Έκφραση στήριξης του Ινστιτούτου Σύρου προς το «Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου»

Newsroom
24/09/2021 19:37
 
 
 

Το Ινστιτούτο Σύρου παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν στις δικαστικές αγωγές που έχουν κατατεθεί εις βάρος του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία απέναντι στην πρωτοφανή, για τα τοπικά δεδομένα, αντιμετώπιση ενός σωματείου αρμόδιου για την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας.

Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη και ακόμη περισσότερο κάθε ομάδας πολιτών, να αιτείται απαντήσεις από την πολιτεία και το κράτος για θέματα προστασίας περιβάλλοντος (φυσικού και δομημένου). Άλλωστε το Ινστιτούτο Σύρου έχει τοποθετηθεί πολλές φορές για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έχει απευθυνθεί σε Δήμο, Περιφέρεια και Υπουργείο ζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματά του. Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση και συνταγματικό μας δικαίωμα.

Στη προκειμένη περίπτωση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, τα ερωτήματα που έθεσε σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και η αναζήτηση μελετών για την ευθύνη ύπαρξης (ή μη) βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης, αντιμετωπίστηκαν με μια σειρά αγωγών οι οποίες ποινικοποιούν το ρόλο και τη λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών.

Το Ινστιτούτο Σύρου υποστηρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη και συλλογικού φορέα να ασκεί έλεγχο στις ενέργειες της πολιτείας ειδικά σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στον πολιτισμό μας. Ζητούμε να αποσυρθούν άμεσα οι αγωγές που έχουν κατατεθεί και με καλή θέληση οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώσουν τους ενεργούς πολίτες της Σύρου για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι η κοινωνία των πολιτών έχει κάθε δικαίωμα να ανησυχεί και να φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας. Η κατάθεση αγωγών και η ποινικοποίηση της δράσης των πολιτών μόνο περισσότερες ανησυχίες και αμφιβολίες εγείρει.

(Visited 45 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*