Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: «Ο Περιφερειάρχης ζητά επιδότηση των εφοπλιστών»

Newsroom
11/04/2022 11:36
 
 
 

 

«Πρόκληση για τους νησιώτες» χαρακτήρισαν οι τρεις σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου το αίτημα του Περιφερειάρχη για δρομολόγηση μιας έκτακτης δημόσιας στήριξης ειδικού σκοπού στις ναυτιλιακές εταιρίες.

Όπως υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ Μαρία Χατζηγιάννη Μαρία, Βαγγέλης Σιγάλας και Ηλέκτρα Ροκονίδα, το συγκεκριμένο αίτημα εκφράζει την «αγωνία της περιφερειακής αρχής να παραμείνουν αλώβητα τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών», την ίδια στιγμή που οι νησιώτες πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, λόγω των «τσιμπημένων» εισιτηρίων που σαφώς και δεν ανταποκρίνονται στις κακές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το αίτημα του Περιφερειάρχη για μια ακόμα επιδότηση των εφοπλιστών προκειμένου να «αποφευχθούν» – όπως ισχυρίζεται – οι αυξήσεις στα εισιτήρια, αποτελεί πρόκληση για τους νησιώτες που μαστίζονται από την ακρίβεια.

Η αγωνία της Περιφερειακής Αρχής είναι να παραμείνουν αλώβητα τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών, δικαιολογώντας τις αυξήσεις που επιβάλλουν στις μεταφορές, αλλά το κόστος πρέπει να το πληρώσουν οι νησιώτες και όλος ο λαός από τη φοροληστεία του.

Έχει χαθεί πια το μέτρημα των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι ακτοπλόοι με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά ανεβάζουν τις τιμές των εισιτηρίων όσο και όποτε θέλουν, εκτελούν ή όχι δρομολόγια όπως τους συμφέρει, ξεζουμίζουν τους ναυτεργάτες.

Φαίνεται ότι οι «αντοχές της οικονομίας» υπάρχουν για να δίνονται προνόμια και «ζεστό» χρήμα σε εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά δεν υπάρχουν για γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά, δεν υπάρχουν για τη στήριξη των ανέργων, των αγροτών και των μικροεπιχειρηματιών.

Οι νησιώτες να μην αποδεχτούν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις και τις κακές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι ανάγκες τους δεν ταυτίζονται με αυτές των εφοπλιστών που υπηρετεί κατά προτεραιότητα η Περιφερειακή Αρχή.

Να δυναμώσει η διεκδίκηση για:
*Μειώσεις όλων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%.

*Εξασφάλιση συχνών και ασφαλών συγκοινωνιών των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους.

*Δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές και στρατευμένους, ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.

*Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, πολύτεκνους κλπ

*Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών.

(Visited 22 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.