«Κυκλαδικόν»: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την μετατροπή του σε Διοικητήριο της Περιφέρειας

Newsroom
09/07/2024 14:31
 
 
 

 

Στην υπογραφή του συμφωνητικού προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη για τη μετατροπή του «Κυκλαδικόν» σε διοικητήριο της Περιφέρειας, μετά και τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της αποδέχθηκαν τους όρους παραχώρησης του κτηρίου, όπως αυτοί τέθηκαν από την Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος.

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής, καθώς «δίνει οριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα 50 και πλέον ετών της Ερμούπολης και βάζει τέλος στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας για κατάρρευση του ακινήτου».

Το εμβληματικό κτήριο που βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία Μιαούλη παραχωρείται από το Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς αξιοποίηση για 50 έτη, προκειμένου να το ανακατασκευάσει πλήρως και να στεγάσει εκεί τις υπηρεσίες της.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεονταρίτης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
« Η σημερινή ημέρα είναι για μένα ημέρα λύτρωσης και πολύ μεγάλης ικανοποίησης, όπως πιστεύω για τη συντριπτική πλειοψηφία των Συριανών, διότι οδηγούμαστε σε οριστική λύση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος για την Ερμούπολη.
Μετά από 50 χρόνια εγκατάλειψης, μετά από 50 χρόνια αναμονής για αξιοποίηση, μετά από 50 χρόνια προβλημάτων και αγωνίας για το κτήριο και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε η μη αξιοποίησή του. Μετά από 12 άγονους διαγωνισμούς, 2 απευθείας αναθέσεις, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν για διαφορετικούς λόγους, βρέθηκε οριστική λύση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος για το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

Θέλω να ευχαριστήσω πρωτίστως τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο, τους συναδέλφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη, τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Α. Αθανασίου και τη δημοτική σύμβουλο κ. Θ. Καρτάνου που στήριξαν την πρότασή μου για ανακατασκευή του κτηρίου και εγκατάσταση σε αυτό των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Η δημιουργία Διοικητηρίου της Περιφέρειας είναι η πλέον κατάλληλη και ρεαλιστική λύση. Παρά την επιθυμία και τις προσπάθειες που έγιναν για δημιουργία μιας μικρής πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ, διότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν έχει κανένα όφελος για τους επενδυτές λόγω του μεγάλου κόστους ανακατασκευής του κτηρίου και των λίγων εσόδων που θα είχε μία τέτοια επένδυση.

Στα χρόνια που είμαι Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος προσπάθησα πάρα πολύ. Έφερα στο νησί περισσότερους από 20 επενδυτές. Το δημοπρατήσαμε. Το δώσαμε απευθείας ανάθεση. Δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε τίποτα.

Μοναδική λύση η ανακατασκευή του από την Περιφέρεια, διαφορετικά το κτήριο θα καταρρεύσει. Το κτήριο θα ανακατασκευαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και θα είναι ένα κόσμημα για τη Σύρο.

Ξεκινάμε άμεσα το Γολγοθά των αδειοδοτήσεων. Η διαδρομή δύσκολη. Οι διαδικασίες χρονοβόρες και επίπονες.

Γνωρίζω ότι αναλαμβάνω μια τεράστια ευθύνη. Όμως δεν με φοβίζει τίποτα. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις το έργο να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στη Σύρο ένα στολίδι. Άλλωστε γνωρίζω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχω τη βοήθεια όποιων χρειαστεί (Υπουργείο Πολιτισμού, Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κ.ά.).

Αγαπητοί μου συμπολίτες, όλοι γνωρίζουμε ότι η ιστορία γράφεται με αποφάσεις. Και η απόφαση ελήφθη. Με αίσθημα ευθύνης προς τους συμπολίτες μου και το θεσμό που υπηρετώ».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*