Περιοδεία Ανδρέα Ξανθού στη Σύρο: Συνάντηση με εργαζόμενους-διοίκηση του Γ.Ν. Σύρου και πολιτική εκδήλωση

Newsroom
13/10/2021 18:50
 
 
 

Περιοδεία στη Σύρο πραγματοποίησε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, ο πρώην υπουργός και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο.

Αμέσως μετά την άφιξη τους, μαζί με στελέχη της Ν.Ε. και της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σύρου επισκέφθηκαν το νοσοκομείο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε μια πολύωρη και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με τον Σύλλογο και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου (γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ), ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν και με μέλη της Διοίκησης.

Στην συνάντηση, η πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων Κατερίνα Καλογεράκη αναφέρθηκε στο εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην λειτουργία του νοσοκομείου, η οποία επιβαρύνθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στα όσα θετικά βήματα έγιναν στο Νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίστηκε, για μια ακόμα φορά, το έλλειμμα στελέχωσης του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και επισημάνθηκε η ουσιαστική αναστολή της λειτουργίας της ΜΑΦ και του παιδιατρικού τμήματος, λόγω της λειτουργίας κλινικής covid χωρίς το αντίστοιχο προσωπικό. Έγινε, επίσης, αναφορά στα μείζονα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουν καταγραφεί, ενώ βέβαια έγινε και ξεχωριστή συζήτηση για τις αναστολές εργασίας σε μέρος του προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε ότι το δίδαγμα της πανδημίας είναι η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, με συνολικό ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας, με σύστημα άμεσης αντικατάστασης των όποιων κενών θέσεων του συστήματος και με επιπλέον κίνητρα για προσέλκυση του υγειονομικού προσωπικού ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά στις αναστολές προς τους μη εμβολιασμένους, ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε το μέτρο ως κοινωνική αγριότητα και τόνισε για μια ακόμα φορά ότι με την πολιτική της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με καταναγκασμό και όχι με την πειθώ, η κυβέρνηση κατέστησε τη χώρα ουραγό στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Το βράδυ της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σύρου διοργάνωσε Πολιτική Εκδήλωση με θέμα «Η νέα φάση της πανδημίας και η αναγκαιότητα μιας νέας υγειονομικής στρατηγικής». Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Ξανθός, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε ο Νίκος Συρμαλένιος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε, καταρχάς, στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών για μια παιδεία για όλο τον λαό και στις μεγάλες κινητοποιήσεις και την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην ψευτοαξιολόγηση που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια ανέφερε ότι στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, κατέρρευσαν όλα τα ψέματα με τα οποία κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές.

Τόνισε δε, ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση:

*εξυπηρέτησης των λίγων αλλά ισχυρών συμφερόντων,

*αναβίωσης του πελατειακού κράτους,

*σπατάλης του δημοσίου χρήματος που διοχετεύει σε ημετέρους,

*ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών,

*κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους,

*ενσωμάτωσης των ακροδεξιών στοιχείων και επιβολής του αυταρχισμού και της καταστολής απέναντι στο αντιφασιστικό κίνημα της νεολαίας.

Τέλος, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων, καλεί τους πολίτες σ’ ένα δημοκρατικό προσκλητήριο συμμετοχής και κινητοποίησης για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε διεξοδικά στην πραγματικότητα που αποτυπώνεται σήμερα στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες της χώρας, οι οποίες:

*είναι πιο αποδιοργανωμένες από ποτέ,

*με το ανθρώπινο δυναμικό πιεσμένο από την πολύμηνη υπερπροσπάθεια, χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον,

*αλλά και στη συνολική αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί αυτή την παγκόσμια πανδημική κρίση, με παλινωδίες, με μέτρα που συχνά προσέκρουαν στην ίδια την κοινή λογική, με άρνηση στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας και ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας για την σωστή επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση της κοινότητας.

