Άκης Σκέρτσος – Γιώργος Χατζημάρκος: Παρουσίασαν το αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Newsroom
12/05/2023 21:51
 
 
 

 

Πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, η παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τον υπουργό Επικρατείας & κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Άκη Σκέρτσο και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο παρουσία πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κος Χρήστος Στυλιανίδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κος Γιώργος Τσακίρης, η γενική γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, κος Μανώλης Γραφάκος, η γενική γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού, κα Ελένη Δουνδουλάκη, ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, κος Πέτρος Βαρελίδης, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ., κος Ορέστης Καβαλάκης, η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο γενικός γραμματέας δημόσιας τάξης, Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, κος Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής κος Ευαγγελος Κυριαζόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης και η γενική γραμματέας εργασιακών σχέσεων Άννα Στρατηνάκη.

Παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο δήμαρχος της Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Παναγιώτης Εγγλέζος, υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

Η εκδήλωση και η συμμετοχή πολυπληθούς ομάδας κυβερνητικών στελεχών ανέδειξε τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ανέδειξε όμως κατά κύριο λόγο το όραμα και τους στόχους που έχουν τεθεί για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Παρουσιάστηκαν αρχικά από τον Περιφερειάρχη τα 500+ έργα ανά τομέα και ανά περιφερειακή ενότητα με ορίζοντα το 2030 που βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού, που έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη, έργα που συνέβαλαν και που θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, που έχουν δώσει μία νέα αναπτυξιακή προοπτική σε όλα τα νησιά, καθιστώντας το Νότιο Αιγαίο πρωταθλητή σε πολλούς τομείς!

Ο προϋπολογισμός των 500+ έργων ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει λοιπές παρεμβάσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν δηλαδή προγραμματιστεί και δρομολογηθεί έργα 4,8 εκατομμυρίων ευρώ στο Νότιο Αιγαίο!

Από νησιά άγονης γραμμής, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μετατράπηκαν σε νησιά πρώτης γραμμής, δήλωσε ο Περιφερειάρχης γεγονός που οφείλεται στο σχέδιο, το οποίο η περιφερειακή αρχή υπηρετεί με αφοσίωση, χωρίς να φείδεται κόπων και προσπαθειών.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πρώτη σε ρυθμό ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (+16,7%), τόνισε κ. Χατζημάρκος, ενώ είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια στην οποία αυξήθηκε ο μόνιμος πληθυσμός (και αυτός είναι δείκτης ευημερίας σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο). Επιπλέον, το Νότιο Αιγαίο είναι η μόνη περιφέρεια πανευρωπαϊκά με το υψηλότερο ποσοστό ανάκαμψης του τουρισμού έπειτα από την πανδημική κρίση και η πρώτη σε ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων.

Στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο υπηρετείται πιστά, χωρίς να μένει η περιφερειακή αρχή καθηλωμένη σε αντιλήψεις και απόψεις που κράταγαν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου καθηλωμένη. Και το σχέδιο αυτό σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά βοήθησαν τον τόπο να αντεπεξέλθει στις κρίσεις των προηγουμένων ετών, στην οικονομική, την πανδημική, την ενεργειακή, την προσφυγική κρίση, να κατακτήσει σημαντικές πρωτιές. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα στους τομείς της Παιδείας, της Ακτοπλοΐας, της βιωσιμότητας κοκ.

Ο επόμενος στόχος για την ΠΝΑΙ, όπως τόνισε ο Γιώργος Χατζημάρκος, είναι να «αποδοθεί δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων». Το Νότιο Αιγαίο, , είναι στην 13η και τελευταία θέση στις δημόσιες επενδύσεις. Και αυτή είναι μία «αδικία» που θα αποκατασταθεί στην επόμενη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο κ Χατζημάρκος.

Μία νέα «κατάκτηση» για τη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο είναι η ανέγερση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ένα όνειρο όλων των Ροδιτών, το οποίο όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος παίρνει σάρκα και οστά.

«Τα 500+ έργα για το Νότιο Αιγαίο μέχρι το 2030, είναι το δικό μας αποτύπωμα για το πώς ένας τόπος φεύγει από το τέλμα και την αγωνία και περνά στο χαμόγελο και στην αισιοδοξία. Το μέλλον το κερδίζουμε, γιατί το σχεδιάσαμε εμείς», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

O κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι είναι ευτύχημα για το Νότιο Αιγαίο και τους πολίτες να έχουν περιφερειάρχη το Γιώργο Χατζημάρκο. Η περιφερειακή αρχή, όπως είπε με την από κάτω προς τα πάνω φιλοποσία λειτουργίας που τη διέπει, αποδεικνύει πώς πρέπει να δουλεύουν όλοι για να προσφέρουν αποτέλεσμα και να βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων. «Όλοι μαζί, κεντρική διοίκηση, δήμοι, περιφέρειες πρέπει να δουλεύουμε μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακούγοντας και αποτυπώνοντας σε ένα συνεκτικό σχέδιο όλα ζητά κάθε πολίτης», είπε ο κ. Σκέρτσος, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο ή περισσοτέρων ταχυτήτων.

Στη συνέχεια, τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν σε έργα που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος του Ν. Αιγαίου μέχρι το 2030.

Ο υπουργός κ. Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας μέχρι το 2030. Στη Ρόδο όπως είπε θα δημιουργηθεί μέσω ΣΔΙΤ Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, μία επένδυση 8,3 εκατ. ευρώ. Η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα ευχαρίστησε τον Γιώργο Χατζημάρκο για τη συνεργασία, Εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝΡ με το οποίο συναντήθηκε και προσωπικά, με αφορμή την ημέρα νοσηλευτή που ήταν χθες. Τόνισε ότι η στελέχωση των νοσοκομείων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Νότιο Αιγαίο προσελήφθησαν 455 νοσηλευτές και ιατροί (μόνιμοι και επικουρικοί), αύξηση 45% σε σύγκριση με την προηγούμενη τετραετία. Αυξήθηκαν επίσης κατά 87% οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Τέλος είπε ότι θα δημιουργηθούν έξι νέες βάσεις αεροδιακομιδών ώστε κάθε ασθενής να φτάνει εντός 60 λεπτών σε νοσοκομεία που θα μπορούν να τον περιθάλπουν.

Η γενική γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, αναφέρθηκε στις πρωτιές του Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό. Ανέφερε επίσης ότι μόλις προχθές η επιτροπή τουριστικών λιμένων ενέκρινε ομοφώνως την τροποποίηση χωροθέτησης της νέας μαρίνας Ρόδου στην περιοχή των σφαγείων, μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος αναφέρθηκε στην σημασία της βιωσιμότητας στον τουρισμό όπου το Νότιο Αιγαίο και η Ρόδος πρωτοπορούν και με το πρόγραμμα Tui CoLab Rhodes.

 

Πηγή: dimokratiki.gr

(Visited 121 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*