Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού: Παρουσίαση του βιβλίου «Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021»

Newsroom
19/10/2023 10:45
 
 
 

 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ελλάδας (ΓΑΚ) και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζουν το βιβλίο: «ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ/ 1821-2021/ NAPOLI E RISORGIMENTO GRECO». Πρόκειται για τον κατάλογο της ομώνυμης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το 2021 σε Νάπολη, Αθήνα και Λευκωσία, σε συνεργασία με τα ΓΑΚ, το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Η δράση αυτή είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και έχει συμπεριληφθεί στις επίσημες επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Η έκδοση στην ελληνική και ιταλική γλώσσα, που επιμελήθηκαν τα ΓΑΚ και ο Τήνιος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Γιάννης Κορίνθιος, περιλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα από εκπροσώπους των τριών φορέων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση των σχετικών εκθεμάτων. Το αρχειακό υλικό των Κρατικών Αρχείων της Νάπολης (ASNa) αποτέλεσε τον κορμό γύρω από τον οποίο προστέθηκε αντίστοιχο υλικό από την Ελλάδα και την Κύπρο. Συμπεριλαμβάνει 157 συνολικά τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές των τριών φορέων, τα οποία οργανώνονται σε πέντε βασικές ενότητες.

Σημαντικό μέρος της έκδοσης καταλαμβάνει το κείμενο “Μυστικός Εταιρισμός στην Ελλάδα του Καποδίστρια”. Το κείμενο συνοδεύεται από μεταγραμμένα και μεταφρασμένα αποσπάσματα κρυπτογραφημένων αναφορών Ναπολιτάνου πράκτορα, ο οποίος είχε εντοπίσει μυστικές εταιρείες που είχαν συγκροτηθεί και δρούσαν στην Ελλάδα κατά την Καποδιστριακή περίοδο. Με αφορμή αυτήν τη συνεργασία, γίνονται γνωστά στο ελληνικό κοινό σημαντικά τεκμήρια που διασώζονται στο αρχείο της Αστυνομίας (Κρατικά Αρχεία της Νάπολης) και φωτίζουν μια, μάλλον, ανεξερεύνητη, έως τώρα, πλευρά του Ευρωπαϊκού Μυστικού Εταιρισμού και της δράσης ξένων φιλελευθέρων στην απελευθερωμένη Ελλάδα.

Την παρουσίαση του τόμου θα κάνουν, η Αμαλία Παππά, Αν. Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ και ο Γιάννης Κορίνθιος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, στην Κεντρική Συνεδριακή Αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 63 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*