«Μπαρούτι μυρίζει» στην Τήνο – Ξεσηκωμός για τις ανεμογεννήτριες και την απόβαση αστυνομικών

Newsroom
20/05/2020 2:27
 
 
 

 

«Μπαρούτι μυρίζει» στην Τήνο για το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Τετάρτη και Πέμπτη πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στα «Πράσσα».

Ωστόσο η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας «Κοινό Τηνίων» καταγγέλλει και «την παρουσία ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων στην Τήνο, στις υπηρεσίες μιας ιδιωτικής εταιρείας».

Η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών έστειλε επιστολή προς την εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων» και την καλεί να σεβαστεί εμπράκτως την τοπική κοινωνία (πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που όπως ισχυρίζεται είναι μια μικρή – τοπική επιχείρηση) και να επιδείξουν ψυχραιμία και καλή πίστη απέχοντας από την πρόκληση αχρείαστων εντάσεων και αντιδικιών.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος έστειλε επείγουσα επιστολή προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και προς άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπου ζητά την αποχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, καθώς και του Α.Τ. Τήνου, από τυχόν συνδρομή στις υπό εξέταση καταγγελλόμενες ενέργειες.

ΜΑΤ Τήνος

Σύλλογοι και επιτροπές αγώνα από νησιά, όπως η Νάξος και η Άνδρος συμπαραστέκονται στον αγώνα των Τηνιακών ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπως και οι τοπικές οργανώσεις Τήνου του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων

Η αστυνομία από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση για προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε δρόμους του νησιού.

Όπως αναφέρει: Την Τετάρτη και την Πέμπτη (20 & 21-05-2020) κατά τις ώρες 07.00’ έως 19.00’ θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προσωρινού χαρακτήρα στο οδικό δίκτυο της Τήνου.

Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων:

α) επί της επαρχιακής οδό Τήνου – Πανόρμου από το ύψος της εισόδου του οικισμού των Υστερνίων έως και τη διασταύρωση αυτής με την επαρχιακή οδό Καλλονής – Πλατιών και
β) Καθ’ όλο το μήκος της χωμάτινης οδού, η οποία άρχεται από τη θέση «Μύλοι» και καταλήγει στην περιοχή Πράσσα – Κάμπος Πολέμου.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την επαρχιακή οδό Καλλονής – Πλατιών.

Επείγουσα επιστολή δημάρχου Τήνου για τις ανεμογεννήτριες

Επιστολή προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και προς άλλους εμπλεκόμενους φορείς, έστειλε ο Δήμαρχος Τήνου όπου ζητά την αποχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, καθώς και του Α.Τ. Τήνου, από τυχόν συνδρομή στις υπό εξέταση καταγγελλόμενες ενέργειες. H επιστολή που δημοσίευσε το tinostoday αναφέρει τα εξής:

Λάβαμε γνώση μέσω της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης «facebook», της από 19/05/2020 και υπ’ αρίθμ Πρωτ. 19101/2020 αναφοράς καταγγελίας, που υπέβαλε η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κοινό Τηνίων, προς την Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, καθώς και του από 19/05/2020 εγγράφου, της ως άνω δημοτικής παράταξης με θέμα «Αναφορά – Καταγγελία», προς τους αναφερόμενους αποδέκτες, δυνάμει του οποίου αιτείται την άμεση συνδρομή των ελεγκτικών μηχανισμών και των αρχών για την διασφάλιση της νομιμότητας, ενόψει των αυριανών εργασιών σκυροδέτησης, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, από την ως άνω εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε όπως εξεταστεί, κατ’ επειγόντως, η καταγγελία από τις αρμόδιες προς τούτο αρχές και μέχρι να αποφανθούν επ’ αυτής, η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων καθώς και το ΑΤ Τήνου, παρακαλούμε όπως απέχουν από τυχόν συνδρομή τους, στις υπό εξέταση καταγγελλόμενες ενέργειες.

Η επιστολή Της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις Ανεμογεννήτριες προς την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.»

