Κοινωνώ Τhe Tinos Art Gathering 2024: Τέσσερις Πράξεις Αυτονομίας

Newsroom.
25/10/2024 18:28
 
 
 

 

Εκκινώντας φέτος από την καρδιά της Τήνου, με την θεματική Τέσσερις Πράξεις Αυτονομίας, το Κοινωνώ Τhe Tinos Art Gathering προσκαλεί και φιλοξενεί 34 καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία του πολιτισμού.

Αυτό το φθινόπωρο λοιπόν, το Κοινωνώ εγκαθίσταται στο Λιβάδι της Κώμης, δημιουργεί μία σπονδυλωτή διαδρομή σε πέντε επιλεγμένα αγροτεμάχια και προσκαλεί το κοινό να περιηγηθεί στον κάμπο, μέσα από παρουσιάσεις παραστατικών τεχνων, εργαστηρίων, εικαστικών εγκαταστάσεων, performances, καταλήγοντας σε ένα ομαδικό συμπόσιο στον “νερόμυλο του Φαβιανού”.

Οι Τέσσερις Πράξεις Αυτονομίας του Κοινωνώ θα εστιάσουν στην επιτόπια δημιουργία και στην αλληλεπίδραση που θα προκύψει από την “συνάντηση” των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και της τοπικής κοινωνίας, με αφορμή το πολιτιστικό απόθεμα και το φυσικό τοπίο του νησιού.

Όλα τα εργα που θα παρουσιαστούν, επιμελήθηκε ο εικαστικός και δημιουργός του Κοινωνώ, Χρήστος Αρτέμης. Στόχος είναι τα έργα αυτά να αποτελέσουν την εναρκτήρια δράση, η οποία θα δημιουργήσει το έδαφος για την εξέλιξη της θεματικής μέσα στο 2025, η οποία θα λάβει χώρα σε Τήνο και Σύρο. Ανοιχτό κάλεσμα θα αναρτηθεί προσεχώς στο site του Κοινωνώ.

Επιπλέον, φέτος το Κοινωνώ συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Σύλλογο Γυναικών Τήνου. Φέρει επίσης την αιγίδα και υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, της Ελληνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ, του Δήμου Τήνου, ενώ βρίσκεται σε συνδιοργάνωση με την Cantina Analogue στην Σύρο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και με τους υποστηρικτές και χορηγούς του, τις εταιρείες Seajets και Blue Star Ferries.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Κυριακή , 27 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ *14.30 ΚΩΜΗ (εκκλησάκι Αγίας Αναστασίας)

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 1 14.30 performance πολυφωνικού τραγουδιού 

CHÓRES 

Γυναικείο χορωδιακό σύνολο

Αθανασοπούλου Αγγελική,  Βρεττού Άγγη, Καταπίδη Αναστασία, Μωραΐτη Αναστασία, Κονδύλη Δομινίκη, Μώλου Ελευθερία , Jette Lübeck , Καζάλα Μαρία, Σαρόγλου Μυρτώ , Σαμαρά Ελπίδα, Μουγκογιάννη Αναστασία , Χάντε Σταυρούλα, Κρικώνη Βερονίκη ,Ζαφείρη Αλίκη, Σιελούλη Αντωνία , Σερδάρη Ελένη , Μπάλτου Ομηρόλη Μαρία.

Ειρήνη Πατσέα μαέστρος, υπεύθυνη εργαστηρίου

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2 _  15.20 μουσική performance

Χάρης Λαμπράκης, αυτοσχεδιασμός με νέυ

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2 1/2  Εικαστικές εγκαταστάσεις

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 3 16:00 λυρική performance

Αναστασία Κότσαλη, Μονωδός, Μεσόφωνος & Αλέξης Μαστιχιάδης, τσέμπαλο

 ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ  4  16:45 Συμπόσιο_common habitat

Με την ολοκλήρωση  των performances θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον σύλλογο Κώμης και την Cantina Analogue της Σύρου, ένα ανοιχτο συμπόσιο, στον νερόμυλο. Θα συμμετέχουν επίσης οι: Σόνια Χαραλαμπίδου αναγεννησιακό λαούτο, Μαριάννα Αργυροπούλου βιόλα, Ann Pujolas φλάουτο, Κατερίνα Θεοδοσίου σοπράνο, ο σύλλογος γυναικών Τήνου και χορωδίες της Τήνου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

– Σάββατο 26/10 18:00 / Συναυλία  

Στα πλαίσια της συνεργασίας με τον Σύλλογο Γυναικών Τήνου, και με αφετηρία το φεστιβάλ χορωδιών που υλοποιεί στο κλειστό γήπεδο του νησιού, θα παρουσιαστεί ως εναρκτήρια δράση του Κοινωνώ, το πολυφωνικό σχήμα CHÓRES.

