πρόταση ανταποκρίθηκε θετικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σ. Καπράλος, τονίζοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα.

2. Την αδελφοποίηση Ερμούπολης και Παρισιού, των πόλεων όπου γεννήθηκαν ο Δημήτριος Βικέλας και ο Βαρόνος Pierre de Coubertin, το δίδυμο στο οποίο οφείλεται η αναβίωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τη συγκεκριμένη πρόταση συζήτησε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κατά την επίσκεψή της στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία δεσμεύθηκε να μεταφέρει άμεσα την πρόταση στη Δήμαρχο του Παρισιού, κ. Ann Hidalgo, η οποία θα παραστεί στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

3. Να ονομαστεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλασικού στίβου «Δημήτριος Βικέλας».

Σε σχετική δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε:
«Η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί από την Πολιτεία σε ανθρώπους οραματιστές και δημιουργούς, όπως ο Δημήτριος Βικέλας, στον οποίο η παγκόσμια αθλητική κοινότητα οφείλει τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι 1ον η δέσμευση να μεταλαμπαδεύονται οι αρχές και οι αξίες του στις επόμενες γενιές και 2ον η κατασκευή σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων προκειμένου οι νέοι να διαπαιδαγωγούνται με τις αρχές του αθλητικού ιδεώδους.

Ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε θέσει στις ύψιστες προτεραιότητές μας την υπηρεσία του αθλητικού ιδεώδους.

Στο πλαίσιο αυτό, χρηματοδοτούμε και έχουμε θέσει υπό την αιγίδα μας όλες τις αθλητικές διοργανώσεις όλων των αθλημάτων και έχουμε ανακατασκευάσει και κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις στο σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νεολαία μας».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*