Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στο Συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Newsroom
13/11/2022 16:58
 
 
 

 

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου τοποθετήθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος ξεκίνησε με αναφορά στη νησιωτικότητα, ένα θέμα που ήταν και παραμένει κρίσιμο κατά την άποψή του.

«Και μόνο το γεγονός ότι το Συνέδριο γίνεται στην Αθήνα και όχι στη Σύρο που είναι πρωτεύουσα του Ν. Αιγαίου και των Κυκλάδων ή σε κάποιο άλλο νησί, δείχνει ότι τα προβλήματα της νησιωτικότητας δεν έχουν λυθεί […] Το ίδιο θέμα υποστήριξα και στην Υποεπιτροπή των νησιωτικών περιοχών στη Βουλή, όπου πρότεινα να θεσμοθετηθεί η νησιωτική ιδιαιτερότητα σε κάθε νομοθέτημα, έτσι ώστε η υλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου να ανταποκρίνεται και στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, συνεχίζοντας με τα θέματα της Οικονομίας, της Αυτοδιοίκησης και της Ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην Οικονομία, ο κ. Συρμαλένιος επικεντρώθηκε στην άμεση διεκδίκηση των της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την 1/1/2023 (και όχι από το 2024) λόγω της ακρίβειας, όσο και στην ενίσχυση και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, της εμβληματικής – όπως τη χαρακτήρισε – μεταρρύθμισης που ξεκίνησε το 2018.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι μετά την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας, η Αυτοδιοίκηση έχει χάσει την οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια. Γι’ αυτό – συνέχισε ο βουλευτής – «θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κανόνες όπως και ο συγκεκριμένος καθορισμός των αρμοδιοτήτων, ώστε η Αυτοδιοίκηση να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο και να πάψει να λειτουργεί ως ο μακρύ χέρι της κρατικής διοίκησης».

Τέλος, για τα θέματα της Ανάπτυξης, ο κ. Συρμαλένιος υποστήριξε ότι παρατηρούνται έντονα φαινόμενα αναντιστοιχίας μεταξύ του τουρισμού και των υφιστάμενων υποδομών, με το θέμα της φέρουσας ικανότητας των νησιών και της βιώσιμης ανάπτυξής τους να μπαίνει πλέον σε προτεραιότητα, ώστε να μην καταστραφεί ούτε το φυσικό περιβάλλον, αλλά ούτε και η νησιωτική φυσιογνωμία.

 

(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*