Ανακύκλωση αποτσίγαρων στη Σύρο: Περιβαλλοντικά οφέλη και κοινωνική προσφορά

Newsroom
17/11/2021 17:43
 
 
 

 

Πολύ αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα της πρώτης αποστολής για ανακύκλωση από αποτσίγαρα και φίλτρα ηλεκτρονικού τσιγάρου, μια πρωτοβουλία του πρώην ΦΟΔΣΑ που ξεκίνησε στη Σύρο την προηγούμενη χρονιά.

Η 2η ανταποδοτική ανακύκλωση, μετά από τα ρούχα-παπούτσια, απέφερε τα πρώτα χρήματα στον λογαριασμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου, ενός ιστορικού και πρωτοπόρου συλλόγου με τεράστια συμβολή τόσο στο νησί, όσο και σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης συμμετέχει στο νέο εγχείρημα με στόχο την ανακύκλωση των αποτσίγαρων, καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα αποτσίγαρα.

Τα αποτσίγαρα συλλέγονται μέσω του προγράμματος #gopafree της CigaretCycle, με τη χρήση ειδικών κάδων (τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία), διαχωρίζονται και με ειδική διαδικασία παράγουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες. Τα υπολείμματα χαρτιού και καπνού, καθώς και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.

Κάδοι ανακύκλωσης υπάρχουν σε όλο το νησί. Ανακύκλωση μπορούν, επίσης, να κάνουν οι πολίτες στην επιχείρηση τους ή τον ιδιωτικό τους χώρο (όπως τα καπάκια σε κλειστές σακούλες) με τον κάδο περισυλλογής να βρίσκεται στην είσοδο του αμαξοστασίου στην Ερμούπολη.

 

Υπενθυμίζεται ότι:

*Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης, διότι δεν είναι βιοδιασπώμενες.

*Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.

*Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.

*Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα νερού είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά ή αλμυρά νερά.

*Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.

«Όλοι μαζί (Δήμος, δημότες, επισκέπτες) φροντίζουμε το παρόν και το μέλλον όχι μόνο του τόπου μας, αλλά του πλανήτη μας» καταλήγει το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*