Χάσμα απόψεων ανάμεσα σε Ένωση Γονέων Σύρου και Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για την μεταφορά μαθητών

Newsroom
11/11/2020 10:43
 
 
 

Άκαρπη ήταν η συνάντηση της Ένωσης Γονέων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (με πρωτοβουλία του τελευταίου) και αφορούσε στα προβλήματα που παρατηρούνται – ακόμη – στη μεταφορά νηπίων τριών νηπιαγωγείων της Σύρου.

Η Ένωση Γονέων, σε ανακοίνωσε που εξέδωσε, κάνει λόγο για «πρωτοφανή επίδειξη άγνοιας και ανευθυνότητας από πλευράς της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος», καθώς και για «εκτόξευση ύβρεων εναντίον όσων αναδεικνύουν το πρόβλημα, ξεπερνά κάθε έννοια δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης».

Ωστόσο, διαμηνύει ότι «ως θεσμικό όργανο της Δημόσιας Εκπαίδευσης θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για την ανάδειξη των σημαντικών προβλημάτων της Δημόσιας Παιδείας, υποστηρίζοντας κάθε θετική πρωτοβουλία των αρμοδίων αλλά και ελέγχοντας κάθε παράλειψη σε βάρος των παιδιών».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης:

Την Παρασκευή 6/11/2020 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν, με πρόσκληση της Ένωσης, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων των Νηπιαγωγείων Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας καθώς και ο αρμόδιος υπάλληλος της Περιφέρειας.

Ανοίγοντας την συνάντηση ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των γονέων. Ισχυρίστηκε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έπραξαν τα δέοντα, όπως προβλέπει ο νόμος κι ότι τα προβλήματα στην μεταφορά των νηπίων στα νηπιαγωγεία Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας και Φοίνικα έχουν λυθεί.

Παράλληλα δήλωσε, για άλλη μια φορά, ότι η Περιφέρεια «δεν είναι αρμόδια αλλά “διεκπεραιώνει” δουλειά των Υπουργείων.

Δικαιολόγησε τις όποιες καθυστερήσεις (έναρξη διαδικασιών στα τέλη Αυγούστου αντί τον Μάρτιο, όπως προβλέπει ο νόμος, δηλ. έξι μήνες πριν την έναρξη του σχολικού έτους), στο κλείσιμο των υπηρεσιών λόγω κορωνοϊού και στην παράλειψη των εκπαιδευτικών να στείλουν στοιχεία στην Περιφέρεια.

Από πλευράς γονέων:
α. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Νηπιαγωγείων Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας τον ενημέρωσαν ότι μέχρι την ημέρα της συνάντησης (6/11/2020) μόνο στην Άνω Σύρο είχε διατεθεί (με μεγάλη καθυστέρηση) συνοδός (από την στάση στο σχολείο και αντίστροφα) και μάλιστα όχι από τον Ανάδοχο, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά με μέριμνα του Δήμου, ενώ στα άλλα δύο νηπιαγωγεία όχι.

β. Στην προσπάθειά μας να ενημερωθούμε επί των συγκεκριμένων ζητημάτων που έχουμε θέσει επανειλημμένα, εγγράφως, στην Περιφέρεια αναφερθήκαμε:
*Στην απαράδεκτη ολιγωρία της Περιφέρειας να λύσει το ζήτημα με την συνοδεία των νηπίων από την στάση μέχρι το σχολείο.
*Στην πρωτοφανή άγνοια της Περιφέρειας για την ευθύνη του Αναδόχου μεταφορέα για την μεταφορά, με συνοδό, των νηπίων από την στάση στο σχολείο και αντίστροφα όταν το όχημα δεν μπορεί να προσεγγίσει, σύμφωνα με την Διακήρυξη που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ( !!!). Στην παραπληροφόρηση των γονέων σχετικά με την αρμοδιότητα και την δημόσια απαλλαγή των ευθυνών του Αναδόχου από τον ίδιο τον κ. Αντιπεριφερειάρχη.
*Στην συγκριμένη νομοθεσία που καθορίζει αυστηρά την αρμοδιότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις μεταφοράς, ενώ δίνει την δυνατότητα στις Περιφέρειες να μειώσουν τις ελάχιστες αποστάσεις όταν προκύπτουν θέματα π.χ. ασφάλειας. Στην αδιαφορία ή άγνοια π.χ. για τον έλεγχο αν τηρούνται, εν μέσω πανδημίας, οι μέγιστες πληρότητες στα μέσα μεταφοράς των παιδιών μας.
*Στο ότι για την απαράδεκτη καθυστέρηση δεν φταίνε οι «κλειστές» οι υπηρεσίες λόγω κορωνοϊού, καθώς αυτές λειτουργούσαν με εκ περιτροπής εργασία. Ότι έστω από τον Ιούνιο που λειτούργησαν κανονικά, πέρασαν σχεδόν τρεις (3) μήνες απραξίας, γεγονός που αναδεικνύει την μη σωστή ιεράρχηση του προβλήματος.

γ. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αντί απάντησης, επέλεξε την σκαιότατη / απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στους εκπροσώπους των γονέων με συνεχείς διακοπές, ακόμα και προσωπικές φραστικές επιθέσεις / χαρακτηρισμούς (!). Κατέληξε δε με προσωπική φραστική επίθεση στον Γραμματέα της Ένωσης Γονέων, με την αδιανόητη προειδοποίηση (;) «ότι θα φάει ξύλο» από γονείς όταν ο ίδιος «αναγκαστεί» να διακόψει την μεταφορά μαθητών λόγω της επίκλησης της νομιμότητας από την Ένωση (!!!).

Αντιλαμβανόμενοι ότι δεν είχε κανένα νόημα η παραμονή μας αποχωρήσαμε.

Η απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Αντιπεριφερειάρχη καταδεικνύει τον υπεύθυνο της ταλαιπωρίας των γονέων και των νηπίων των συγκεκριμένων νηπιαγωγείων. Η πρωτοφανής επίδειξη άγνοιας και ανευθυνότητας από πλευράς της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος και η εκτόξευση ύβρεων εναντίον όσων αναδεικνύουν το πρόβλημα, ξεπερνά κάθε έννοια δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης.

 

Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η Περιφέρεια αρνείται να εξαντλήσει τα περιθώρια ενός, όντως κακού και ανεπαρκούς νομοθετικού πλαισίου, υπέρ των νησιωτών, επικαλούμενη, αβάσιμα, όπως αποδείχτηκε, την «νομιμότητα». Είναι ακατανόητη η άρνηση της ηγεσίας της Περιφέρειας να αξιοποιήσει τις παρεμβάσεις Κυκλαδιτών (κυβερνητικών) βουλευτών, όπως ο κ. Φόρτωμας και η κ. Μονογυιού.

Είναι ακόμη πιο λυπηρό να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών μας ως «κόστος» όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από αιρετούς της αυτοδιοίκησης που δηλώνουν «διεκπεραιωτές».

Τέλος δηλώνουμε σε όλους ότι η Ένωσή μας, ως θεσμικό όργανο της Δημόσιας Εκπαίδευσης (ν. 1566, ΦΕΚ Α 167/30.09.1985), θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για την ανάδειξη των σημαντικών προβλημάτων της Δημόσιας Παιδείας, υποστηρίζοντας κάθε θετική πρωτοβουλία των αρμοδίων αλλά και ελέγχοντας κάθε παράλειψη σε βάρος των παιδιών μας.

(Visited 56 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.