Εφημερίδα “Δημοκρατική”: “Πρόσωπο της Χρονιάς” ο Γιώργος Χατζημάρκος

Newsroom
02/01/2023 13:45
 
 
 

 

Στο τέλος κάθε έτους, η «Δημοκρατική» έχει καθιερώσει την ανακήρυξη του Προσώπου της Χρονιάς. Μέσα από τον απολογισμό του χρόνου που έφυγε, ξεχωρίζει εκείνη την προσωπικότητα που με τα πεπραγμένα της, άφησε έντονο το αποτύπωμά της στα τοπικά δρώμενα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρόδου, «για μια ακόμη φορά, ο άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του και το 2022, στη Ρόδο και συνολικά στο Νότιο Αιγαίο», είναι ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει για τον κ. Χατζημάρκο τα εξής: 

Είναι ο άνθρωπος που χάραξε την στρατηγική, τον οδικό χάρτη που ακολούθησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για να κατορθώσει να σπάσει μέσα στην χρονιά που έφυγε, το ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών, στον τουρισμό. Που κατόρθωσε να γίνει η μοναδική Περιφέρεια της Ευρώπης, η οποία ξεπέρασε σε επιδόσεις την προ πανδημίας καλύτερη τουριστική σαιζόν, το 2019, διαψεύδοντας και αυτές ακόμη τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, για επιστροφή στα επίπεδα του 2019, όχι νωρίτερα από το 2024.

Η επιτυχία του 2022, κάθε άλλο παρά τυχαία ή συγκυριακή μπορεί να χαρακτηριστεί. Ήταν το επιστέγασμα ενός πολύ καλά δομημένου και συνεκτικού σχεδίου αντιμετώπισης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην διετία 2020 – 2021 που μεταφράστηκε σε εμπιστοσύνη προς το προορισμό, ο οποίος έδειξε ένα πρόσωπο ωριμότητας, σοβαρότητας, αξιοπιστίας, ασφάλειας. Όλων δηλαδή των χαρακτηριστικών που πλέον ζητά η παγκόσμια τουριστική αγορά, στην νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η covid – 19.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, έχοντας ήδη την εμπειρία της επιτυχούς διαχείρισης κρίσεων ιστορικών διαστάσεων για το Νότιο Αιγαίο και την χώρα συνολικά, όπως ήταν η δημοσιονομική αλλά και η ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, έδρασε με την ίδια αποφασιστικότητα, με αποφάσεις και επιλογές τολμηρές, αλλά και εξαιρετικά σταθμισμένες ως προς το ρίσκο που ανελάμβανε. Με επίγνωση ότι ο τουρισμός δεν είναι απλά η βαριά βιομηχανία και ο βασικότερος μοχλός ανάπτυξης αλλά – κυρίως – ο τομέας που μπορεί να αποδώσει άμεσα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κατόρθωσε να ενώσει όλους τους φορείς σε μια Πρωτοβουλία για την στήριξη του τουρισμού, πάνω στο ίδιο στρατηγικό σχέδιο που το 2022 έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα, άνω των 6 εκατ. αφίξεων, μόνο στα 5 διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου.

Η προνοητικότητα και η μεθοδικότητα του Γιώργου Χατζημάρκου να μετατρέψει τον τουρισμό, από μια δραστηριότητα κατ’ εξοχήν ευάλωτη στις κρίσεις , σε ισχυρή ασπίδα προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας από τις επιπτώσεις των κρίσεων, είχε ως αποτέλεσμα, το Νότιο Αιγαίο να μπορέσει να αντεπεξέλθει με μεγαλύτερη συγκριτικά άνεση στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον πόλεμο να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και να βυθίζει στη ύφεση ολόκληρη την Ευρώπη. Αν η οικονομία και ο κοινωνικός ιστός του Νοτίου Αιγαίου στέκουν όρθιες μέσα στην πανευρωπαϊκή οικονομική δίνη, είναι αποτέλεσμα του προνοητικού και στιβαρού σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής από τη Περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου.

Ο τουρισμός και η οικονομία δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Γιώργος Χατζημάρκος αναδεικνύεται «Πρόσωπο της Χρονιάς». Η αποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου είναι ένα ακόμη ισχυρό πλεονέκτημα της Περιφερειακής Αρχής, παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει η πιο υποχρηματοδοτημένη και η πιο υποστελεχωμένη μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Και όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν την εμπόδισαν να είναι για μια ακόμη χρονιά, πρώτη σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ούτε να είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που έβγαλε ήδη την πρώτη πρόσκληση στον αέρα, ξεκινώντας την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, σημαντικά αυξημένο, με σχεδόν διπλάσιους πόρους, απόρροια και αυτό της τεκμηριωμένης και σοβαρής διεκδίκησης στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να είναι η Περιφέρεια που υλοποιεί το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα , όχι μόνο το δικό της, αλλά και των Δήμων περιοχής ευθύνης της, αφού ουδέποτε αρνήθηκε βοήθεια σε κανέναν από τους Δήμους που δεν διαθέτουν τεχνική επάρκεια, ώστε καμία ευκαιρία να μην πάει χαμένη.