«Η συνολική αυτή αποτυχία, την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει αυτάρεσκα και αλαζονικά να παρουσιάζει ως επιτυχία, χωρίς να μπαίνει στον κόπο οποιασδήποτε αποτίμησης, αλλά και η διακινδύνευση για τη δημόσια υγεία, αποτυπώνονται σε αριθμούς, που μπορεί βέβαια να μην ακούγονται στα δελτία αλλά δεν μπορούν και να κρυφτούν πλέον, παρά τις διαρκείς αριθμητικές αλχημείες που παρακολουθούμε μήνες τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι από τα στοιχεία για το δεκάμηνο του 2020 προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν μεσοσταθμικά:

*3,9 εκατ. λιγότερα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία,

*2,3 εκατ. λιγότερες επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας,

*108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις,

*ενώ καταγράφηκε αυξημένη θνητότητα, με το 45% αυτής της αύξησης να μην έχει σχέση με τον κορωνοϊό.

Ανάλογη καταγράφεται και η αποτυχία στον εμβολιασμό, αυτή την τεράστιας αξίας παγκόσμια επιστημονική κατάκτηση, όπως είπε, που θα έπρεπε όμως να φροντίσουμε ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με έναν μόνο τρόπο, την απελευθέρωση της πατέντας. Επίσης, εξίσου σημαντικό όπως ανέφερε, είναι στη χώρα μας να υπάρξει σοβαρή κοινωνική έρευνα σχετικά με την διαφορετική ανταπόκριση του πληθυσμού στον εμβολιασμό ανά περιφέρεια και περιοχές, ώστε να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις.

«Αυτά που χρειάζονται είναι ισχυρή πολιτική βούληση, αφοσίωση στο ΕΣΥ και σωστή διαχείριση πόρων, τρία πράγματα που δεν έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, που στόχος της παραμένει η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Όπως όμως η ίδια η πανδημική κρίση έδειξε και έχει γίνει πλέον συνείδηση της κοινωνίας, μόνο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αποτελεί διέξοδο σε όποια υγειονομική κρίση, για την ίδια την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών και της χώρας» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την υλοποίηση πολύ συγκεκριμένων παρεμβάσεων αλλιώς η κατάσταση στη δημόσια υγεία θα είναι μη αναστρέψιμη. Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανέφερε και αφορούν στις δημόσιες δομές υγείας, είναι:

*Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ (λόγω συνταξιοδότησης ή αποχώρησης).

*Ανανέωση των συμβάσεων επικουρικών και συμβασιούχων, και στη συνέχεια νομοθετική μέριμνα για να παραμείνουν στο ΕΣΥ.

*Πλάνο προσλήψεων σε βάθος τριετίας 15.000, που υπολογίζεται ως ικανό για να αποκτήσει το σύστημα ευστάθεια και βιωσιμότητα.

*Ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ.

*Αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών του λοιπού προσωπικού.

*Σοβαρά κίνητρα στελέχωσης με γιατρούς των άγονων-νησιωτικών περιοχών, των άγονων ειδικοτήτων (πχ αναισθησιολογία) και των άγονων τμημάτων (άγονες προκηρύξεις) στις δομές του ΕΣΥ.

*Ενσωμάτωση στους Οργανισμούς των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νέων τμημάτων και υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν λόγω covid (κλινικές-ΜΕΘ λοιμώξεων, μετανοσοκομειακή φροντίδα, εμβολιαστικά κέντρα, κινητές μονάδες ΠΦΥ κλπ.).

*Ενίσχυση και αναδιοργάνωση της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης, του ΕΚΑΒ και των ΤΕΠ.

«Όπως κανείς στο δημόσιο διάλογο δεν διερωτήθηκε πού θα βρεθούν τα λεφτά για τους εξοπλισμούς και την ενίσχυση της άμυνας, έτσι δεν πρέπει να επιτρέψουμε εμείς – η κοινωνία, οι υγειονομικοί, οι πολίτες, οι προοδευτικές δυνάμεις, η αριστερά – σε κανέναν να αναρωτιέται πού θα βρεθούν τα λεφτά για να προσλάβουμε γιατρούς και νοσηλευτές, για να τους αμείψουμε αξιοπρεπώς, για να δώσουμε επιπλέον κίνητρα και να σταματήσει η μετανάστευση των επιστημόνων στο εξωτερικό, για να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να δώσουμε αξιοπρέπεια, κοινωνική συνεχή και υψηλά υγειονομικά στάνταρντς στη χώρα».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του ο π. Υπουργός και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

(Visited 35 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.