Ν. Συρμαλένιος: «Στρατηγικός αναπτυξιακός πυλώνας για τη Σύρο και τις Κυκλάδες το ναυπηγείο του Νεωρίου»

Newsroom
26/06/2021 12:21
 
 
 

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε το διήμερο 23 και 24/6 στην Ερμούπολη της Σύρου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αποτελούμενη από τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, τον πρώην Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Αντρέα Νεφελούδη, μέλη της Ν.Ε. και τοπικά στελέχη της ΟΜ Σύρου.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Πιταούλη (ο δήμαρχος απουσίαζε στην Αθήνα), με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσο, με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων κ.κ. Μάρκο Βουτσίνο και Γιάννη Μπάϊλα, αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο Αντώνη Χατζαντώνη, τον γραμματέα Μάρκο Ρηγούτσο και τον ταμία Αρτέμη Βενιέρη του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν η επιβεβαίωση της στήριξης του ναυπηγείου του Νεωρίου, των εργαζομένων και της απασχόλησης, ως στρατηγικού πυλώνα ανάπτυξης της Σύρου και των Κυκλάδων, η οποία – σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου – υπήρξε στρατηγική πολιτική επιλογή κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε στην επαναλειτουργία του.

«Τα πρώτα δείγματα γραφής από την επαναλειτουργία της επιχείρησης, όλη αυτή την περίοδο συμβάλλουν θετικά στην οικονομία του νησιού, ενώ σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε με την απομάκρυνση των κατάλοιπων της αμμοβολής καθώς και με την υποκατάσταση σημαντικού μέρους με την υδροβολή. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι και η δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου έστω και μερικής απασχόλησης, ενώ προσδοκία αποτελεί ότι όσο διευρύνεται η ανάπτυξη του Ναυπηγείου τόσο μπορεί να προωθείται η εργασιακή διαβούλευση και να βελτιώνονται συστηματικά οι εργασιακές σχέσεις και συνθήκες» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Συρμαλένιος, στο οποίο αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Οι συζητήσεις κυρίως με το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο εργαζομένων, επικεντρώθηκαν, μέσα από μια επίπονη αλλά ειλικρινή προσπάθεια, στην ανάγκη υπέρβασης αντιθέσεων που προέκυψαν από το κλίμα παρεξηγήσεων που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα του λιμένα της Ερμούπολης, με αφορμή τα τεκταινόμενα του τελευταίου διαστήματος και την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή, η οποία βεβαίως στηρίχθηκε σε υπό εξέταση δεδομένα που απαιτούν την ολοκλήρωση των συμπερασμάτων της περιβαλλοντικής μελέτης».

«Κοινή επιδίωξη παραμένει η ειλικρινής σχέση και συνεργασία όλων των πλευρών, εργαζομένων, επιχείρησης και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία του ναυπηγείου προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Ειδικότερα δε στη συνάντηση με το Επιμελητήριο αναδείχθηκε η προσπάθεια υποστήριξης του ναυπηγείου μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών για την πιστοποίηση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού και την εξειδίκευση νέου».

«Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς θεσμικούς φορείς, αναγνωρίστηκε ο καθοριστικός τους ρόλος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Σύρου, που βασικός του πυλώνας είναι το ναυπηγείο του Νεωρίου και καταγράφηκε ως απολύτως θετική η συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο, μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, στην ανάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, την οποία όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν όταν ολοκληρωθεί, σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της».

«Το ναυπηγείο του Νεωρίου μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της νέας αναπτυξιακής πορείας του Νησιού αλλά και όλων των Κυκλάδων, τόσο στο πεδίο της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης, όσο όμως και στα πεδία της καινοτομίας και του θεματικού τουρισμού».

(Visited 70 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*