Record Store Day: Η γιορτή για τα βινύλια και τα δισκοπωλεία

admin
16/04/2015 19:16
 
 
 
Τα βινύλια και τα δισκοπωλεία έχουν την τιμητική τους και οι λάτρεις του βινύλιου μια ημέρα για να γιορτάζουν και επίσημα, κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Απριλίου.

Ο λόγος για το Record Store Day, μια γιορτή για όσους αγαπούν τη μουσική, το βινύλιο, την τέχνη. Μάλιστα, σε όλες τις χώρες πλήθος νέων καλλιτεχνών κάνουν ξεχωριστές εμφανίσεις, παραστάσεις, γνωστοί καλλιτέχνες συναντούν τους θαυμαστές τους και οι δισκογραφικές εταιρείες προμηθεύουν τα δισκοπωλεία με ειδικές εκδόσεις βινυλίων και CD, ειδικά για αυτή την ημέρα.

Ενδεικτικό παράδειγμα των παραπάνω για την εγχώρια δισκογραφία είναι το 7ιντσο βινύλιο του Παύλου Παυλίδη μαζί με την μπάντα του the B-Movies. Το συλλεκτικό δισκάκι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα αντίτυπα σε όλα τα δισκοπωλεία και θα περιέχει δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια, «Τα Σκουπίδια» και «Κατάδικος».

Αντίστοιχα, από τη διεθνή σκηνή, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των Stranglers, οι οποίοι θα επισκεφθούν τη χώρα μας το Μάιο. Στο πλαίσιο του Record Store Day η μπάντα θα κυκλοφορήσει τη διασκευή του τραγουδιού “Walk On By” σε 7ιντσο -χρωματιστό- βινύλιο από την WMG/Rhino. Μάλιστα, στη δεύτερη πλευρά θα περιλαμβάνει την αυθεντική εκτέλεση από τη Dionne Warwick. Το βινύλιο θα κυκλοφορήσει σε 1.000 αντίτυπα και θα είναι διαθέσιμο μόνο στα δισκοπωλεία που συμμετέχουν στη Record Store Day στις 18/4.

Eδώ, μπορείτε να δείτε τη λίστα με όλες τις special κυκλοφορίες στο πλαίσιο της φετινής γιορτής.

Έτσι, το Σάββατο 18 Απριλίου βινύλια και δισκοπωλεία γιορτάζουν και για ακόμη μια χρονιά πλήθος εκδηλώσεων και bazaar δίσκων στην Αθήνα θα προσελκύσουν το –μυημένο και μη- κοινό. Αρκετά είναι τα αθηναϊκά στέκια θα φιλοξενήσουν ειδικά events, πάρτι και συναυλίες, ένεκα της ημέρας, όπως το Ρικόκερως Bar, το s.i.x. dogs, κ.α.

Η ιδέα την ημέρα αυτή, ξεκίνησε από τη Βαλτιμόρη το 2007 κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ιδιοκτητών και υπαλλήλων ανεξάρτητων δισκοπωλείων. Από τότε «αγκαλιάστηκε» με ιδιαίτερη χαρά και αγάπη και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, με πάνω από 1.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στη γιορτή.

Μερικά από τα ελληνικά δισκοπωλεία και καταστήματα που συμμετέχουν στη φετινή Record Store Day με ειδικές εκπτώσεις και τιμές είναι τα εξής: Μουσικός Ιανός, Public, Record House, Reload Stores, Rock & Roll Circus, Blackspin, Music Works, Sonic Boom Records & Usedrecords.gr, Zaharias Records, vinyl kiosk, To Δισκάδικο, Ηabeat, κ.α.

Με αφορμή τη γιορτή αυτή, δράττουμε την ευκαιρία να σας αναφέρουμε 10 από το TOP 100 κορυφαίων δίσκων όλων των εποχών σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone. 

Το Top 100 (από το Top 500) προέκυψε έπειτα από δημοσκόπηση του περιοδικού, όταν ζήτησε από καλλιτέχνες, παραγωγούς, δημοσιογράφους και ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας να επιλέξουν τα κορυφαία άλμπουμ όλων των εποχών.

10 ενδεικτικά άλμπουμ από τη λίστα του Rolling Stone

Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band – The Beetles
Nevermind – Nirvana
Kind of Blue – Miles Davis
Born to Run – Bruce Springsteen
Led Zeppelin – Led Zeppelin
The Doors – The Doors
Bob Marley Legend – Bob Marley
Elvis Presley (album)
Back in Black – AC/DC
Thriller – Michael Jackson

 

Πηγή: in.gr

 

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*