Στις 7.5.2020, με μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε γνώση της «Επιστολής -Απάντησης» της Εταιρείας σας στο από 24.4.2020 Δελτίου Τύπου της Επιτροπής μας.

Παράλληλα και επειδή πληροφορηθήκαμε ότι την Τετάρτη 20.5.2020, σκοπεύετε να εκκινήσετε εκ νέου τις εργασίες σκυροδέτησης των βάσεων των ανεμογεννητριών του Αιολικού σας Πάρκου στη θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος», διερχόμενοι έτι μία φορά εντός δημοτικής έκτασης χωρίς να έχετε εξασφαλίσει την άδεια ή την καθ’ οιοδήποτε τρόπο συναίνεση του Δήμου μας, οφείλουμε να σας αποσαφηνίσουμε (ξανά) με απολύτως ευκρινή τρόπο τα κάτωθι:

1. Όπως καλώς γνωρίζετε, η ισχύς της διάταξης του άρθρου 2 παρ. 1 του α.ν. 1539/1938 «Περί προστασίας των δημοσίων κτημάτων» διατηρήθηκε και μετά την εισαγωγή του ΑΚ, σύμφωνα με το άρθρο 53 ΕισΝΑΚ και επεκτάθηκε υπέρ των Δήμων και Κοινοτήτων με το άρθρο 1 του ν.δ. 31/1968.
Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη: «επί των αδέσποτων και των δημοσίων κτημάτων εν γένει νομεύς θεωρείται το Δημόσιον, έστω και αν ουδεμίαν ενήργησεν επ’ αυτών πράξιν νομής».
Σύμφωνα δε με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του ίδιου ως άνω α.ν. 1539/1938: «τα επί ακινήτων κτημάτων δικαιώματα του Δημοσίου εις ουδεμίαν υπόκεινται παραγραφήν».
Όπως παγίως άλλωστε έχει κριθεί από τη νομολογία του Αρείου Πάγου (βλ. ΟλΑΠ 8/2013 ΧρΙΔ 2013.511, ΑΠ 1079/2012, 242/2017, 1824/2014, 76/2007, 184/2018), οι Δήμοι δεν δύνανται να στερηθούν τη νομή τους, σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης ακινήτου που ανήκει στην κυριότητα τους από τρίτο.
Εντούτοις, λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της υλοποίησης του κτηματολογίου σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά και της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων μεταξύ των εκάστοτε αδειοδοτουσών αρχών, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο διατάραξης ή/και προσβολής των δικαιωμάτων νομής και κυριότητας των Δήμων επί εκτάσεων εντός των οποίων επιχειρείται η υλοποίηση (κυρίως ή συνοδών) έργων, όπως συμβαίνει εν προκειμένω και με το Αιολικό Πάρκο που η Εταιρεία σας επιθυμεί να εγκαταστήσει παραβιάζοντας τη νομή και κυριότητα του Δήμου μας εντός εδαφικής λωρίδας 780 μ., την οποία χρησιμοποιείτε εσείς και οι προστηθέντες σας ως «οδό» πρόσβασης.
Επίσης, όπως καλώς γνωρίζετε, ο Δήμος μας έχει ασκήσει την από 1.3.2019 με Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 150/2019 Τακτική Αγωγή Νομής κατά της Εταιρείας σας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, η οποία εκδικάστηκε στις 28.11.2019 και εισέτι εκκρεμεί η έκδοση Απόφασης επ’ αυτής.

2. Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι:

(α)με το υπ’ αριθ. πρωτ. 135773/3183 από 10.10.2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Ερώτημα σχετικά με την εκτέλεση εργασιών διάνοιξης ή βελτίωσης χωματόδρομων στην ν. Τήνο» σε απάντηση του υπ’ αριθ. πρωτ. 9873 από 27.9.2019 ερωτήματος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Τήνου, βεβαιώνεται ρητά ότι:
«Σε συνέχεια των παραπάνω εγγράφων που λάβαμε, σχετικά με τον χωματόδρομο μήκους περίπου 3,8 km από την θέση «Μύλοι Υστερνίων» προς την θέση Εκκλησία της Θεοτόκου και εν συνεχεία προς την θέση «Πρασά – Πολέμου Κάμπος» {ήτοι η επίμαχη εδαφική λωρίδα}…θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι η Υπηρεσία μας ουδέποτε εκτέλεσε εργασίες διάνοιξης ή βελτίωσης αυτών…».
(β) με την υπ’ αριθ. πρωτ. 3862 από 26.04.2018 Βεβαίωση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Τήνου Ιωάννη Φορτσάκη (Σχετ.44), επίσης βεβαιώθηκε:

