Νίκος Συρμαλένιος: Δήλωση στήριξης της υποψήφιας περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη

Χρύσας Καραγιάννη
Newsroom
21/08/2023 23:38
 
 
 

 

Τη στήριξή του στην υποψήφια περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη και στην παράταξή της «Ανοιχτοί Ορίζοντες» δηλώνει με ανακοίνωση του ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

«Καλούμε τους πολίτες των νησιών του Ν. Αιγαίου, να συσπειρωθούμε γύρω από ένα σχέδιο αειφορίας και βιώσιμης προοπτικής που θα βάλει φρένο στην αλόγιστη καταστροφή των φυσικών πόρων και θα διασφαλίσει βιώσιμη και οικονομικά αποτελεσματική διαβίωση των κατοίκων των νησιών μας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Συρμαλένιος.

Η δήλωση του Νίκου Συρμαλένιου

Η Απόφαση της ΧΡΥΣΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ να κατέλθει στις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου με την παράταξη «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», πηγάζει από την αδήριτη αναγκαιότητα να υπερασπιστούμε τη διαβίωση των κατοίκων αλλά και τη φυσιογνωμία των νησιών μας, από το αδηφάγο αναπτυξιακό μοντέλο που βιώνουμε χωρίς όρους και όρια τα τελευταία χρόνια.

Ο τουρισμός που αποτελεί τη βασική οικονομική δραστηριότητα των νησιών μας, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες απέφερε σημαντικό εισόδημα, αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται άναρχα χωρίς κανόνες και σχέδιο, χωρίς χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς να συνοδεύεται με τις αναγκαίες κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές, που θα εξασφάλιζαν τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.

Τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια, αφήνουν ακάλυπτους τους πολίτες των νησιών μας, που νοιώθουν ως πολίτες β’ κατηγορίας. Οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι πόροι όπως οι παραλίες μας, παραδίδονται χωρίς έλεγχο βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το αρχέγονο φυσικό περιβάλλον καταστρέφεται συστηματικά από τη μετατροπή του αποκλειστικά σε εμπορευματική αξία. Οι μεταφορές, αποκλειστικό προνόμιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ανέλεγκτες ως προς τις αυξήσεις των εισιτηρίων, αφήνουν σε σημαντικό βαθμό ακάλυπτες τις ανάγκες των νησιών τη χειμερινή περίοδο. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο με τις συστηματικές καθυστερήσεις στις πληρωμές απαξιώνεται συνεχώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκαετίες τώρα και παρά τα δις που έχουν εισρεύσει κυρίως από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, ενώ λόγω του υπερτουρισμού προστίθενται και άλλα. Το κράτος σε μεγάλο βαθμό είναι απών, ενώ η κατοικία για τους δημόσιους λειτουργούς γίνεται όλο και πιο δυσεύρετη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται όλο και πιο πολύ στο μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, χωρίς διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Απέναντι σε όλα αυτά και στον αντίποδα της πρακτικής και των έργων της επί 9 χρόνια περιφερειακής αρχής του κ. Χατζημάρκου, εμείς αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Νησιωτικότητα, προτείνουμε ένα τελείως διαφορετικό παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, δίκαιο προς τους εργαζόμενους και την υγιή επιχειρηματικότητα, αειφόρο ως προς τη βιωσιμότητα, την πολιτιστική και περιβαλλοντική φυσιογνωμία των νησιών μας.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, καλούμε τους πολίτες των νησιών του Ν. Αιγαίου, να συσπειρωθούμε γύρω από ένα σχέδιο αειφορίας και βιώσιμης προοπτικής που θα βάλει φρένο στην αλόγιστη καταστροφή των φυσικών πόρων και θα διασφαλίσει βιώσιμη και οικονομικά αποτελεσματική διαβίωση των κατοίκων των νησιών μας.

21/8/2023 Νίκος Συρμαλένιος
Πρώην Βουλευτής Κυκλάδων

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*