Μνημείο χαρακτηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού η Μονή Ουρσουλινών Μοναχών στην Τήνο

moni oyrsoylinon
Newsroom
09/09/2021 11:34
 
 
 

Την κήρυξη σε Μνημείο της Μονής Ουρσουλινών Μοναχών στην Τήνο, η οποία χρονολογείται από το 1862, αναμένεται να κάνει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο χαρακτηρισμός του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής ως μνημείου, βάσει των διατάξεων του ν. 3028/2002 αιτιολογείται από το ιδιαίτερο μνημειακό και ιστορικό ενδιαφέρον που αυτό παρουσιάζει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Την προαναφερόμενη απόφαση έκανε γνωστή στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σε συνάντηση που είχε μαζί του χθες Τετάρτη στο Υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε την κα Υπουργό ότι, αμέσως μετά την χαρακτηρισμό της Μονής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – σε συνεργασία με την Καθολική Αρχιεπισκοπή – θα προχωρήσει στην χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου μέσω του ήδη εγγεγραμμένου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, αντίστοιχου έργου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε, επίσης, η πορεία των έργων που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες και τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».

Τέτοια έργα είναι η προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου, το οποίο αφορά σε εκτεταμένες παρεμβάσεις που προστατεύουν, αναδεικνύουν και αξιοποιούν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της πόλεως Ρόδου, μέσα από την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου, η ανάδειξη της Φιλερήμου, η κατασκευή Μουσείων στην Τήλο και στην Κύθνο, η νησίδα Μουσείων στη Νάξο, η ανάδειξη της Επισκοπής Σικίνου και άλλα.

Στην χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε και εκτενής συζήτηση μεταξύ του Περιφερειάρχη και της Υπουργού για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου και το πώς αυτά θα αξιοποιηθούν με τρόπο που θα αναδεικνύει περαιτέρω το πολιτιστικό απόθεμα των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αμέσως μετά τη συνάντησή με την Υπουργό, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Η πάντα παραγωγική και γόνιμη συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού, μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μαζί τις ευκαιρίες που και στον τομέα του Πολιτισμού μας δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουμε στη διάθεσή μας κατά την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Ο σχεδιασμός αυτός έχει ήδη ξεκινήσει και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να παρουσιάσουμε από κοινού με την κα Υπουργό, τους στόχους και τις παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε για την προσεχή περίοδο».

(Visited 164 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.