Κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης στην Τήνο από τον ΑΔΜΗΕ – Εναρμόνιση με το νησιωτικό τοπίο ζήτησε ο Γ. Σιώτος

Newsroom
18/05/2021 12:03
  •  
  •  
  •  

Μεγαλύτερη ενεργειακή σταθερότητα και επάρκεια θα διασφαλίσει στο νησί της Τήνου η κατασκευή υποσταθμού Υψηλής Τάσης (150 kV), για την οποία συνεργάζονται ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ο Δήμος Τήνου.

Το έργο (εκτιμώμενου προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024. Ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει ήδη τη θετική γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις λοιπές αδειοδοτικές διαδικασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2022. Παράλληλα, με την κατασκευή του Υποσταθμού, θα κατασκευάζεται και η καλωδιακή γραμμή μήκους 2 χλμ., η οποία θα είναι υπόγεια σε όλο το μήκος της επί του νησιού.

Για τις επόμενες ενέργειες υλοποίησης του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο μελετητικό και αδειοδοτικό τους σκέλος, ενημέρωσε τον Δήμαρχο Τήνου κ. Γιάννη Σιώτο ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Μάργαρης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχε επίσης ο Διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς κ. Κωνσταντίνος Τσιρέκης.

Ο κ. Μάργαρης ανέφερε, ακόμη, ότι ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε 10 νησιά των Κυκλάδων, με τα πέντε εξ αυτών να έχουν ήδη διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα. Οι Υποσταθμοί 150 kV είναι κλειστού τύπου (GIS) και ενσωματώνουν state-of-the-art τεχνολογίες με στόχο την ελάχιστη περιβαλλοντική και οπτική όχληση στα σημεία όπου εγκαθίστανται.

«Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο και διαρκή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες όπου υλοποιεί τα έργα του και μεριμνά για τη μέγιστη οπτική εναρμόνιση με το ξεχωριστό κυκλαδίτικο τοπίο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Υποσταθμό της Νάξου» επισήμανε ο Αντιπρόεδρος του.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σιώτος ανέφερε σχετικά:

«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική τηλεδιάσκεψη με τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατασκευή του νέου υποσταθμού του ΑΔΜΗΕ στην Τήνο. Όπως ενημερωθήκαμε, ο Διαχειριστής έχει εντάξει το έργο στο επενδυτικό του πρόγραμμα και έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους χρηματοδότησης. Αφού ευχαρίστησα τους εκπροσώπους του ΑΔΜΗΕ γι’ αυτή την εξέλιξη, επεσήμανα την ανάγκη η κατασκευή να είναι εναρμονισμένη στο νησιώτικο τοπίο, να αποφευχθεί η ακουστική όχληση και να συνδεθεί με υπόγεια καλώδια. Είναι ξεκάθαρο ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί μια οριστική λύση για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού μας».

(Visited 35 times, 1 visits today)