5 μυστικά για καθαρό σπίτι με παιδιά!

Newsroom
28/02/2024 16:05
 
 
 

 

Έχετε πάει ποτέ σε εκείνα τα σπίτια, που δείχνουν σαν η νοικοκυρά να είναι με μια σφουγγαρίστρα ανά χείρας κάθε στιγμή; Είναι εκείνα τα σπίτια, που σε κάνουν να σκέφτεσαι πως τα καταφέρνει. Και μετά την απορία έρχονται οι ενοχές, για το «τι κάνω λάθος εγώ».

Κατά βάση η απάντηση είναι μάλλον τίποτα, απλώς για κάθε τι υπάρχει ο σωστός τρόπος. Τα μυστικά του θα μοιραστούμε εδώ για να γίνεται κι εσείς από εκείνους τους γονείς, που μοιάζουν να τα έχουν όλα υπό έλεγχο. Στο σημείο αυτό, θυμηθείτε τη λέξη κλειδί: «μοιάζουν» να τα ελέγχουν όλα. Πάμε να δούμε τα μυστικά τους.

1. Κάθε πράγμα στον χώρο που ανήκει

Έχετε δει που κάποιοι κάνουν το σπίτι τους έναν απέραντο παιδότοπο; Ε λοιπόν αυτό δε σημαίνει ελευθερία, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους και τα ευρήματα ερευνών. Αυτό σημαίνει έλλειψη ορίων, που κάνουν το παιδί ανήσυχο. Μπορεί να αδειάσει όλο το δωμάτιο και να ανακαλύψει ό,τι θέλει υπό 2 όρους:
Α) Δε φέρνουμε πράγματα από το ένα δωμάτιο στο άλλο
Β) Ας κατεβάσει όλο το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται. Ας δει ό,τι μα ό,τι θέλει ΌΜΩΣ θα τα μαζέψει, όταν αποφασίσει να αλλάξει δραστηριότητα.
Έτσι κάθε πράγμα είναι στη θέση του, το παιδί εξερευνά ελεύθερα, αλλά μπαίνουν και με σωστό τρόπο όρια.

2. Απλώστρα: Η καλύτερη φίλη του παιδιού

Για την ακρίβεια δεν είναι η απλώστρα, αλλά τα μανταλάκια οι καλύτεροι φίλοι του παιδιού. Αφήστε το να παίξει λοιπόν, απλώς κάνοντας κάτι που παράλληλα θα είναι χρήσιμο και για το παιδί. Αφού βγει το πλυντήριο, καλέστε το παιδί και βάλτε μαζί τα ρούχα στη λεκάνη για άπλωμα.
Στη συνέχεια πηγαίνετε μαζί στην απλώστρα και εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει. Δώστε του σαφείς οδηγίες, για το πως και τι πρέπει να κάνει. Αν δεν απλώνει τα ρούχα στην εντέλεια, δεν πειράζει. Σημασία έχει να κατανοήσει, ότι πρέπει να συνεισφέρει εξίσου στο σπίτι.

3. Υπάρχει τρόπος να αποχωριστεί τα παλιά παιχνίδια!

Όλοι ξέρουμε, ότι ένα παιδί στην ιδέα να χάσει το αγαπημένο του παιχνίδι, μπορεί να το κλείσει στα χέρια του, σαν η ζωή του ολόκληρη να εξαρτάται από αυτό. Γι’ αυτό υπάρχει ειδικός τρόπος να το κάνετε να αποχωριστεί ορισμένα παιχνίδια.
Αρχικά εξηγήστε του, ότι απομακρύνετε παιχνίδια με τα οποία δεν παίζει πια πολύ. Καθώς το ίδιο έχει παίξει αρκετά, καλό είναι να τα δώσετε σε παιδάκι, που ίσως δεν έχει παιχνίδια. Τέλος υπάρχει η λύση της φωτογραφίας. Πείτε του, ότι θα βγάλετε το εν λόγω παιχνίδι φωτογραφία.
Έτσι αν νιώσει, ότι του λείπει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει τη φωτογραφία του παιχνιδιού κι εσείς θα του υπενθυμίζετε, πόσο ωραία έπαιζε με αυτό το παιχνίδι. Σας εγγυόμαστε, ότι αφού φύγει το παιχνίδι, όχι απλώς δε θα ζητήσει τη φωτογραφία, αλλά ούτε το ίδιο το παιχνίδι θα θυμάται.

4. Μην αγοράζετε περιττά πράγματα, αν θέλετε ο ατμοκαθαριστής να περνά απρόσκοπτα στα πατώματα

Αν το πάτωμα έχει πράγματα και παιχνίδια, πως θα περάσει ο ατμοκαθαριστής να απολυμάνει τον χώρο; Ως γνωστόν η τακτοποίηση προηγείται του σκουπίσματος – σφουγγαρίσματος. Και πριν φτάσετε όμως στην τακτοποίηση, υπάρχει μια τακτική πρόληψης. Να μην έχετε πράγματα, που δεν χρειάζεστε.

Ιδού η απλή λογική. Η μίνιμαλ λογική είναι πολύτιμη και πρακτική. Δείτε το στη διακόσμηση. Δεν έχετε πολλά μπιμπελό, δεν έχετε πολλά να ξεσκονίσετε ή να τακτοποιήσετε. Αν τα παιδιά έχουν τόσα παιχνίδια, όσα αλήθεια χρειάζονται, θα μαζεύονται πιο εύκολα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε τα ευρήματα ερευνών σε σκανδιναβικές χώρες (που φημίζονται για τις παιδαγωγικές μεθόδους τους), ότι όσο λιγότερα παιχνίδια έχουν τα παιδιά, τόσο καλύτερα μπορούν να αφοσιώνονται σε ένα παιχνίδι. Μεγαλώνοντας αυτό σημαίνει, ότι και στα μαθήματα συγκεντρώνονται. Επιπρόσθετα τα παιδιά που έχουν λιγότερα παιχνίδια είναι πιο ευρηματικά, γιατί βρίσκουν τρόπους να απασχολήσουν το μυαλό τους.

5. Αρωματίστε τον χώρο σας!

Μοιάζει με το τελευταίο πράγμα που θα έδινε κανείς σημασίας, αλλά παίζει τον ρόλο του. Αν το σπίτι είναι συμμαζεμένο, ακόμη κι αν δεν αστράφτει από καθαριότητα, αρκεί ένα αρωματικό κερί να αλλάξει την ατμόσφαιρα. Επιλέξτε ένα ζεστό άρωμα για τον χειμώνα ή κάτι που θα σας ηρεμεί, όπως η λεβάντα. Θα δώσει άλλη αίσθηση στον χώρο.

Τέλος μην ξεχνάτε τα γνωστά 15λεπτα. Αφιερώνοντας 15 λεπτά την ημέρα κάθε μέρα της εβδομάδας στη σιδερώστρα, στο σκούπισμα με την ηλεκτρική, στο γυάλισμα των πόμολων και των διακοπτών, θα έχετε την εικόνα ενός σπιτιού, που δείχνει προσεγμένο και καθαρό.

Και για να επανέλθουμε και στον πρόλογο, το τέλειο είναι ανέφικτο, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να απασχολείτε πολλούς οικιακούς βοηθούς. Αν όχι, ανήκετε στη συντριπτική πλειονότητα όσων προσπαθούν με τρόπο, χωρίς κόπο, να έχουν τα του σπιτιού τους υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 114 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*