Δήμος Τήνου και ΥΠ.ΠΟ. αναβαθμίζουν την Σχολή Καλών Τεχνών και το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

Newsroom
22/02/2023 15:31
 
 
 

 

«Στα σκαριά» βρίσκεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Τήνου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναβάθμιση της Σχολής Καλών Τεχνών και του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 10 εκ. €.

Σκοπός του έργου (το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας του Δήμου για την ενθάρρυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων) είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υφιστάμενων δομών της Σχολής Καλών Τεχνών στον Πύργο, στο ζωογόνο αυτό πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον, το κέντρο της παραδοσιακής μαρμαρογλυπτικής και μαρμαροτεχνίας, ώστε να δοθεί μια νέα, σύγχρονη και διεθνής δυναμική στη Σχολή, η οποία θα συνεισφέρει καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών.

Επιπρόσθετα, η – χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο – οικία του Γιαννούλη Χαλεπά, ένας πόλος ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως από τις οικοδομικές φθορές, προκειμένου να αναδειχθεί επαρκώς η αυθεντικότητα και η ιστορικότητα της ως επισκέψιμου μνημείου, μέσα από την προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της.

Η αναβάθμιση του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών και η ανάδειξη του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της οικίας Χαλεπά αναμένεται να ωφελήσει άμεσα την καλλιτεχνική εκπαίδευση των εικαστικών τεχνών, συμβάλλοντας επίσης στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τηνιακής μαρμαροτεχνίας, η οποία αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος τόνισε:
«Το νησί μας έχει μια διακριτική πολιτιστική ταυτότητα, την οποία η Δημοτική μας Αρχή αναδεικνύει και προβάλλει συστηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, η δρομολόγηση της υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Τήνο.

Ευχαριστώ θερμά την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη δίχρονη στενή συνεργασία μας στο ζήτημα αυτό, καθώς και τη Γ.Γ του Υπουργείου κυρία Ελένη Δουνδουλάκη που τρέχαμε όλο αυτό το διάστημα και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών κύριο Λεωνίδα Χαλεπά για τη στενή συνεργασία του και για το κοινό μας όραμα να δοθεί στη Σχολή μια σύγχρονη και διεθνή δυναμική».

(Visited 101 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*