Η Ιωάννα Λεγάκη στο naxostimes.gr: Αγαπώ να τραγουδάω και να διασκεδάζω τον κόσμο (video)

Newsroom
03/03/2021 00:05
 
 
 

 

Είναι μια από τις δημοφιλής και αγαπημένες ερμηνεύτριες του νησιώτικου τραγουδιού… Η υπέροχη φωνή της, σε νησιώτικα γλέντια, έχει διασκεδάσει χιλιάδες κόσμου. Η Ιωάννα Λεγάκη δεν είναι μόνο μια σημαντική ερμηνεύτρια του νησιώτικου αλλά και μια δυναμική γυναίκα που «δε μασάει» τα λόγια της.

Η Ιωάννα μετά από ένα πολύ επιτυχημένο live στο naxostimes.gr μίλησε στο Νίκο Σκορδιαλό για το νησιώτικο τραγούδι, την καραντίνα και το ξεκίνημα της καριέρας της.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια του νησιώτικου, αναφέρθηκε επίσης στη σχέση της με «το δάσκαλο και μέντορά» της Μανώλη Μπαρμπεράκη αλλά και στη Γωγώ Τσαμπά.

Η Ιωάννα αποκάλυψε επίσης ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης…

Πώς βιώνεις την καραντίνα;

Έχω βρει διάφορες ασχολίες γιατί αλλιώς …δε γίνεται. Το καλό που μας έχει κάνει ο κορωνοϊός είναι ότι περνάμε αρκετό χρόνο με την οικογένειά μας και κάνουμε πράγματα που δεν προλαβαίναμε να κάνουμε για εμάς.

Μίλησε μας για το επάγγελμα σου εν μέσω της πανδημίας…

Δυστυχώς λόγω του lockdown οι καλλιτέχνες δεν έχουν δουλειά οπότε και τα οικονομικά μας δεν είναι και τα καλύτερα! Προσπαθούμε να επιβιώσουμε.

Αυτή τη περίοδο δεν εργάζεσαι κάπως…

Όχι τώρα ασχολούμαι με κάτι άλλο που μου αρέσει και αυτό, καμία σχέση με το καλλιτεχνικό κομμάτι, είμαι στον ασφαλιστικό κλάδο. Αναγκάζομαι πλέον να πορευτώ διαφορετικά. Εντάξει, κάτσαμε, το κλάψαμε, μουρμουρίσαμε, γκρινιάσαμε αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε! Δεν γίνεται διαφορετικά…

Ιωάννα Λεγάκη

Ποια είναι η σχέση σου με τη Νάξο;

Η Νάξος για μένα είναι πατρίδα! Είναι η μαμά μου από τη Νάξο και ο παππούς μου, ο Αντώνης Λεγάκης από την όμορφη Κόρωνο. Έχω μεγάλη αγάπη! Εκεί πέρασα όλα τα καλοκαίρια, έχω συγγενείς… Δεν υπήρχε καλοκαίρι χωρίς Νάξο!

Πώς κατέληξες να ζεις μόνιμα στην Αθήνα;

Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα. Απλά από μικρό παιδί όλα τα καλοκαίρια που θυμάμαι ήταν στην Νάξο! Νάξο και Κρήτη τα μοιράζαμε, αλλά περισσότερο στη Νάξο λόγω της μαμάς μου…

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τραγούδι;

Έγινε εντελώς τυχαία… Μου άρεσε πάντα το τραγούδι. Από μικρό παιδάκι με θυμάμαι να τραγουδάω. Μέσα στο σπίτι μου, μεγάλωσα με νησιώτικη μουσική, κάναμε πολλά γλέντια. Οι παππούδες μου, οι γονείς μου …είχαμε πάντα βιολιά μέσα στο σπίτι! Έτσι κάπως μπήκε το «μικρόβιο» στη ζωή μου. Βέβαια δεν το είχα κατά νου ότι θα γίνω τραγουδίστρια ποτέ, απλά ήταν ο κρυφός μου πόθος. Με τον Στάθη Στάη που παίζει λαούτο και τραγουδάει είμαστε παιδικοί φίλοι. Είναι και εκείνος από την Νάξο. Σε ένα φιλικό γλέντι ενός φίλου που παντρευόταν, ήταν ο Στάθης εκεί και έπαιζε με τον πατέρα του και του ζήτησα να πω ένα τραγούδι. Μου λέει «γιατί; τραγουδάς;», λέω «Ε κάτι λίγα από μόνη μου»… Και έτσι ξεκίνησα! Μόλις με άκουσε ο Στάθης μου λέει από αύριο μαζί, πρόβες, τα πάντα… Και έτσι μπήκα στον χώρο από το πουθενά. Δεν κατάγομαι από μουσική οικογένεια. Το Λεγάκη είναι της μητέρας μου,το ξέρουν όλοι πλέον.

