Καταψήφισε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα του 2022 η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου

Newsroom
27/12/2021 13:44
 
 
 

 

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τόσο τον προϋπολογισμό, όσο και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2022, εξήγησε με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου.

Όπως υποστήριξε, ο προϋπολογισμός είναι «αντάξιος των απαιτήσεων των μονοπωλιακών συμφερόντων», ωστόσο η Λαϊκή Συσπείρωση «θα συνεχίσει να διεκδικεί οι εθνικοί πόροι και οι πόροι του ΕΣΠΑ, που είναι λεφτά των εργαζομένων, να διατεθούν για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού των νησιών».

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Στη θηλιά του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και αυτός ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2022,αντάξιος των απαιτήσεων των μονοπωλιακών συμφερόντων και σε βάρος των λαϊκών αναγκών στα νησιά.

Το αδρά πληρωμένο αφήγημα της ανάπτυξης με οφέλη για όλους, ξεσκεπάστηκε ειδικά μέσα στην πανδημία, όπου οι ανάγκες στην υγεία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, οι ανάγκες στήριξης των ανέργων, των μικροεπαγγελματιών και των οικογενειών τους, οι ανάγκες του λαού για την πολιτική προστασία, δεν κατάφεραν παρά να αποσπάσουν ψίχουλα, και αυτά με συνεχείς αγώνες, ενώ δεν σταμάτησαν να τρέχουν δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια στα ταμεία των επενδυτών.

Η διοίκηση της περιφέρειας δεν αντιτάχθηκε σ’ αυτή τη πολιτική, αλλά την στήριξε, τη διαχειρίστηκε ως ευκαιρία για να προπαγανδίσει σαν πρόοδο όλες αυτές τις αντιδραστικές κατευθύνσεις σε κάθε τομέα. Φάνηκε εξ’ άλλου και με τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών και του Υπουργείου Ναυτιλίας που στήριξε ασυζητητί στο Π.Σ. μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Φάνηκε με τη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στη διαχείριση των αποβλήτων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μέσω του ΦΟΔΣΑ νοτίου Αιγαίου, μετακυλίοντας το κόστος στους δημότες. Φάνηκε στη στάση που κράτησαν όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη, με την οποία ναι μεν συντάσσονται , αλλά προσπαθούν να διαχειριστούν τις αντιθέσεις αυτής της ανάπτυξης με τον τουρισμό, με τη ζυγαριά να γέρνει προς τις μεγάλες επενδύσεις πράσινες ή τουριστικές.

Στον τομέα της υγείας, ταυτόχρονα με τις όποιες προμήθειες έκαναν για να καλύψουν κάποιες από τις δραματικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και της υποχρηματοδότησης της υγείας, δεν επηρεάστηκαν στο ελάχιστο από τις απελπισμένες κραυγές των υγειονομικών για κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό , αντίθετα συμβάδισαν με την πολιτική της κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και είναι τραγικά.

Ο προϋπολογισμός είναι σταθερός επί τριετία όσον αφορά τις προβλέψεις μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού, που σημαίνει ότι οι τεράστιες ελλείψεις θα συνεχίζονται και παράλληλα θ’ ανατίθενται υπηρεσίες και έργα σε ιδιώτες.

Την ίδια ώρα οι δαπάνες εκθέσεων, δημοσιεύσεων, εκδηλώσεων φτάνουν τα 3.068.300,00 ευρώ, ένας προϋπολογισμός που ανεβαίνει σε απροσδιόριστο ύψος, αφού σε κάθε έργο προβλέπονται έξοδα διαφήμισης.

Η έλλειψη των έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης είναι όχι μόνο στο τεχνικό πρόγραμμα ολοφάνερες, αλλά και στην ίδια τη ζωή. Ειδικά για την αντισεισμική θωράκιση θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη να δρομολογηθεί σε όλους τους δημόσιους χώρους αρχίζοντας από τα σχολεία τα οποία περίπου 80% είναι ανέλεγκτα, αρκετά ακατάλληλα και παμπάλαια.

Οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας Αρχαγγέλου, Ιαλυσού πιστώνονται για το 2022 από 10.000 ευρώ. Αγνωστον πότε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, ενώ ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων και όχι μόνο σ’ αυτές τις περιοχές, εξακολουθεί να είναι υπαρκτός.

Αναπάντητο είναι και το ερώτημα για το τεράστιο ποσό που αφορά προϋπολογισμό 55.000.000 ευρώ για ένα γενικό στο Τεχνικό Πρόγραμμα που αφορά την «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Υ∆ΡΕΥΣΗ ΡΟ∆ΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ», δεδομένου ότι και η διαχείριση του Φράγματος κατέληξε σε εταιρικό όμιλο. Τι έργα είναι, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν και ποιος θα τα διαχειρίζεται, δεν αποκάλυψαν μέχρι σήμερα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά αυτά τα χρήματα να διατεθούν για σύγχρονα σχολεία, όπου να υπάρχουν όλες οι υποδομές και τα εργαστήρια, σύγχρονος εξοπλισμός, γιατί οι ανάγκες των παιδιών μας για καλύτερες συνθήκες και μόρφωση, είναι σε προτεραιότητα, αντί για κάποια «οράματα» που κρύβουν προτεραιότητες για λίγους.

Για τα προβλήματα της άρδευσης ενώ είναι έντονα σε αρκετές αγροτικές περιοχές δεν δρομολογούνται ανάλογα έργα. Το φράγμα Κρητηνίας ξεκίνησε μεν χωρίς όμως να προβλέπεται συνολικά στη μελέτη του έργου και το δίκτυο άρδευσης. Οπότε η λειτουργικότητα και η χρήση του είναι άγνωστο πότε θα είναι χρήσιμη για τους αγρότες της περιοχής.

Για να ιεραρχηθούν πρώτα οι λαϊκές ανάγκες και να ικανοποιηθούν σε κάθε νησί , χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που διαπερνά και τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, θα συνεχίσει να διεκδικεί οι εθνικοί πόροι και οι πόροι του ΕΣΠΑ που είναι λεφτά των εργαζομένων, δεν μας τα χαρίζει καμιά ΕΕ, να διατεθούν για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού των νησιών.

Διεκδικούμε:

*Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ. χωρίς ΣΔΙΤ και καμιά εμπλοκή των ιδιωτών.

*Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

*Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη- λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.

*Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.

*Παλεύουμε για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της Υγείας- Πρόνοιας και της Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

*Κάλυψη όλων των κενών της Περιφέρειας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

*Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές- από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2022 της Περιφέρειας.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*