Συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για την ανεξέλεγκτη βοσκή ανεπιτήρητων ζώων

Newsroom
10/03/2022 14:58
 
 
 

 

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, με θέμα την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βοσκής ανεπιτήρητων ζώων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Συμμετείχαν, επίσης, αρκετοί βουλευτές, γενικοί γραμματείς των υπουργείων και υπηρεσιακοί παράγοντες, δήμαρχοι πολλών πόλεων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, εκπρόσωποι Περιφερειών, της ΚΕΔ και της ΕΝΠΕ. Παρόντες ήταν επίσης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς.

Από το Νότιο Αιγαίο συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Γιάννης Παππάς, Φίλιππος Φόρτωμας, Νεκτάριος Σαντορινιός και Νίκος Συρμαλένιος, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης. Από πλευράς Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη συζήτηση συμμετείχε – μέσω τηλεδιάσκεψης – ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος στον Πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και την ΕΝΠΕ.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον τρόπο διαχείρισης της ανεπιτήρητης βοσκής και τον τρόπο τήρησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Ο κ. Ζαννετίδης ενημέρωσε για τη δυσκολία εφαρμογής του νόμου και πρότεινε την ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της ανάθεσης σε εξωτερικά συνεργεία της περισυλλογής των ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων. Στήριξε, δε, την πρόταση του αυτή στο γεγονός ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει αδυναμίες στην εφαρμογή του και δεν μπορεί να τηρηθεί λόγω της τραγικής υποστελέχωσης των Δήμων και των Περιφερειών. Παράλληλα ο κ. Ζαννετίδης ενημέρωσε για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής από τις Περιφέρειες της χώρας.

Να σημειωθεί ότι χθες ήταν το πρώτο μέρος της συζήτησης, που θα επαναληφθεί εν ευθέτω χρόνο.

(Visited 84 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.