Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: «Η Περιφερειακή Αρχή έδωσε τα ρέστα της για τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών»

laiki syspeirosi
Newsroom
09/02/2022 18:49
 
 
 

Κριτική στην περιφερειακή αρχή άσκησε η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας.

Η παράταξη του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η περιφερειακή αρχή στηρίζει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., με βασικό της κριτήριο όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού αλλά τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μια σειρά τομείς, όπως της Υγείας, της Παιδείας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της ενέργειας, του τουρισμού, παρουσιάζοντας τα δεδομένα από την σκοπιά της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το πλήρες περιεχόμενο της τοποθέτησης της περιφερειακής παράταξης του ΚΚΕ στη συζήτηση για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου:

«Με ιδιαίτερο ζήλο η περιφερειακή αρχή έτρεξε όλο το προηγούμενο διάστημα για να βελτιωθούν οι όροι και οι συνθήκες στην πραγμάτωση των σχεδιασμών μεγάλων εταιρειών σ’ όλους τους τομείς.

Τα αντανακλαστικά της στα καλέσματα των επιχειρηματικών ομίλων ίσως ξεπερνούν και τις προσδοκίες των ίδιων των ομίλων.

Μεγιστοποιήσατε την επιχειρηματική λειτουργία της περιφέρειας, σε αντίθεση με τις αποδεκατισμένες υπηρεσίες που στέλνουν ένα απελπισμένο μήνυμα και μέσα από το κείμενο των πεπραγμένων της περιφέρειας για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Καλλιεργείτε το μύθο της “ανάπτυξης για όλους”, όταν η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες και αγρότες διαψεύδει τους ισχυρισμούς σας.

Ας δούμε μερικούς κρίσιμους τομείς για τη ζωή του λαού των νησιών.

Ποια είναι η αλήθεια για την κατάσταση στο τομέα της Υγείας στα νησιά; Απέναντι στο πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν πήρατε θέση έστω και φραστικά για μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών, αλλά διαχειριστήκατε πυροσβεστικά την οξύτητα των προβλημάτων μέσα στα όρια που έβαζε η άθλια πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών, για την προστασία της υγείας του πληθυσμού: Την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Δεν υπάρχει καν οργανωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες οι ανάγκες και δεν υπάρχει σχεδιασμός για ελέγχους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, και των υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας που είναι κι αυτές υποστελεχωμένες. Κατά τ’ αλλα τρέχει η περιφέρεια για ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, προτεραιότητα των επενδυτών στη πράσινη ενέργεια.

Ποια είναι η αλήθεια για τα σχολεία. Στο στοίβαγμα των μαθητών σε ακατάλληλες αίθουσες δεν βρέθηκε μία λύση ούτε από δήμους, αλλά ούτε κι από την περιφέρεια για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να βρεθούν σχολικές αίθουσες, να διεκδικηθούν ανάλογες προσλήψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στο δε Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-27 προβλέπεται χρηματοδότηση για κατασκευή υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης μέχρι πανεπιστημιακή για όλο το Ν.Αιγαίο μόνο 11.500.000, όταν στη πλειοψηφία τους τα σχολικά κτήρια είναι προβληματικά, χωρίς κανένα αντισεισμικό έλεγχο και οι υποδομές υπολείπονται των εκπαιδευτικών αναγκών.

Ποια είναι η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Ένας χρυσοφόρος τομέας για το κεφάλαιο, όπως αυτός της διαχείρισης απορριμμάτων, δεν θα μπορούσε να μην είναι στις προτεραιότητες της περιφέρειας.
Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦΟΔΣΑ Ν ΑΙΓΑΙΟΥ), στον οποίον εντάχθηκαν οι τοπικοί φορείς ΦΟΔΣΑ των νησιών έχει γίνει ο “δούρειος ίππος” για να αλωθεί η διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες. Ξεκλείδωσε η χρηματοδότηση για τα έργα όταν οι προδιαγραφές ταυτίστηκαν με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που θα στηριχθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα είναι σίγουρο ότι τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα κόστη, τα κέρδη από τη διαχείριση των υποδομών, τα τέλη ταφής, τα περιβαλλοντικά χαράτσια θα πληρωθούν από τους δημότες. Καμιά παράταξη δεν είναι αντίθετη σ’ αυτή τη πολιτική σε αντίθεση με τη Λαϊκή Συσπείρωση, που σταθερά υπερασπίζεται τη διαχείριση των απορριμμάτων από δημοτικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και μέσα, με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Για την αντιπλημμυρική προστασία. Κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Υπερτονίζετε την αποκλειστική αρμοδιότητα της περιφέρειας για τον καθαρισμό των ρεμάτων και κρύβετε ότι η περιφέρεια είναι από τις κύριες υπηρεσίας που έχει τη δυνατότητα υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων και μελετών. Μόνο δύο μελέτες Ιαλυσού και Αρχαγγέλου έχουν δρομολογηθεί και όλες οι άλλες δεν είναι επικαιροποιημένες ή δεν υπάρχουν.

Ποια είναι η αλήθεια για την πράσινη ενέργεια; Η περιφερειακή αρχή και συντάχθηκε με τους στόχους, τα χρονικά ορόσημα που βάζει η ΕΕ και η κυβέρνηση για την λεγόμενη «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2050 και συνεργάζεται ενεργά με επιχειρηματικούς ομίλους στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.
Το τίμημα όμως της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και του «Πράσινου New Deal» είναι πολύ βαρύ για όλο το λαό, είναι η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Για το θαύμα του τουρισμού. Οι εργαζόμενοι στοντουρισμό και τα προβλήματά τους δεν έχουν θέση στο Περιφερειακό συμβούλιο, έρχονται από άλλο πλανήτη, είναι εκτός θέματος όπως μας είπατε στο περιφερειακό συμβούλιο όταν αναφερθήκαμε στις εξοντωτικές συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

Λέτε ότι δεν είστε κυβέρνηση, δεν είστε αρμόδιοι για μια σειρά προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Τότε γιατί κάθε περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης έρχεται με προκαθορισμένους άξονες και κατευθύνσεις από την ΕΕ και την κυβέρνηση;
Δηλώνετε μάλιστα ότι, δεν μπορείτε να μην τους ακολουθήσετε γιατί δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση, γιατί δεν θα είναι συμβατό το πρόγραμμά σας με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης! Άρα είναι πολιτικές οι αποφάσεις σας.

Είναι επιλογή σας να συμφωνείτε και να στηρίζετε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Να ακολουθείτε έναν δρόμο ανάπτυξης που έχει ως βασικό κριτήριο τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται νέα και οξύνονται προβλήματα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στην πράξη μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο όλα τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες λαού της περιοχής για ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην πανδημία, για τη στήριξη του εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, για έργα και υποδομές που έχει ανάγκη. Τώρα να οργανώσει ο λαός τη πάλη του και να μη περιμένει σωτήρες»

(Visited 218 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*