Εντονότατο ενδιαφέρον για το διήμερο σεμινάριο διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Σύρο

Newsroom
02/11/2021 12:59
 
 
 

 

Εντονότατο είναι το ενδιαφέρον επιστημόνων από όλη την Ελλάδα για το εξαιρετικό και μοναδικό σεμινάριο /εργαστήριο που θα διοργανωθεί στη Σύρο το επόμενο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Νοεμβρίου 2021, ενώ οι εγγραφές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. «Γεννηματάς» στη Ρόδο (στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στις Κυκλάδες»), παίρνουν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργανώνουν, για την Ελλάδα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής, στοχευμένο σεμινάριο/εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με Μη καταστροφικές τεχνικές.

Για τον σκοπό αυτό διοργανώνεται, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στη Σύρο (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Αίθουσα «Γ. Ρίτσου»), το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, εξειδικευμένο διήμερο σεμινάριο/εργαστήριο με τίτλο «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».

Η Δράση αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Σύρου.

Ποιους αφορά

Στo σεμινάριo/εργαστήριo θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν: στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγοι, συντηρητές έργων Τέχνης, ιστορικοί Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, φυσικοί, χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.

Η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα), λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων, οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο link https://ndt.uniwa.gr/seminaria/ στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι όλη η ανθρωπότητα και οι θεσμοί της (κυβερνήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα και Κοινωνία των Πολιτών ) θα πρέπει να προφυλάξουν, να καταγράψουν και να διασώσουν τον πολιτισμό του Ανθρώπου.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΚΕΚ «Γεννηματάς» θεωρείται πρωτοπόρα, σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορείς που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθίσταται πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικεί προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού.

Οι κ.κ. Θεόδ. Γκανέτσος (ΠΑΔΑ) και Κώστας Σκριάπας («Περραιβία») τονίζουν ότι «με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου (ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO, ICOMOS, ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου».

Οι διοργανωτές, με πρωτεργάτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. «Γεννηματάς» πιστεύουν ότι με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την Αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση e-Mail: euromed.greece@gmail.com, 6974881944 – Kώστας Σκριάπας.

(Visited 112 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.