«Ότι ο πρώην Δήμος Εξωμβούργου, εκτέλεσε σύμφωνα με τα ανωτέρω 1, 2 και 3 σχετικά το έργο με τίτλο “Δρόμος Μύλοι – Θεοτόκου Δ.Δ. Υστερνίων Δήμου Εξωμβούργου” από την περιοχή Μύλοι των Υστερνίων Τήνου και μέχρι τον Ιερό Ναό της Θεοτόκου (Β’ Εύρεση) (χρώματος μπλε), το υπόλοιπο τμήμα (με χρώμα κόκκινο) {ήτοι η επίδικη εδαφική λωρίδα} δεν αποτελεί Δημοτική οδός καθώς δεν υπάρχουν στο τμήμα μας σχετικές μελέτες ούτε και στοιχεία για την διάνοιξή του».

(γ) ο Δήμος μας ουδέποτε χορήγησε την έγκρισή του για την χρήση της δημοτικής περιουσίας και συγκεκριμένα της ανωτέρω παρανόμως διανοιχθείσας εδαφικής λωρίδας από την Εταιρεία σας, δεδομένου ότι το συνοδό έργο της οδοποιίας του Αιολικού σας Πάρκου (τμήμα της οποίας αποτελεί η επίμαχη εδαφική λωρίδα) αδειοδοτήθηκε το πρώτον περιβαλλοντικά το 2016 και δη με την υπ’ αριθ. πρωτ. οικ. 71140 από 6.10.2016 Απόφαση του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Α.Δ.Α. με θέμα, «Τροποποίηση υπαγωγής σε ΠΠΔ αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.», ισχύος 1,8 ΜW, στην θέση «ΠΡΑΣΣΑ ΚΑΜΠΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ » του Δήμου Τήνου της νήσου Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.», η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό ιστότοπο της «Διαύγεια», με ΑΔΑ: ΩΠ4ΨΟΡ1Ι-ΓΚΖ.

Βάσει των ανωτέρω, συνάγεται αβίαστα ότι ουδέποτε ο Δήμος μας χορήγησε τη σύμφωνη γνώμη του για την χρήση της επίμαχης εδαφικής λωρίδας από την Εταιρεία σας, όπως παραπειστικά, επιχειρείτε να παρουσιάσετε με την ως άνω Επιστολή σας.

3. Περαιτέρω, δια της ανωτέρω Επιστολής σας, επιχειρείτε να παρουσιάσετε, εμμέσως πλην σαφώς, τους πολίτες της Τήνου, ως ανθρώπους που «άγονται και φέρονται», ως «άβουλα όντα» που «καθοδηγούνται» από την Επιτροπή μας, προκειμένου δήθεν να σας δημιουργήσουν προβλήματα.
Πέραν του ότι, ο εν λόγω «υπαινιγμός» σας προσβάλλει έτι μία φορά τους συμπολίτες μας, αποκαλύπτει και το μέγεθος των αντιφάσεών σας.
Ενώ δηλαδή ισχυρίζεστε ότι έχετε «αποδείξει τον σεβασμό σας στην τοπική κοινωνία εμπράκτως», όταν η τοπική κοινωνία ενεργεί νομίμως ενάντια στην καταπάτηση της δημοτικής περιουσίας, σπεύδετε να την χαρακτηρίσετε ως «καθοδηγούμενη» καλώντας την Επιτροπή Αγώνα επί της ουσίας να την «μαζέψει».

