Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: «Απαγορευτικές και απάτητες για τους νησιώτες οι παραλίες»

Newsroom
19/04/2022 17:20
 
 
 

 

Την άποψη ότι οι χρήσεις γης στα νησιά προσαρμόζονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, εξαφανίζοντας τα δικαιώματα του λαού για αναψυχή και ελεύθερους χώρους, εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστήριξε ότι με την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ παραχωρούνται περιοχές-«φιλέτα» για τουριστικές επενδύσεις και νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες, γι’ αυτό και μόνο οι αγώνες και οι παρεμβάσεις του λαού των νησιών μπορούν να βάλουν φρένο στις «κάθε λογής μπίζνες».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου έχει ως εξής:

Οι καταλήψεις των παραλιών με νόμιμο ή παράνομο τρόπο έχουν «ρίξει στα βράχια» το δικαίωμα των νησιωτών για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση.

Κι αντί το περιφερειακό συμβούλιο να ζητήσει την κατάργηση της αντιπεριβαλλοντικής νομοθεσίας που παραχωρεί για εκμετάλλευση σε επιχειρηματικά συμφέροντα παραλίες,ακτές, δάση, περιοχές NATURA, αντί να απαιτήσει την κατάργηση της τροπολογίας που αναστέλλει την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς και παραλίες και να κατεδαφιστεί άμεσα το τερατούργημα στη Γλύστρα, όπως πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση, περιορίστηκε απλά στην «ανώδυνη» και βολική πρόταση για τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης, στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων ελέγχου και κατεδάφισης των αυθαιρέτων στους δήμους.

Η περιφρούρηση της «νομιμότητας» της εκμετάλλευσης των παραλιών από επενδυτές , κυριάρχησε στη συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου, παρά τις διαπιστώσεις για αποκλεισμό των κατοίκων από περιοχές «εμβληματικών» επενδύσεων, που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στις παραλίες.

Η κούρσα αυτή στο όνομα της ανάπτυξης γίνεται διαρκώς πιο καταστροφική με την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να εμπλουτίζεται εναλλάξ και ακατάπαυστα. Παραχωρούν περιοχές «φιλέτα» για τουριστικές επενδύσεις, νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες και ενθαρρύνουν την ασυδοσία.

Τα φαινόμενα με τις αυθαίρετες κατασκευές στη Ρόδο, στη Μύκονο και σε άλλα νησιά, που δεν κατεδαφίζονται παρά τις αντιδράσεις, αποδεικνύουν ότι ακόμη και τα «λείψανα» που έχουν μείνει της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική προστασία, ήρθε η ώρα να εξαφανιστούν.

Ένα είναι σίγουρο. Ότι όσο προσαρμόζονται οι χρήσεις γης στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων η αναρχία θα συνεχίζεται, το περιβάλλον θα καταστρέφεται, τα δικαιώματα του λαού για αναψυχή και ελεύθερους χώρους θα εξαφανίζονται, γιατί σ’ αυτό το δρόμο ανάπτυξης προέχει το κέρδος.

Σ’ αυτή τη κούρσα της καταστροφής του περιβάλλοντος για τις κάθε λογής μπίζνες, μόνο οι αγώνες και οι παρεμβάσεις του λαού των νησιών μπορούν να βάλουν φρένο.

(φωτό αρχείου)

(Visited 121 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.