Ιωάννα Λεγάκη

Για ποιο λόγο κράτησες το επώνυμο της μητέρας σου;

Ήμασταν ανάμεσα σε πολλά, γιατί το όνομα του πατέρα μου δεν είναι εύηχο, ήταν πολύ δύσκολο. Οι πρώτες μου αφίσες ήταν με το επώνυμο του πατέρα μου αλλά επειδή δεν ήταν εύηχο αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου – μουσικούς, ότι πρέπει να το αλλάξω, να βρω ένα πιο εύκολο για τον κόσμο να μπορεί να το προφέρει. Κάναμε κάποιες επιλογές, δεν τους άρεσε τίποτα και τότε ένας φίλος μου βιολιτζής, μου λέει «πως λέγεται η μητέρα σου;», λέω «Λεγάκη». «Αυτό είναι» μου είπε. Και έτσι το Λεγάκη …ξεκίνησε και καθιερώθηκε.

Θεωρείς πώς στο επάγγελμα σου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός;

Σε όλα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα υπάρχει ανταγωνισμός. Στη Νάξο μόνο έχουμε πάρα πολλούς καλλιτέχνες, από εκεί έχει ξεκινήσει το νησιώτικο τραγούδι.

Για έναν καλλιτέχνη-τραγουδιστή θεωρείς ότι είναι πιο καλά να ασκεί αυτό το επάγγελμα στη Νάξο ή στην Αθήνα;

Ιωάννα Λεγάκη

Σαφώς είναι πιο καλά στην Αθήνα. Έχεις περισσότερες επιλογές και διευρύνεις περισσότερο τον κύκλο σου, ενώ μέσα σε ένα νησί είναι μικρός ο κύκλος και μένεις στάσιμος. Εμένα δε θα μου άρεσε ποτέ να είμαι μόνο μέσα σε ένα μαγαζί . Εγώ θέλω να πηγαίνω παντού. Και έχω πάει και παντού, δόξα τω Θεό, και σε μέρη που ούτε καν ακούγονταν τα νησιώτικα, πήγα και τραγούδησα νησιώτικα και χόρεψε ο κόσμος.

Πέρσι όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός εσύ ήσουν στο εξωτερικό…

Ναι, με βρήκε στον Καναδά αυτό το βάσανο που περνάει όλη η ανθρωπότητα. Δεν περίμενα να εξελιχθεί έτσι. Πήγα με σκοπό να κλείσω μια δουλειά. Με φιλοξενούσαν κάποιοι φίλοι μου που διοργάνωναν ένα τριήμερο φεστιβάλ για τον Ιούνιο που τελικά λόγω της πανδημίας, δεν έγινε. Περιμένουμε μήπως τελικά γίνει το φετινό Ιούλιο αλλά θα το δούμε…

Τα επόμενα σου επαγγελματικά βήματα; Ετοιμάζεις κάποιο τραγούδι;

Όλο και κάτι ετοιμάζω γιατί όπως σου είπα τώρα έχουμε χρόνο να κάνουμε περισσότερα πράγματα αλλά δε βιάζομαι. Ωραία, θα κάνω ένα τραγούδι. Και; Ποιος θα το ακούσει μετά; Μόνο στο Youtube και στο Facebook δεν φτάνει! Αν δε βγει ο τραγουδιστής να τραγουδήσει ζωντανά πάνω στο πάλκο και ο κόσμος από κάτω να τραγουδήσει και να το χορέψει δεν νομίζω ότι θα έχει την ίδια εμβέλεια. Να το κάνω τώρα και να το «πετάξω» στο Youtube… κάνεις κάθε μέρα έτσι και ένα τραγούδι. Και τι έγινε; Βλέπω κι άλλους καλλιτέχνες ότι βγάζουν τραγούδια. Ποιο το νόημα… Τι θα μείνει από όλο αυτό; Δεν θα μείνει κάτι! Ωστόσο, δεν υπάρχει και διάθεση από τον κόσμο. Έχουμε αλλάξει πάρα πολύ σαν χαρακτήρες. Όλο αυτό μας έχει κάνει μεγάλο κακό…

Ιωάννα Λεγάκη

Στα social media μοιράζεσαι συχνά την άποψη σου ακόμα και αν κάποιοι διαφωνούν με αυτή…

Ναι, δεν έχω να κρύψω κάτι. Εκφράζω τη δική μου άποψη! Σε όποιον δεν αρέσει μπορεί απλά μα πατήσει ένα κουμπάκι και να κάνει «delete» (διαγραφή). Είναι πολύ απλό. Ο καθένας έχει την άποψη του για κάθε θέμα που μας απασχολεί… Έχουμε δημοκρατία και μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Αν το χάσουμε και αυτό… πάει. Το να σκύψω το κεφάλι μου και να πω «χτυπάτε και άλλο» δε μου λέει κάτι.

