Ναυπηγείο Νεωρίου: Νέα εποχή, νέοι υψηλότεροι στόχοι

Newsroom
04/12/2019 22:07
 
 
 

Ιστορική μέρα η σημερινή για το Ναυπηγείο του Νεωρίου, το οποίο πέρασε μέσα από «συμπληγάδες» εμποδίων και δυσκολιών για να καταλήξει σε μια νέα εποχή δημιουργίας, ατενίζοντας πλέον με αισιοδοξία το μέλλον.

Διάχυτη η συγκίνηση κατά την διάρκεια των επίσημων εγκαινίων και ισχυρή η πεποίθηση όλων όσων βρέθηκαν σήμερα μέσα στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου ότι πλέον η επαναλειτουργία του συριανού ναυπηγείου θα σημάνει και την «επανεκκίνηση» του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην χώρα μας.


Τα εγκαίνια τελέστηκαν με κάθε επισημότητα από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ και σε αυτά παρέστησαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου, οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Αθλητισμού κ.κ. Γεωργιάδης, Βρούτσης και Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, οι Βουλευτές Κυκλάδων κα Μονογυιού, κ. Φόρτωμας και κ. Συρμαλένιος, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Πάιατ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου Νίκος Λειβαδάρας, πλήθος εκπροσώπων τοπικών φορέων του νησιού, σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικών δυνάμεων, οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, καθώς και εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, αλλά και κάτοικοι της Σύρου.


Το παρών έδωσαν, επίσης, οι πλοιοκτήτες, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και Γιώργος Προκοπίου, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Πατέρας, απο το Propeller Club Port of Piraeus, η γ.γ. Δανάη Μπεζαντάκου και οι Γιάννης Μπελούσης, Ειρήνη Νοτιά και Κατερίνα Σταθοπούλου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των δύο εκκλησιών, ο Αμερικανός Πρέσβης, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, ο Πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου κ. Χατζαντώνης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΟΝΕΧ Πάνος Ξενοκώστας.


Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι μια καινούρια σελίδα γράφεται στην ιστορία του ναυπηγείου, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Σύρου και κατ’ επέκταση οικονομικής ανάκαμψής της.


Για «σημαντική στρατηγική επένδυση» που θα στηριχθεί από τις ΗΠΑ και θα ενισχύσει περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έκανε λόγο ο κ. Πάιατ, ενώ οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βρούτσης τόνισαν ότι το παράδειγμα του Νεωρίου δείχνει την Ελλάδα της δημιουργίας και της αποτελεσματικότητας που επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση. «Η ναυπηγοεπισκευή επιστρέφει στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το ναυπηγείο «πυξίδα για το μέλλον της χώρας μας». Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συνέχεια των πολιτικών χειρισμών της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα την επαναλειτουργία του Νεωρίου.


Την ικανοποίησή τους για το νέο ξεκίνημα από μια υγιή βάση εξέφρασαν επίσης οι κ.κ. Χατζημάρκος και Λειβαδάρας, καθώς και οι εκπρόσωποι των δύο Εκκλησιών. Ειδικοτερα δε, ο κ. Δωρόθεος Β’, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για «ιστορική στιγμή που δίνει όραμα και ελπίδα» στην ευημερία του νησιού και των κατοίκων του.


Σημειώνεται ότι όλοι οι ομιλητές εξήραν τον καθοριστικό ρόλο των εργαζομένων, οι οποίοι – παρά τις αντιξοότητες – δεν έχασαν την πίστη τους, ούτε την αποφασιστικότητα τους και πάλεψαν για να κρατήσουν «ζωντανό» το ναυπηγείο. «Κάναμε το όνειρο μας πραγματικότητα, να διασώσουμε το Νεώριο […] Αξίζουμε να είμαστε στην κορυφή και αποδείξαμε ότι η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία έχει παρόν, έχει και μέλλον» τόνισε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο κ. Χατζαντώνης, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους στάθηκαν έμπρακτα στο πλάι των εργαζομένων και συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην επαναλειτουργία της επιχείρησης.


«Το Νεώριο είναι το πρώτο – ελεύθερο από τις δυνάμεις της αδράνειας – ναυπηγείο της χώρας […] Μια νέα εποχή έχει ανατείλει, μια εποχή δημιουργίας και εργασίας, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές να το στηρίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενοκώστας, ο οποίος μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου, «τους κορυφαίους τεχνίτες και μηχανικούς, τους υπέροχους ανθρώπους, τους πρωταθλητές».

 

(Visited 130 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*