Να είναι η Περιφέρεια που δεν φοβήθηκε την ανάληψη της ευθύνης, ακόμα και όταν αυτή δεν της ανήκε, που δεν κρύφτηκε πίσω από τα στεγανά των αρμοδιοτήτων, το πιο συνηθισμένο άλλοθι αδράνειας, για πολλές δεκαετίες, μια συγκεκριμένης πολιτικής σχολής και κουλτούρας, που ο Γιώργος Χατζημάρκος αποκαθήλωσε οριστικά.

Να είναι η Περιφέρεια που διαβλέποντας εγκαίρως τις προκλήσεις και τα διακυβεύματα του μέλλοντος, έχει ήδη βάλει την βιωσιμότητα και την αειφορία στο επίκεντρο της ατζέντας της, με πιλοτικά projects που έχουν προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η Αστυπάλαια με το “ASTYBUS”, η Τήλος με το “Just Go Zero”, η Χάλκη με το “Gr-eco Islands”, η Σύρος με το “Aegean Neorion Innovation Center”, η Νάξος με το “Naxos Smart Island” και η Ρόδος με το “The Rhodes Co-Lab”.

Να είναι η Περιφέρεια που μέσα σε χρόνο ρεκόρ και με την μικρότερη δυνατή όχληση, ολοκλήρωσε και έδωσε σε χρήση ένα ακόμη έργο πολλαπλών συμβολισμών για το νησί της Ρόδου, όπως είναι η Γέφυρα Κρεμαστής.

Να είναι η Περιφέρεια που, έχοντας επιτύχει τον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας με τους Δήμους της περιοχής ευθύνης της – και ο Δήμος Ρόδου μεταξύ αυτών – καθώς και τον μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης σε επίπεδο κυβέρνησης, έχει καταφέρει μέσα από τη συνεργασία, να εξασφαλίσει πόρους πολλών εκατ. ευρώ και να δρομολογήσει την υλοποίηση έργων που για δεκαετίες ήταν πληγές ανοιχτές για το τόπο, όπως η αποκατάσταση του εμβληματικού Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.

Υπό την προεδρία του Γιώργου Χατζημάρκου, ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, έχει δρομολογήσει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις κλίμακας που δίνουν οριστικές λύσεις στο μεγαλύτερο και διαχρονικό πρόβλημα των νησιών: την διαχείριση των αποβλήτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι χάρη στην αποτελεσματικότητα του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες ότι θα χρηματοδοτήσει με 600 εκατ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης για την επεξεργασία αποβλήτων στην Ελλάδα, ενώ προ διετίας δεν υπήρχε καμία προοπτική χρηματοδότησης τέτοιων υποδομών από την Ε.Ε., μέσω ΕΣΠΑ.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ενδεικτικούς και μόνον λόγους για τους οποίους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δικαιωματικά παίρνει και για το 2022 τον τίτλο του «Προσώπου της Χρονιάς». Υπό την δική του ηγεσία, το Νότιο Αιγαίο καταγράφει διαρκώς νίκες και νέα ρεκόρ, η αντικειμενική αξία των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερη, όταν αυτά τοποθετηθούν στον πραγματικό χρόνο κατά τον οποίο επετεύχθησαν, σε μια μακρά περίοδο αλλεπάλληλων και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων, που η οπτική και η αντίληψη ενός ανθρώπου με αδιαμφισβήτητες πλέον τις ηγετικές του ικανότητες, κατάφερε να μετατρέψει σε ευκαιρίες, εμπνέοντας και παρακινώντας και άλλους, με τη δική του στάση και παράδειγμα, να ακολουθήσουν σε μια κοινή πορεία.

Στις αξιομνημόνευτες πρωτιές υπάρχει και μία που εμπεριέχει όλες τις προαναφερθείσες. Το Νότιο Αιγαίο και κυρίως τα Δωδεκάνησα, είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδος που αντιστέκεται στη γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού της, αφού με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, παρουσιάζει αύξηση πληθυσμού, αλλά και αύξηση του ποσοστού των παραγωγικών ηλικιών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στα νησιά.

Όλα τα παραπάνω αναγνωρίζονται όχι μόνο από τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου. Ο Γιώργος Χατζημάρκος έχει κατορθώσει να κερδίσει την καθολική υποδοχή και αναγνώριση ως του πιο επιτυχημένου Περιφερειάρχη, σε σημείο που η επανεκλογή του στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές να θεωρείται δεδομένη. Είναι ενδεικτική πρόσφατη πανελλαδική δημοσκόπηση σε επίπεδο Περιφερειών, που τον φέρει πρώτο μεταξύ των 13 Περιφερειαρχών της χώρας, με επανεκλογή από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο ίδιος πάντως, τελειομανής, ακούραστος, επίμονος, αεικίνητος, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «οι εκλογές είναι εκλογές» και να εργάζεται εντατικά, μη επιτρέποντας τον παραμικρό εφησυχασμό και την παραμικρή απόκλιση από την πορεία που έχει χαράξει για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Τα νησιά που δεν είναι πια νησιά άγονης γραμμής, όρο που θεωρεί προσβλητικό. Είναι νησιά πρώτης γραμμής και , όπως συνεχώς επαναλαμβάνει, η πορεία τους είναι μόνο προς την κορυφή.

(Πηγή: dimokratiki.gr)

 

 

 

(Visited 114 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*