Το τελευταίο διάστημα ο χώρος του θεάματος έχει συγκλονιστεί από κάποιες καταγγελίες σχετικά με τη βία στον εργασιακό χώρο. Εσύ έχεις αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις στη δουλειά σου ή έχεις γίνει μάρτυρας σε τέτοια περιστατικά;

Έχω και εγώ προσωπική εμπειρία. Σε λεπτομέρειες δεν θα μπω αλλά υπήρξε και ψυχολογική βία, ναι βία θα το πω, στο χώρο εργασίας μου και ιδιαίτερα σεξουαλική παρενόχληση. Ξέρεις στον χώρο μας, τον καλλιτεχνικό, λένε «εντάξει μωρέ! Καλλιτέχνης είναι τραγουδίστρια, παίρνεις ότι θέλεις, είναι η «εύκολη», δουλεύει νύχτα». Δεν είναι έτσι, είναι πολύ παρεξηγημένο όλο αυτό. Είναι απόψεις προπολεμικές. Υπάρχει και η άλλη πλευρά… η εξουσία. Τα μεγαλύτερα ονόματα «πατάνε» πάνω σε αυτό και σου λένε «αν θέλεις να σε κάνω μεγάλη και τρανή θα εκπληρώσεις κάποια γούστα μου. Κάποιοι έχουν ενδώσει είτε από φόβο είτε επειδή έχουν μεγάλη φιλοδοξία και λένε «ας το κάνω μήπως προχωρήσω πιο γρήγορα» ή αναρωτιούνται «μήπως έτσι πρέπει να κάνω για να προχωρήσω;». Εγώ από τότε που ξεκίνησα, και δεν ξεκίνησα μικρή, είχα ήδη δύο παιδιά να μεγαλώσω, δεν είχα στο μυαλό μου να γίνω ντίβα ή να με βλέπει ο άλλος και να παθαίνει πλάκα… απλά έκανα αυτό το επάγγελμα γιατί μου αρέσει και με ευχαριστεί. Αγαπώ να τραγουδάω και να διασκεδάζω τον κόσμο. Δεν αποσκοπώ στο να γίνω μεγάλο όνομα.

Ιωάννα Λεγάκη

Εγώ θεωρώ πως το αξίζεις να γίνεις μεγάλο όνομα. Έχω έρθει σε εμφανίσεις σου και σε έχω δει από κοντά. Αξέχαστα τα γλέντια πέρυσι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ναι έχουμε χορέψει αρκετά μαζί. Αυτό έλεγα και εγώ. Που είναι εκείνα τα γλέντια; Έβλεπα τα βιντεάκια και αναρωτιόμουν αν θα ξανά γίνουν όλα αυτά και αν τα ξαναζήσουμε.

Θα ήθελα να μας πεις ποιον καλλιτέχνη θαυμάζεις εσύ πάρα πολύ. Αν και νομίζω μπορώ να μαντέψω…

Για πες να δω αν μάντεψες σωστά …

Μανώλης Μπαρμεπράκης…

(γέλια) Τα δύο «Μ». Είναι ο αγαπημένος μου! Είναι δάσκαλος, μέντορας και πατέρας. Είναι όλα… Χτες μάλιστα με πήρε τηλέφωνο. Είναι στην Νάξο. Με αποκαλεί «η ανθοδέσμη των Κυκλάδων». Μου έχει λείψει πάρα πολύ. Είναι τρομερός άνθρωπος και έχω μάθει πολλά πράγματα από εκείνον όχι μόνο για τη δουλειά αλλά και για τη ζωή.

Έχω παρατηρήσει πως αρκετοί καλλιτέχνες τον αποκαλείτε δάσκαλο…

Μα είναι δάσκαλος. Καταρχάς είναι δάσκαλος ζωής. Αυτά που λέει είναι φιλοσοφημένα και εμπειρίες που μοιράζεται. Με τους άλλους. Αυτό που μου αρέσει σε εκείνον είναι πως ότι έχει να πει θα το πει μπροστά σου. Εμένα θα μου πει και το καλό και το κακό. Εμένα αυτό μου αρέσει στον άνθρωπο και το εκτιμώ. Γι αυτό τον έχω πολύ ψηλά και πάντα θα τον έχω. Πιστεύω πως «Μανώλης Μπαρμπεράκης» είναι ένας και δεν θα βγει άλλος. Έσπασε το καλούπι. Είναι κύριος και άρχοντας σε όλα του.

Τον περασμένο χρόνο είδαμε στην ελληνική τηλεόραση πολλά σόου . Ένα από αυτά ήταν και το «just the two of us» στο οποίο συμμετείχε η Γωγώ Τσαμπά και η Χαρά Βέρρα οι οποίες είναι τραγουδίστριες δημοτικών τραγουδιών. Με τη Γωγώ αν δεν κάνω λάθος έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν. Εσύ θα πήγαινες σε ένα τέτοιο σόου;

Ιωάννα Λεγάκη

Βεβαίως και θα πήγαινα. Είχα πρόταση για το «just the two of us» αλλά κάτι δεν μου άρεσε με το ζευγάρι και δεν το συνεχίσαμε. Με τη Γωγώ Τσαμπά έχω συνεργαστεί. Σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος είναι πολύ καλή. Μου άρεσε που πήγε στο «just the two of us». Είναι ακομπλεξάριστη.

Ιωάννα σε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να είσαι καλά.

Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι να επισκεφτώ σύντομα το νησί μας και να γλεντήσουμε κιόλας . Ελπίζω να καταφέρω να έρθω αυτό το καλοκαίρι γιατί πέρσι δεν ήρθα καθόλου, ούτε για διακοπές.

 

(Visited 1.615 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*