Σας θυμίζουμε ότι ο θεσμικός ρόλος των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού) δεν είναι να «μαζεύει» την τοπική κοινωνία κατά τις επιταγές του οποιουδήποτε ιδιώτη, αλλά να αφουγκράζεται τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματά της, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημοτική περιουσία (που ανήκει, άλλωστε, στην τοπική κοινωνία). Εάν πράτταμε το αντίθετο, όπως «απαιτείτε», τότε θα εγκαλούμασταν (και δικαίως) για παράβαση καθήκοντος, δεδομένου ότι μεταξύ των καθηκόντων της Επιτροπής μας, όπως απαιτείται, άλλωστε, και από το θεσμικό ρόλο των μελών της, συγκαταλέγεται και η επίβλεψη των επεμβάσεών σας επί της επίμαχης εδαφικής λωρίδας, ιδίως ως προς το πλάτος της, καθώς, όπως είναι αυτονόητο, η περαιτέρω διαπλάτυνση της θα είχε ως αποτέλεσμα την έτι μεγαλύτερη και εντονότερη πρόκληση ζημίας επί της δημοτικής περιουσίας, ενώ η διαπίστωση από την Επιτροπή μας, παράβασης εκ μέρους σας, θα επέβαλε περαιτέρω την διενέργεια ελέγχου από τους Περιβαλλοντικούς Ελεγκτές και τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.Π.Ε) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, ενώ ισχυρίζεστε δήθεν ότι «έχετε επιδείξει επί μακράν μεγάλη ανοχή σε δυσφημιστικές, υβριστικές, ενίοτε και απειλητικές σε βάρος σας εκφράσεις» (άραγε από ποιον), καταλήγετε στο τέλος της Επιστολής σας να απειλείται με ποινικές διώξεις απροσδιόριστο αριθμό συμπολιτών μας.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως ευκρινές ότι αποπειράσθε να αναστρέψετε κατά το δοκούν την πραγματικότητα, εισερχόμενοι σε ένα κυκεώνα ιδιαιτέρως απαξιωτικών και ατιμωτικών κατηγοριών κατά απροσδιόριστου αριθμού συμπολιτών μας, ενώ θα μπορούσατε απλά να αναμένετε να εκδοθεί η ως άνω Απόφαση, εάν πράγματι σέβεστε την τοπική κοινωνία, όπως ισχυρίζεστε, αποφεύγοντας έτσι τις περιττές εντάσεις, ιδίως εντός της κρίσιμης για την δημόσια ασφάλεια και υγεία περιόδου που διανύουμε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και αντιπαρερχόμενοι τις εν πολλοίς προσβλητικές αναφορές σας για τους θεσμικούς εκπροσώπους του τηνιακού λαού αλλά για τον ίδιο τον τηνιακό λαό, σας καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή να απόσχετε από την εκτέλεση των όποιων εργασιών στη θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος» μέσω της δημοτικής μας περιουσίας, μέχρι την έκδοση Απόφασης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου επί της Τακτικής Αγωγής Νομής του Δήμου μας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποδείξετε ότι πράγματι ενδιαφέρεστε για την τοπική κοινωνία του νησιού, στο οποίο επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά, αποκλιμακώνοντας έτσι την ένταση που αποκλειστικά εξ υπαιτιότητάς σας έχει προκληθεί στο νησί (ιδίως μετά την εκτέλεση εργασιών σκυροδέτησης εκ μέρους σας κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών της κυκλοφορίας μέτρων και εν γένει εν μέσω πανδημίας).

Εξάλλου, η καλή πίστη και η εντιμότητα απαιτεί αμφότερες οι τυχόν διαφωνούσες πλευρές να παραμερίζουν ενίοτε τα αντιμαχόμενα συμφέροντά τους προς όφελος του συλλογικού καλού και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σας καλούμε, λοιπόν, να σεβαστείτε εμπράκτως την τοπική μας κοινωνία (πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που όπως ισχυρίζεστε είστε μια μικρή – τοπική επιχείρηση) και να επιδείξετε ψυχραιμία και καλή πίστη απέχοντας από την πρόκληση αχρείαστων εντάσεων και αντιδικιών.

