Σε κλίμα έντασης η σύσκεψη μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Συλλόγου Μελετητών

Newsroom
24/09/2021 14:49
 
 
 

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε η πολύωρη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σύρο, μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου με τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων και άλλων φορέων του νησιού.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, συμμετείχαν ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι Αντιπεριφερερειάρχες Γιώργος Λεονταρίτης και Μάκης Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, ο Αντιδήμαρχος Μηνάς Αληφραγκής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης και ο Σύλλογος Μελετητών με τους Μηνά Μπουγιούρη, Γιώργο Ευρυπιώτη και Γιώργο Φρέρη.

Αναφερόμενη στην πρόταση του Συλλόγου Μελετητών για σύσταση Επιτροπής μίας στάσης (one stop shop) με έδρα τη Σύρο – η οποία σύμφωνα με το Σύλλογο θα έβαζε τέλος στην γραφειοκρατία και την πολύχρονη ταλαιπωρία επαγγελματιών, κατοίκων και επενδυτών στο θέμα της έκδοσης αδειών – η κα Μενδώνη υποστήριξε δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς δεν νομιμοποιείται νομικά και θεσμικά και θα εκπέσει στο ΣτΕ.

Από την πλευρά του Συλλόγου Μελετητών, τόσο ο Πρόεδρος Μηνάς Μπουγιούρης, όσο και οι κ.κ. Ευρυπιώτης και Φρέρης αναφέρθηκαν στις αγκυλώσεις του Υπουργείου, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη συντήρηση των κτιρίων, αλλά και σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες χάνονται από το νησί, καυτηριάζοντας μάλιστα την μακροχρόνια έκδοση αδειών, αλλά και τις παλινωδίες εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων του συγκεκριμένου Υπουργείου.

Οι αναφορές αυτές του Συλλόγου, που είναι απόλυτα δικαιολογημένες και εμπεριστατωμένες, δημιούργησαν την έντονη αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και της ηγεσίας αυτού, εξαπολύοντας έντονη κριτική για τη στάση που κρατά ο Σύλλογος.

Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε να κάνει με την ερμηνεία των νόμων και με την επιμονή του Συλλόγου Μελετητών να προτείνει τη σύσταση Επιτροπής μίας στάσης (one stop shop).

Μάλιστα, από την πλευρά του Υπουργείου, δηλώθηκε ότι θα προχωρήσουν έτσι και αλλιώς με τη δική τους βούληση και τη δική τους απόφαση, με τον Σύλλογο Μελετητών να δηλώνει ότι η πρόταση του Υπουργείου δεν γίνεται αποδεκτή από το αρμόδιο όργανο και το πρόβλημα πλέον περνά στους πολιτειακούς άρχοντες.

Η πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού είναι μία πολυπρόσωπη Επιτροπή με έδρα την Αθήνα, στην οποία θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας και θα συνεδριάζει κάθε έξι εβδομάδες για θέματα που αφορούν τα νησιά.

Να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη πρόταση δεν έκανε αποδεκτή ο Σύλλογος Μελετητών, κάνοντας λόγο για μία Επιτροπή η οποία δεν θα λύσει το πρόβλημα το οποίο υπάρχει.

(Πηγή: syrostoday.gr)

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*