Συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου με σημαντικά θέματα για τα νησιά

Newsroom
01/03/2022 12:13
 
 
 

 

Με πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στα νησιά μας, πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη , παρουσία του συνόλου των Δημάρχων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Καλωσορίζοντας τα μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την παραίτηση από το Δ.Σ. του πρώην Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού για προσωπικούς του λόγους, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά για την μέχρι σήμερα συνεισφορά του τόσο στον Δήμο, όσο και στην Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα καλωσόρισε στο Δ.Σ. τον αντικαταστάτη του, πρώην Δήμαρχο και Δημοτικό Σύμβουλο Θήρας κ. Νικόλαο – Αναστάσιο Ζώρζο, θεωρώντας σίγουρη τη θετική του συνεισφορά, στη λειτουργία του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.

Οι πιο σημαντικές αποφάσεις της πολύωρης συνεδρίασης ήταν:

• Το χτίσιμο ενός ενιαίου διεκδικητικού πλαισίου με τις άλλες νησιωτικές Π.Ε.Δ. ( Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια Νησιά ) για την ενίσχυση της βαρύτητας των κριτηρίων που αφορούν τη νησιωτικότητα, στην κατανομή των ΚΑΠ της Αυτοδιοίκησης με στόχο τη σημαντική αύξηση των οικονομικών πόρων για τα Νησιά μας. Μάλιστα για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνεδρίαση των νησιωτικών ΠΕΔ, στις 10 Μαρτίου.

• Η ανάθεση στην ΕΕΤΑΑ, εκπόνησης επιστημονικής μελέτης, για τη σύνταξη σχετικής πρότασης με τεχνικοοικονομική τεκμηρίωση, ενόψει σχετικού θεματικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει τους επόμενους μήνες.

• Η κατάθεση αιτήματος προς την Πολιτεία για τη στήριξη των Δήμων και των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του τεράστιου ενεργειακού κόστους, με έκτακτες χρηματοδοτήσεις.

• Η κατάθεση αιτήματος προς την Πολιτεία για την ενίσχυση των Νησιωτικών Δήμων με μηχανήματα έργου (γκρέιτερ, εκχιονιστικά, φορτωτές κ.α.), για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων την κλιματικής κρίσης.

• Η ενίσχυση υπέρ των νησιωτικών Δήμων, της αναλογίας κατανομής των πόρων από τη εμπορική χρήση των παραλιών σε σχέση με την Κτηματική Υπηρεσία για τη κάλυψη του υψηλού κόστους συντήρησης, εξωραϊσμού και για της ναυαγοσωστικής κάλυψης τους.

• Η αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατάργηση της έκδοσης από τους Δήμους βεβαίωσης μη οφειλής των τελών ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) για αγοραπωλησίες ακινήτων.

• Η κατάθεση αιτήματος όλων των Νησιωτικών Δήμων για το επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με καθιέρωση ρήτρας παραμεθορίου νησιωτικότητας και με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες του κάθε Νησιού.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δήμαρχοι όλων των νησιών και τα Μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, λόγω του αυξημένου κόστους των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενεργείας, των μεταφορών, των υπηρεσιών και των προϊόντων, απαιτώντας από το Κράτος να προβεί στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αντέξουν οικονομικά οι Δήμοι και οι Τοπικές Κοινωνίες. Επίσης, αποφασίστηκε – με βάση συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα αυτά – να παρευρεθεί, η Αντιπροσωπεία της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην Αθήνα.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ευχήθηκε να λήξει το συντομότερο δυνατόν η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και να αποκατασταθεί το αίσθημα ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη, που σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ύφεση της πανδημικής κρίσης θα επαναφέρει την αισιοδοξία στους πολίτες για μια καλή τουριστική και οικονομική χρονιά και για υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων στα νησιά μας, που θα τα αλλάξουν προς το καλύτερο.

(Visited 111 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.