Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΑ: «Τα εμβόλια δεν είναι μέσο εκβιασμών και απειλών»

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου Σύρος
Newsroom
21/09/2021 13:20
 
 
 

Ανακοίνωση σχετικά με τις «αναστολές» εργασίας (με πρόσχημα τον εμβολιασμό) εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Παρόλο που αναγνωρίζει τη συνεισφορά του εμβολίου στην καταπολέμηση της πανδημίας, ο Σύλλογος τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να το μετατρέψει σε εργαλείο για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών, καθώς και για την παραπέρα προώθηση ΣΔΙΤ, εργολαβιών και ιδιωτικοποιήσεων στα νοσοκομεία», την ίδια στιγμή που σταμάτησε την δωρεάν κάλυψη με εργαστηριακά τεστ και την δωρεάν χορήγηση self tests σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους.

«Έχουν μεγάλες ευθύνες κυβέρνηση, ΕΟΔΥ και “επιτροπές ειδικών” όταν υποτάσσουν την ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα, στην σκοπιμότητα του κόστους και της κερδοφορίας επιχειρήσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Το ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στην Α.Δ. Αιγαίου, με αφορμή την ψήφιση και εφαρμογή του ν.4820/21 για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή εργασίας που επιβλήθηκε στους υγειονομικούς συναδέλφους, επισημαίνει τα εξής:

Καθώς πλησιάζουμε τα δύο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας, εμμένοντας στις απαγορεύσεις.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα αντιδημοκρατικά αντεργατικά μέτρα που επιλέγει έχουν στόχο την προστασία της υγείας δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική: εάν μέλημά της ήταν η υγεία μας, δεν θα σταμάταγε την δωρεάν κάλυψη με εργαστηριακά τεστ και την δωρεάν χορήγηση self tests σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους, δεδομένου ότι και οι εμβολιασμένοι, αν και δυσκολότερα, μεταδίδουν ή μολύνονται από τον ιό, δεν θα τους έστελνε υποχρεωτικά και τιμωρητικά σε ιδιωτικές δομές υγείας, διαγνωστικά κέντρα κλπ, δεν θα αδιαφορούσε προκλητικά για τον συγχρωτισμό στα μέσα μεταφοράς και τις σχολικές αίθουσες, για την τραγική υποστελέχωση στα νοσοκομεία, την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) κλπ.

Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει το εμβόλιο ως ένα σημαντικό όπλο ενάντια στην πανδημία, επιχειρεί να το μετατρέψει σε εργαλείο για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών σε συνέχεια του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη, με μείωση του «μισθολογικού κόστους», διεύρυνση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, καθώς και για την παραπέρα προώθηση ΣΔΙΤ, εργολαβιών και ιδιωτικοποιήσεων στα νοσοκομεία.

Αυτά υπηρετεί η «υποχρεωτικότητα» της κυβέρνησης… κι όχι τη μείωση της διασποράς και την προστασία των πολιτών.

Είναι αδίστακτοι ! Προκειμένου να ενισχύσουν τα επιχειρηματικά κέρδη δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές!

Ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τις δημόσιες δομές Υγείας σε προσωπικό (διαπιστωμένες ( προ πανδημίας) ελλείψεις 30.000 θέσεων εργασίας ), βγάζει σε αναστολή εργασίας έμπειρο προσωπικό που έδωσε τιτάνιο αγώνα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές ενάμιση χρόνο τώρα, αντικαθιστώντας τους με αναλώσιμους συμβασιούχους. Ήδη σε νοσοκομεία όλης της χώρας αναστέλλονται χειρουργεία και ιατρικές πράξεις, ενώ το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί, εξαιτίας των αναστολών.

Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η επιφυλακτικότητα των εργαζομένων μπροστά στο εμβολιασμό, όταν η, πρακτικά, πλήρης απουσία του απαραίτητου προ- εμβολιαστικού ελέγχου, ενώ η φαρμακοεπαγρύπνηση και η ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων δεν θεσμοθετούνται για λόγους κόστους… Όταν ακόμη και για τις όποιες παρενέργειες του εμβολιασμού καθίσταται υπεύθυνος ο… παθών.

Έχουν μεγάλες ευθύνες κυβέρνηση, ΕΟΔΥ όπως και οι περίφημες (διορισμένες) «επιτροπές ειδικών» όταν υποτάσσουν την ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα, στην σκοπιμότητα του κόστους και της κερδοφορίας επιχειρήσεων. Έχουν μεγάλες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις, που εδώ και χρόνια συστηματικά υπονόμευσαν και διέλυσαν τις όποιες δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΠΦΥ), προκειμένου να κερδίζουν τα διάφορα διαγνωστικά κέντρα. Όταν αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ασθένειες ως «ατομική ευθύνη» των πολιτών, όταν αφήνουν στα χαρτιά τον ν. 3850/2010 για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Η συνεισφορά του εμβολιασμού στην καταπολέμηση της πανδημίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς, συναλλαγής, ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων.

Απαιτούμε:

*Να ανακληθούν άμεσα όλες οι αναστολές εργασίας για λόγους μη εμβολιασμού. Κατάργηση κάθε τιμωρητικής ή εκβιαστικής διαδικασίας σε βάρος εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό.

*Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους.

*Δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό. Κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν, ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση. Σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

*Αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων όπως και των διαθέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

*Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και με νοσηλευτικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας ( ΠΦΥ , Νοσοκομεία).

*Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων και
υλικών.

*Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού στα ΜΜΜ, για το ασφαλές άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για τη
διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών τεστ για όλους – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – και
επιβολής μέτρων προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

(Visited 100 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*