Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου 28η Οκτωβρίου στη Σύρο

Newsroom
22/10/2021 16:07
 
 
 

 

Τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε το Γραφείου Τύπου, Δημόσιων και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο εορτασμός ξεκινά την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, με τριήμερο γενικό σημαιοστολισμό των Δημόσιων, Περιφερειακών και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των τραπεζών, των οικιών και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από τις 8 το πρωί της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

Επίσης, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και της 28ης Οκτωβρίου θα γίνει φωταγώγηση όλων των Δημόσιων, Περιφερειακών και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, ενώ στις 11 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, παρουσία Αρχών, Προϊσταμένων υπηρεσιών, αποδεκτών επίσημων προγραμμάτων και των σημαιοφόρων του 4ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου, του 3ου Γυμνασίου, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου.

Στις 16:30, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, θα αποδοθούν τιμές και θα κατατεθούν στέφανα σε όλα τα μνημεία ηρώων από αντιπροσωπείες μαθητών, οι οποίες θα αποτελούνται από τον/την σημαιοφόρο κάθε σχολείου, τους παραστάτες και τους ορισθέντες μαθητές για την κατάθεση στεφάνων και θα προσέρχονται συντεταγμένες με επικεφαλής τους δάσκαλους, καθηγητές και βαθμοφόρους.

Κατάθεση στεφάνων χωρίς προσφώνηση ως εξής:

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (περιοχή προσφυγικού συνοικισμού Ξηροκάμπου)
Από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης κι από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ (Διοικητή του Οχυρού Ρούπελ κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941)
Από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου και από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
Από μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ
Από μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Από μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ και του 3ου Γυμνασίου Σύρου.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ ΚΑΝΑΡΗ
Από σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου (με τάξεις Λυκείου) Σύρου και από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου.

ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ
Από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου κι από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:

07:30 Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης.

08:00 Έπαρση της Σημαίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο με συμμετοχή τμήματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

09:25 Αποκάλυψη της πολεμικής σημαίας από το ΤΕΘ Ερμούπολης, έμπροσθεν του ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

09:30 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στις κατά τόπους ενορίες, προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Άνω Σύρου, Βάρης και Ποσειδωνίας ως εξής:

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ
Από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, του ιδιωτικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος» των εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΒΑΡΗΣ
Από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ
Από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΓΑΛΗΣΣΑ
Από αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

10:30 Επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, παρουσία τοπικών αρχών και των σημαιοφόρων των συμμετεχόντων στην παρέλαση (τέλος προσέλευσης στον Ι.Ν. στις 10:25).

10:50 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, μετά το πέρας της Δοξολογίας (εντός του Ι.Ν.) από την συνταξιούχο εκπαιδευτικό, συγγραφέα και Δρ. Ιστορίας και Πολιτισμού Ελπίδα Πρίντεζη-Καμπέλη.

11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της Πόλης (προ του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου) και κατάθεση στεφάνων.

Σιγή ενός λεπτού – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

11:30 Παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», της μαθητιώσας νεολαίας, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και ένοπλου πεζοπόρου τμήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης.

18:50 Υποστολή της Σημαίας (όπως και κατά την Έπαρση).

Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν :

α) Σύσσωμος ο λαός της Σύρου.
β) Οι θρησκευτικές αρχές, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι κ.κ. Βουλευτές Κυκλάδων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οι κ.κ. Πρόεδρος και Εισαγγελέας Εφετών, οι λοιπές δικαστικές αρχές, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Σύρου, ο κ. Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, η κα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Προϊστάμενος του Δικαστικού Γραφείου Σύρου, η κα Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Α ιγαίου, ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι Σύρου – Ερμούπολης και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, οι κ.κ. Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών, οι κ.κ. Πρόεδροι των Ν.ΓΙ.Δ.Δ., Οργανισμών και Τραπεζών, οι κ.κ. Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, το>ν Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος εν ενεργεία, με στολή και κατά ιεραρχική τάξη, οι κ.κ. Πρόεδροι των Επιστη [ιονικών Οργανώσεων, ο τοπικός εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Νήσου Σύρου, οι κ.κ. Πρόεδροι Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεοον, ο κ. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων με στολή, ο κ. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, οι κ.κ. Πρόεδροι των Επαγγελματικών και Εργατικών Οργανώσεων, ο κ. Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι κ.κ. εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων, οι κ.κ. Πρόεδροι λοιπών Σωματείου και Συλλόγων και οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.
γ) Οι κ.κ. Πρόξενοι Ξένων Κρατών, εάν επιθυμούν.

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:

α. Τα της Ιεροτελεστίας, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Τήνου κ.λπ.
β. Τα της οργάνωσης του χώρου της παρέλασης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.
γ. Τα της διάθεσης της μουσικής, η εταιρεία ηχητικών καλύψεων Νίκος Κοντιζάς.
δ .Τα της τάξεως και τροχονομίας στους χώρους συγκέντρωσης, αναμονής και διέλευσης των τμημάτων για τη στεφάνωση και την παρέλαση, κατά τις μέρες του επίσημου εορτασμού, η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και το Λιμεναρχείο Σύρου.

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα

(φωτό: αρχείου)

(Visited 124 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*