Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου-Ερμούπολης για την εκ νέου πρόθεση ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας

Newsroom
04/09/2024 11:16
 
 
 

 

Με τίτλο «Ιδιωτικοποίηση καθαριότητας, πράξη 2η…» η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία στηλιτεύει την πρόταση της δημοτικής αρχής για έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση εργασιών καθαριότητας σε εργολάβους.

Όπως υποστηρίζει, η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα θα επιδεινώσει και θα υποβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. «Πώς θα εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή την τήρηση των όρων της σύμβασης της καθαριότητας, εφόσον αδυνατεί να ελέγξει την τήρηση των όρων της σύμβασης της ανακύκλωσης;» αναρωτιέται η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο «για τα πολιτικά αδιέξοδα όλων όσων δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τις κεντρικές, αντιλαϊκές πολιτικές».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σύρου-Ερμούπολης έχει ως εξής:
Ακριβώς πέντε μήνες μετά την πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μεγάλου τμήματος της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η Δημοτική Αρχή επανέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, με εκ νέου πρόταση έναρξης διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση εργασιών καθαριότητας σε εργολάβους.

Για την εν λόγω εξέλιξη έχουμε τοποθετηθεί εκτενώς με δημόσια ανακοίνωση της παράταξης μας στις 03/04/2024. Ας δούμε όμως κάποιες ενδιαφέρουσες παραμέτρους του θέματος.

Η υποστελέχωση του Δήμου, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, καθώς τα δραματικά αποτελέσματα που δημιουργεί είναι εμφανή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς των δημοτών και των κατοίκων. Η εκρηκτική αυτή κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης. Πέρα από τις διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών, υπάρχει μια πολύ σημαντική καμπή που καθόρισε το τοπίο της στελέχωσης του Δήμου, όπως το βιώνουμε σήμερα.

Μιλάμε φυσικά για την περίφημη προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, για 8.166 θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες δήμων. Πρόκειται για μια προκήρυξη «που άνοιξαν οι ουρανοί» των προσλήψεων… και ο Δήμος μας κράταγε ομπρέλα.

Ενδεικτικά, για να υπάρχει σύγκριση μεγεθών, θυμίζουμε πως με την εν λόγω προκήρυξη στο Δήμο Μυκόνου προκηρύχθηκαν 105 θέσεις μονίμων εργαζομένων, ενώ στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προκηρύχθηκαν και τελικά προσλήφθηκαν μόλις 7 (5 εργάτες καθαριότητας και 2 χειριστές μηχανημάτων έργου).

Τόσους εργαζόμενους ζήτησε ο Δήμος, κολυμπώντας στα γνώριμα νερά των μειωμένων απαιτήσεων και της αλλεργίας στην διεκδίκηση. Υπεύθυνος αντιδήμαρχος εκείνη την περίοδο ήταν ο νυν Δήμαρχος κ. Αθανασίου. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα, αν στο Δήμο αυτή τη στιγμή υπηρετούσαν αρκετές δεκάδες μόνιμοι υπάλληλοι καθαριότητας…

Με την εκ νέου προσπάθεια παραχώρησης της καθαριότητας σε εργολάβο, κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί. Η Δημοτική Αρχή εμμένει σε μια πρακτική, όπως έχει αποδειχθεί και στον τομέα της ανακύκλωσης, η οποία όχι μόνο δεν βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, αλλά αντίθετα τις επιδεινώνει. Γεγονός που ουσιαστικά παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα (02/09), μιλώντας για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με την εργολαβία της ανακύκλωσης.

Επιπλέον, ειπώθηκε πως παρά το γεγονός ότι ο εργολάβος δεν τηρεί τις προβλέψεις τις σύμβασης, ο Δήμος δεν μπορεί ουσιαστικά να τον κηρύξει έκπτωτο. Ως εκ τούτου, αναγκάζεται η ήδη υποστελεχωμένη Υπηρεσία Καθαριότητας να αναλαμβάνει τμήμα του έργου που θα έπρεπε να εκτελεί ο εργολάβος. Μάλιστα, η πολιτική κοροϊδία της Δημοτικής Αρχής απογειώνεται όταν τη στιγμή που ετοιμάζονται να παραχωρήσουν σε ιδιώτη το μεγαλύτερο τμήμα της καθαριότητας, δηλώνουν πως στόχος τους είναι να γυρίσει η αποκομιδή της ανακύκλωσης στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, την ίδια στιγμή που παραδέχεται πως η εν λόγω υπηρεσία δεν δύναται να την αναλάβει λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης οχημάτων.

Ρωτάμε τώρα εμείς, εφόσον η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να ελέγξει την τήρηση των όρων της σύμβασης της ανακύκλωσης, πως θα εξασφαλίσει την τήρηση των όρων της σύμβασης της καθαριότητας;

Επιβεβαιώνονται για μια ακόμη φορά οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα πολιτικά αδιέξοδα όλων όσων δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τις κεντρικές, αντιλαϊκές πολιτικές.

Εμείς επιμένουμε πως λύση υπάρχει, πως «μπορεί να γίνει αλλιώς». Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι απέναντι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών και στους δήμους που έχουμε την διοίκηση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών και την προτεραιοποίηση της κάλυψης των αναγκών των πολιτών και όχι της τσέπης των εργολάβων.

Λύση υπάρχει και βρίσκεται στη διεκδίκηση.
*Καμία ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας Καθαριότητας. Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.

*Επαρκής κρατική χρηματοδότηση, να αποδοθούν οι παρανόμως παρακρατηθέντες, από το κεντρικό κράτος, πόροι προς τους δήμους, που μόνο για το 2024 είναι 6δις(!)€.

*Κατάργηση του νόμου Βορίδη. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές εργασίας, πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον Δήμο μας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 9 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*