– Κυριακή 27/10 στις 10.30 / Workshop πολυφωνικού τραγουδιού

Ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου σε συνεργασία με το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES  πραγματοποιεί ανοιχτό σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, στην Παλλάδα Τήνου.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, οι συμμετοχές είναι περιορισμένες Για την συμμετοχή σας, στέλνετε email στο communication.kinono@gmail.com

INFO:

Που γίνεται;

Όλες οι παραστάσεις της Κυριακής 26/10, γίνονται μέσα στο λιβάδι της Κώμης, σε γειτονικά χωράφια.

Πότε γίνεται;

Κυριακή 27 Οκτωβρίου,14.30

Οι παραστάσεις , θα υλοποιούνται η μία μετα την αλλη, με έναρξη στις 14.30 αυστηρά.

Πως να έρθω;

Θα υπάρχουν ειδικά λεωφορεία από την Χώρα (μπροστά από τα ΚΤΕΛ Τήνου) για τη μετάβαση στο Λιβάδι της Κώμης, με αναχώρηση στη 13.15 και επιστροφή στις 17:45. Προαιρετικά προτείνεται να φοράτε κλειστά παπούτσια. Η μεταφορά από και προς την Κώμη θα είναι δωρεάν, μία ευγενική προσφορά της Tinos tours. Επειδή οι θέσεις του λεωφορείου είναι περιορισμένες, εξασφαλίστε τη θέση σας στέλνοντας email στο: communication.kinono@gmail.com

Ή εναλλακτικά καταφθάνετε απευθείας στην Κώμη, έξω από το εκκλησάκι της Αγίας Αναστασίας (μεταξύ Κώμης και Καλλονής) στις 14.00

 Εδώ μπορείτε να βρείτε το στίγμα στον χάρτη 

Όλες οι παραστασεις ειναι με ελευθερη εισοδο

ΚΟΙΝΩΝΩ The Tinos Art Gathering 

Tο ΚΟΙΝΩΝΩ Gathering είναι ένας μη κυβερνητικος  πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στην Τήνο από το 2016, διοργανώνοντας site-specific πολιτιστκων projects και δρασεων στο φυσικό περιβάλλον του νησιού όσο και σε επιλεγμένα κτίρια ιστορικής σημασίας.

Στόχος είναι να φέρει σε επαφή τους προσκεκλημένους συμμετέχοντες – μέσω της συνάντησης ( art residencies )– από  διαφορετικούς χώρους, εθνικότητες  και πεδία της επιστήμης, της τέχνης και γενικά του πολιτισμού και κοινωνίας , με τον τόπο, προσβλέποντας μέσα από τη συνάντηση και την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, στη δημιουργία πρωτότυπου έργου, την έρευνα, την εκπαιδευτική δραστηριότητα, την καλλιτεχνική παραγωγή. Με σημείο αναφοράς το φυσικό τοπίο της Τήνου, οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επικοινωνώντας το έργο τους, δημιουργώντας κοινότητες συνέργειας-συνεργασίας και παράλληλα συνθήκες διάδρασης για τους επισκέπτες-θεατές και  τους κατοίκους. Έτσι, μέσω της συμμετοχής αλλά και με τη ματιά στραμμένη στο φυσικό περιβάλλον, τον τόπο και το πολιτιστικό απόθεμα του νησιου , συνδιαμορφώνουν το ΚΟΙΝΩΝΩ, οικοδομώντας μια πλατφόρμα ανάπτυξης σχέσεων δημιουργίας και εκπαίδευσης  σε ένα διαφορετικό πλαίσιο αντίληψης της αξιοποίησης της τοπικής κληρονομιάς.

Το ΚΟΙΝΩΝΩ προσβλέπει μέσα από την επαφή των συμμετεχόντων με τον τόπο και με ένα ετερόκλητο κοινό να δημιουργήσει μεταβαλλόμενους οργανικούς χώρους στο περιβάλλον της Τήνου και εν τέλει θέλει να οικοδομήσει έναν κόσμο όπου τα πράγματα συνδέονται ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους. 

Καλλιτεχνική επιμέλεια / δημιουργός Κοινωνώ

Χρήστος Αρτέμης

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*