Η ανακοίνωση της παράταξης της αντιπολίτευσης «Κοινό Τηνίων» με τίτλο «Η ΕΛΑΣ στην υπηρεσία του επενδυτή»

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από άλλα νησιά να φτάνουν σήμερα στην Τήνο προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε., στην θέση Πράσσα, αύριο Τετάρτη 20 Μαΐου.
Είναι η δεύτερη φορά που μετακινούνται δυνάμεις της αστυνομίας για να συνδράμουν στον συγκεκριμένο ιδιώτη, καταστέλλοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας η οποία έχει επανειλημμένα δείξει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου. Είναι η δεύτερη φορά που ο δίκαιος αγώνας των Τηνιακών προκειμένου να προστατέψουν το νησί τους, χρήζει καταστολής για χάρη μιας εταιρείας.

Αυτή τη φορά όμως, δε διστάζουν να μετακινήσουν ολόκληρη ομάδα αστυνομικών από νησί σε νησί, την ίδια στιγμή που οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίζονται, για να μην διαδοθεί ο νέος κορωνοΐός. Είναι άραγε η “επένδυση” της Ενεργειακής πιο πάνω κι από την δημόσια υγεία;

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Κοινό Τηνίων», ως ελάσσονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, οφείλει να είναι παρούσα για την επίβλεψη και την προστασία της δημοτικής έκτασης, στην περιοχή Πράσσα, και αυτό θα πράξει, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την μετάδοση του ιού.
Επιπλέον, καταγγέλλει την παρουσία ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων στην Τήνο, στις υπηρεσίες μιας ιδιωτικής εταιρείας και συστρατεύεται με τον αγώνα της Τηνιακής κοινωνίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

ΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Τήνου

Ο Τηνιακός λαός συνεχίζει να αντιστέκεται και αυτό ενοχλεί! Ενοχλεί την κυβέρνηση που προτάσσει την καταστολή για τους αδύναμους. Ενοχλεί τους «επενδυτές» οι οποίοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο! Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαΐου για μια ακόμη φορά ο κ. Χρυσοχοΐδης και η παρέα του, εν μέσω πανδημίας, θα στείλουν στο νησί μας αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλουν τον αγώνα των Τηνιακών που θέλουν να διατηρήσουν ανέγγιχτο το Τηνιακό τοπίο, αποτρέποντας για ακόμη μια φορά να πέσουν μπετά στην περιοχή ιδιαίτερου κάλλους «Πολέμου ο Κάμπος» πάνω από τη δεύτερη Εύρεση στα Υστέρνια. Για μια ακόμη φορά ο «επενδυτής» βρίσκει την ευκαιρία και εκμεταλλευτεί τα μέτρα περιορισμού λόγω πανδημίας, για να συνεχίσει την εγκατάσταση των τεράτων από μέταλλο και τσιμέντο.

Καταγγέλλουμε λοιπόν την κυβέρνηση και την πολιτική καταστολής που έχει επιλέξει σε πλατείες, δρόμους, λιμάνια και βουνά. Όπου υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Καταγγέλλουμε μια κυβέρνηση που εκφοβίζει πολίτες από την μια και από την άλλη παρέχει προστασία σε ιδιώτες με την ελληνική αστυνομία σε ρόλο σεκιουριτά! Την ελληνική αστυνομία που πληρώνουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες, την ελληνική αστυνομία που πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη και να του παρέχει ασφάλεια και όχι στα βουνά για να προστατεύει τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιριών. Καταγγέλλουμε τον κ. Χατζηδάκη που έφερε ένα καταστροφικό για το περιβάλλον νομοσχέδιο και τους βουλε υτές την ΝΔ (και κυρίως τους βουλευτές Κυκλάδων) που το ψήφισαν και το έκαναν νόμο του κράτους μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ακυρώσει την αποστολή μονάδων καταστολής προς το νησί μας και ενάντια σε ανθρώπους που διεκδικούν ειρηνικά το δικαίωμα στην μη καταστροφή του τόπου που ζουν και εργάζονται. Είμαστε δίπλα στους φίλους μας, δίπλα στους συμπολίτες μας, πάνω σε βουνά και σε λιμάνια, σε συλλαλητήρια και όπου αλλού χρειαστεί για να αποτρέψουμε την καταστροφή αυτού του χειροποίητου νησιού.

