Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας άμεσα!»

Newsroom
10/01/2022 13:04
 
 
 

Την ανάγκη να εκπονηθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας με μελέτες και έργα για τα νησιά τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή.

Σύμφωνα με την περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ, ο καθαρισμός ρεμάτων (ο οποίος για τρία χρόνια έχει ανατεθεί σε εργολάβους) δεν φέρει την ίδια «τεχνική» υπόσταση ενός έργου διευθέτησης – αντιπλημμυρικής προστασίας, γι’ αυτό και απαιτεί α) ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιπλημμυρική προστασία, β) ένταξη όλων των αναγκαίων έργων στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και στον Προϋπολογισμό, γ) ιεράρχηση περιοχών με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε πλημμυρικά φαινόμενα, δ) οριοθέτηση όλων των ρεμάτων με βάση τις σχετικές προδιαγραφές, ε) άμεση δημοπράτηση των μελετών που εύκολα ωριμάζουν και στ) τη λήψη άμεσων μέτρων για τις περιοχές που έχουν καεί σε συντονισμό με την Δασική Υπηρεσία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου:

Η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας με μελέτες και έργα για τα νησιά, ειδικά στις περιοχές που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, αναδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα που ζούμε, ως άμεση προτεραιότητα και ευθύνη για Περιφέρεια και Δήμους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, παρά την προσπάθεια που έκανε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητηθεί αυτό το κρίσιμο θέμα, με ευθύνη απέναντι στο λαό των νησιών που έχει πληγεί επανειλημμένα από τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών και έχουν χαθεί ζωές, αυτό τελικά δεν έγινε εφικτό, γιατί η συζήτηση «τινάχτηκε» κυριολεκτικά στον αέρα με ευθύνη του Περιφερειάρχη.

Η Περιφερειακή Αρχή παραβλέπει ότι οι Περιφέρειες είναι από τους κύριους φορείς μελέτης και εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.4258/2014.

Λαθροχειρεί όταν περιστρέφεται κύρια στην αποκλειστική της αρμοδιότητα από το 2019 για τον καθαρισμό ρεμάτων που ανέθεσε σε εργολάβους για τρία χρόνια για να καλύψει και την δική της αδράνεια στη χρηματοδότηση, την επικαιροποίηση και εκπόνηση νέων μελετών αλλά και στην υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Ο καθαρισμός ρεμάτων αποτελεί στην ουσία εργασία συντήρησης σε υδατορέματα, αλλά δεν φέρει την ίδια «τεχνική» υπόσταση ενός έργου διευθέτησης-αντιπλημμυρικής προστασίας.

Την ίδια στιγμή οι αντιπλημμυρικές μελέτες για Ιαλυσό και Αρχάγγελο που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, έτυχαν της «γενναίας» πίστωσης για το 2022 των 10.000 ευρώ η κάθε μία!!! (Τεχνικό Πρόγραμμα Δωδεκανήσου α/α 91,92 ,Πίνακας 5).

Απαιτούμε:

1.Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιπλημμυρική προστασία και γι’ αυτό ζητάμε να ενταχθούν όλα τα αναγκαία έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και στον Προϋπολογισμό με πηγές χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.

2.  Ιεράρχηση περιοχών με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε πλημμυρικά φαινόμενα όπως Αρχάγγελος, Αφάντου, Ιαλυσός, Παστίδα, Λάρδος και άλλες περιοχές σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Σύμη, Νάξο και άλλες περιφερειακές ενότητες που πλήττονται, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η επικαιροποίηση των μελετών, οι νέες μελέτες και φυσικά η υλοποίησή τους, τα έργα.

3. Να γίνει με ευθύνη περιφέρειας και κράτους η οριοθέτηση όλων των ρεμάτων με βάση τις σχετικές προδιαγραφές ώστε να είναι σαφής η κοίτη του κάθε ρέματος και η δυνατότητά του στη διοχέτευση της παροχής πλημμύρας. Η οριοθέτηση θα αποκαλύψει και τυχόν καταλήψεις και τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα χρειαστούν γι’ αυτό. Έτσι δεν θα υπάρχει ανάγκη προσωρινής οριοθέτησης των ρεμάτων για την έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και αλληλοπλέξιμο αρμοδιοτήτων με Αρχαιολογική Υπηρεσία, Δασική Υπηρεσία κλπ.

4. Άμεση δημοπράτηση των μελετών που εύκολα ωριμάζουν με βάση την πρόσφατη μελέτη που παραδόθηκε στη περιφέρεια.

5. Άμεσα μέτρα για τις περιοχές που έχουν καεί σε συντονισμό με την Δασική Υπηρεσία, η οποία έχει αρμοδιότητα για τα λοφώδη και ορεινά τμήματα.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*