Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2017

 
 
 

Με τις παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το περιεχόμενο του, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2017.

Έχοντας στα χέρια τους την εισηγητική έκθεση της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) Ν. Κυκλάδων με τις παρατηρήσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού, οι περιφερειακοί σύμβουλοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, είτε υπερασπιζόμενοι των έργων και των δράσεων που σχεδιάζει η περιφερειακή αρχή (κάνοντας λόγο για έλεγχο σκοπιμότητας, χωρίς καμία ουσιαστική παρατήρηση για τη νομιμότητα των δράσεων), είτε ασκώντας έντονη κριτική.
Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος προέβη επίσης και σε μια πολιτική τοποθέτηση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαννετίδης υποστήριξε ότι η Έκθεση της ΥΔΕ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πρόθεσης ελέγχου της Αυτοδιοίκησης, ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός συνεκτελείται και με την ΥΔΕ και ελέγχεται ακόμη και το τελευταίο ευρώ», ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της μειοψηφίας, υποστήριξε ότι «κάποιοι δεν θέλουν με τίποτα να δουν όραμα», γι’ αυτό «και ξαφνικά ανακαλύπτουν διάφορα θέματα».

perifereiako syros 2

Καταψήφισε η αντιπολίτευση
Σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για επιμέρους θέματα του προϋπολογισμού, αλλά και συνολικά.
Να ληφθούν σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις της ΥΔΕ ζήτησε ο Γιάννης Μαχαιρίδης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Τζώρτζη Μακρυωνίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός «είναι copy-paste» περασμένων προηγούμενων χρόνων, απ’ όπου απουσιάζουν η υλοποίηση ουσιαστικών έργων, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καταπέλτη» την έκθεση της ΥΔΕ. Κάλεσε, μάλιστα, την περιφερειακή αρχή να βγει από τη γυάλα της και να ασχοληθεί με τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, αντί να αναλώνεται σε δημόσιες σχέσεις και «φρου-φρου κι αρώματα».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου κ. Χατζηγιάννη έκανε λόγο για «ίδιο ταξικό πρόσημο» του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς υπαγορεύεται από τις υποδείξεις και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των δανειστών.
Τέλος, ο Μπενέτος Σπύρου δήλωσε πως η περιφέρεια δεν παίζει τον ουσιαστικό ρόλο που θα έπρεπε, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, με την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας να έχει μπει στο περιθώριο και τόνισε ότι πρέπει άμεσα να ανοίξει μια καινούρια συζήτηση στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης.

perifereiako syros 3 

Δυσαρέσκεια Χατζημάρκου για την Έκθεση της ΥΔΕ
«Και η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, ωστόσο παρά τις αντιξοότητες, σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε, δίνοντας τη μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος στην αρχή της τοποθέτησης του, κατά την οποία απάντησε σε υψηλούς τόνους στην προϊσταμένη της ΥΔΕ κ. Μαυρίκου, αλλά και στον κ. Μακρυωνίτη.
«Η έκθεση προσβάλλει βάναυσα και κακοποιεί την αξιοπρέπεια του πολιτικού προσωπικού, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων […] Πρόκειται για ένα επαίσχυντο, κακόβουλο, κακόπιστο και εμπαθές κείμενο με αναληθή στοιχεία καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκεια του για τα όσα ανέφερε η κ. Μαυρίκου στην εισηγητική έκθεση.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*