Η ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης του Κινήματος Αλλαγής Τήνου

Διατρανώνουμε για πολλοστή φορά την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας και τασσόμαστε στο πλευρό του τηνιακού λαού ο οποίος σύσσωμα διαφωνεί. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα διαταράξει το οικοσύστημα, θα αλλοιώσει το νησιώτικο τοπίο και θα υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.

Απευθύνουμε έκκληση να σταματήσει κάθε εργασία στη θέση «Πράσσα» μέσω της περιουσίας του Δήμου Τήνου μέχρι να εκδοθούν οι ανάλογες αποφάσεις από τη δικαιοσύνη επί της αγωγής του Δήμου μας. Οι μελλοντικές εξελίξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος προδιαγράφονται ακόμη πιο δυσοίωνες εξαιτίας του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ το οποίο υπερψηφίστηκε, πριν από λίγες μέρες, αποκλειστικά και μόνο από τους 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είναι στη φύση της συντηρητικής παράταξης, κάθε φορά που αισθάνεται ισχυρή λόγω συγκυρίας, να εγκαταλείπει το προσωπείο της συναίνεσης και να εμφανίζει ολοένα και περισσότερες τάσεις αλαζονείας και αυταρχισμού.

Κλείνοντας, καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς: την κυβέρνηση, τους βουλευτές του νομού Κυκλάδων καθώς και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να επικαιροποιηθεί το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Αυτή ακριβώς η τροποποίηση μπορεί να αποτρέψει την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών σε ολόκληρο το νησί μας και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να γίνει το συντομότερο.

Η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Τήνου του ΚΚΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα αστυνομικές δυνάμεις θα αποβιβαστούν πάλι στο νησί μας, προκειμένου να καταστείλουν τον αγώνα του Τηνιακού λαού, που αντιστέκεται στο κίνδυνο καταστροφής του νησιού από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που εν μέσω πανδημίας στέλνει -για άλλη μια φορά- αστυνομικές δυνάμεις για να προστατεύσει την κερδοφορία των εργολάβων της ενέργειας.
Φυσικά, η παραπάνω στάση στηρίζεται στις γενικές κατευθύνσεις όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που θέλουν τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας απέναντί στον λαό που αγωνίζεται.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη παραγωγή ενέργειας από αιολικά, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής στην κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό των νησιών μας.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να ακυρώσει τις διαταγές αυτές.
Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης του αγώνα.
Καλούμε τον Τηνιακό λαό, να μην υποκύψει σε οποιαδήποτε μέθοδο τρομοκράτησης.
Να δυναμώσει τον αγώνα του για να αποτραπεί η καταστροφική για την οικονομία και το περιβάλλον του νησιού, εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Μόνο ο ανυποχώρητος αγώνας μας, μπορεί να αποτρέψει αυτά τα καταστροφικά σχέδια.

Αλληλεγγύη από την Νάξο

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Την Τετάρτη 20/05/20 το πρωί στην Τήνο η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις για να αντιπαρατεθούν με τους κατοίκους που σύσσωμοι αντιστέκονται στην καταστροφή του νησιού τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ προκειμένου να συνεχίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προχωράει στη σκυροδέτηση των βάσεων τους. Ας σημειωθεί ότι την πρώτη βάση την έριξαν εν μέσω καραντίνας και υπό τις απειλές των προστίμων.
Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους. Εξάλλου, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έχει αποδείξει ότι, όχι μόνο συστρατεύεται, αλλά και διευκολύνει τους επενδυτές στη ληστρική εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης.
Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους Τηνίους και θα συναντηθούμε στα μέτωπα του αγώνα για την υπεράσπιση της φύσης και του δημόσιου πλούτου.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου

(Visited 200 times, 1 visits today)