ΚΕΚ «Γεννηματάς»: Διαδικτυακό σεμινάριο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς

κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων
Newsroom
13/01/2022 14:37
 
 
 

«Γνωρίζω-Φροντίζω-μαθαίνω, δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο που θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΚΕΚ «Γεννηματάς».

Το σεμινάριο θα αποτελείται από τις εξής τέσσερις θεματικές ενότητες:

1.Ιατρική πρόληψη (κα Αικατερίνη Βελώνη, κτηνίατρος Δήμου Ρόδου):
Ενημέρωση για την πρόληψη σε θέματα υγείας, ευζωίας, και περίθαλψης των ζώων συντροφιάς, καθώς και ο ρόλος της πρόληψης, του ελέγχου, του εμβολιασμού και της θεραπευτικής αγωγής στην υγεία τους.

2.Εκπαίδευση των ζώων (κ. Δημήτρης Κυμπάρης, αρχιφύλακας, εκπαιδευτής σκύλων Ελληνικής Αστυνομίας):
Αποσκοπεί στη δημιουργία μιας γλώσσας επικοινωνίας καθώς και μιας υγιούς σχέσης μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη, με θεμέλια τη γνώση απ’ τη μεριά του ιδιοκτήτη, την υπακοή απ’ τη μεριά του σκύλου και τον αμοιβαίο σεβασμό για αρμονική συμβίωση. Αφορά τόσο στην εκμάθηση κανόνων συμπεριφοράς και εντολών απ’ τη μεριά του σκύλου, όσο και στην εκμάθηση θεωρίας, ασκήσεων και τεχνικών διαχείρισης απ’ τη μεριά του ιδιοκτήτη.

3.Συνθήκες διαβίωσης αδέσποτων ζώων (κ. Γιώργος Κρητικός, εκπαιδευτής και ειδικός στις περισυλλογές άγριων ζώων και ζώων συντροφιάς):
Η περισυλλογή, η προστασία, η στέγαση και η φροντίδα όλων των αδέσποτων ζώων που περιφέρονται στους δρόμους είτε μόνα είτε σε αγέλες. Προγράμματα στείρωσης ώστε να περιοριστούν οι γέννες, η κοινωνική επανένταξη των ζώων σε ανάδοχες οικογένειες και οι ευθύνες απόκτησης ζώων

4.Νομική υποστήριξη (κα Γεωργία Διμέλη, δικηγόρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου):
Ενημέρωση για τα δικαιώματα των ζώων, την ισχύουσα νομοθεσία που προστατεύει τα ζώα συντροφιάς, τις ποινές και κυρώσεις που προβλέπει ο νομοθέτης για την κακομεταχείρισή τους.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, που μπορεί να είναι είτε κάτοικοι Ρόδου, είτε κάτοικοι άλλων νησιών, γίνονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΚ «Γεννηματάς» (www.kek-gennimatas.gr).
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης των παραπάνω θεματικών ενοτήτων αντίστοιχα: 21-22 -28-29 Ιανουαρίου (18:00-20:30).
Με το πέρας του προγράμματος θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Για το συγκεκριμένο σεμινάριο δόθηκε συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου Ρόδου, παρουσία της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΚΕΚ «Γεννηματάς κας Βάνας Μανωλάκη-Αγγελοπούλου, της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου υπεύθυνης σε θέματα Ισότητας και Οικολογίας κας Ευδοκίας Πάττα – Αποστολίδη και της προϊστάμενης των Τμημάτων Γεωργικών Επιχειρήσεων του Δήμου Ρόδου κας Αικατερίνης Τσακμακίδου.

Η κα Μανωλάκη ανέφερε ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Ενημέρωσης Επιμόρφωσης και Κατάρτισης στα Δωδεκάνησα & τις Κυκλάδες» και πρόκειται για «μια πρωτοβουλία με πρωτοποριακή και ολιστική προσέγγιση στα τοπικά ζητήματα διαχείρισης των ζώων συντροφιάς», μέσα από την οποία «οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις ορθές πρακτικές σύμφωνα με τις επιταγές της νομικής και κτηνιατρικής επιστήμης αλλά και τις αρχές εκπαίδευσης οδηγώντας στην αρμονική συμβίωση ζώων και ανθρώπων».

Από την πλευρά της, η κα Πάττα επισήμανε ότι «σκοπός της δράσης, η οποία γίνεται σε συνεργασία με τα στελέχη του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου, είναι η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη από την συνύπαρξη και ενασχόληση με τα ζώα συντροφιάς και η ενθάρρυνση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων», ενώ στη συνέχεια η κα Τσακμακίδου εξήγησε «πως θα βαδίσουν βάσει του νέου Νομικού πλαισίου που αφορά στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων με το πρόγραμμα που φέρει την ονομασία “ΑΡΓΟΣ” όπου εκεί θα αναλυθεί και ο νέος τρόπος δημιουργίας εθελοντικών ομάδων προστασίας των ζώων για την υποστήριξη των υπηρεσιών του Δημοτικού Κυνοκομείου».

(Visited 58 times, 1 visits today)