Σύρος: Εβδομάδα επετειακών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια αδελφοποίησης των Δήμων Σύρου – Ερμούπολης και Grillon της Γαλλίας

Newsroom.
05/07/2024 17:20
 
 
 

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των τριάντα (30) χρόνων αδελφοποίησης του Δήμου μας με τον Δήμο Grillon της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκαν στην Grillon επετειακές εκδηλώσεις, διάρκειας μιας εβδομάδας, από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου 2024, στις οποίες παρευρέθηκε πολυπληθής αποστολή από το νησί μας.

Συγκεκριμένα, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Νικόλαος Σκευοφύλαξ, ενώ συμμετείχε και το παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο κ. Νίκο Σολάρη και τη χορευτική ομάδα του.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιούνιο του 1994 ο Δήμος Grillon της Γαλλίας υπέγραψε σύμφωνο αδελφοποίησης με τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου. Εκτός από τις στενές σχέσεις της Σύρου με τη Γαλλία, όπως γνωρίζουμε από την ιστορία του νησιού μας, οι δύο αυτές περιοχές παρουσίαζαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ήταν μικρές σε έκταση και πληθυσμό, αλλά με μεγάλη ιστορική αξία, καθώς και οι δύο υπήρξαν μεσαιωνικοί οικισμοί. Έμοιαζαν επίσης στην αρχιτεκτονική τους δομή, αλλά και στην οικονομική τους δραστηριότητα, η οποία ήταν προσανατολισμένη κυρίως στην ύπαιθρο και την αγροτική ζωή.

Η εν λόγω αδελφοποίηση άνοιξε νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο τοπικών κοινωνιών, προάγοντας κοινές πρωτοβουλίες σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα δημιούργησε ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς. Μάλιστα, οι Γάλλοι πολίτες έγιναν θερμοί υποστηρικτές και πρεσβευτές της ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της επετειακής αυτής εβδομάδας και μέσα από τις κοινές δράσεις, δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους της Grillon να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική ιστορία και τις παραδόσεις μας, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την ελληνογαλλική φιλία.

Για την επιτυχημένη αυτή πρωτοβουλία, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, προκαλώντας τη συγκίνηση όλων των συμμετεχόντων, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά και να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές και των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, ευχαριστούμε την Γαλλική Επιτροπή Ελληνογαλλικής Φιλίας που εδρεύει στην Γκριγιόν και ιδιαίτερα την πρώην Πρόεδρο Francoise Sisteron και τον σύζυγό της Christian, την νυν Πρόεδρο Ivka Petit, την αεικίνητη Agnès Dayde και τον σύζυγό της Francis, για τη ζεστή φιλοξενία τους, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Σολάρη και την χορευτική ομάδα του από το «Άρωμα Παράδοσης» για τις μοναδικές στιγμές υπερηφάνειας που μας χάρισαν.

Ευχαριστούμε την κα Στέλλα Λημναίου για την ενεργό συμμετοχή της  στην αποστολή και τη διαχρονική της στήριξη.

Τέλος, ευχαριστούμε τους χορηγούς μας για τη γενναιόδωρη προσφορά των τοπικών μας προϊόντων που ταξίδεψαν στην Grillon:  το κατάστημα «Κώστας Πρέκας» και τον κ. Κώστα Πρέκα, το «Melisyros» και τον κ. Γεράσιμο Σκορδίλη, το «Makryonitis Syros Distillery» και τον κ. Νικόλα Μακρυωνίτη, καθώς και τους λουκουμοποιούς μας κα Ντίνα Συκουτρή-Παραδοσιακά Λουκούμια Σύρου «Συκουτρής», κ. Αντώνιο Λειβαδάρα-Λουκούμια Λειβαδάρας και τον κ. Κώστα Κόκκαλη-Λουκούμια Κανακάρη.

Οι επετειακές εκδηλώσεις της αδελφοποίησης των δύο Δήμων θα ολοκληρωθούν στα τέλη του Αυγούστου στο νησί μας, οπότε αναμένεται η αποστολή από την Grillon δεκαεννέα  (19) Γάλλων, σε ανταπόδοση της θερμής φιλοξενίας που εισπράξαμε.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*