Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας: «Καταρτισμένος για την ανάπτυξη λίγων»

Newsroom
22/11/2023 09:47
 
 
 

 

Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το έτος 2024 (τον οποίο και καταψήφισε) εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι «είναι καταρτισμένος πάνω στις απαράβατες αρχές της ανάπτυξης για λίγους».

Η περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ τονίζει ότι η Περιφέρεια αφήνει ανικανοποίητες τις ανάγκες του λαού των νησιών, την ίδια ώρα που εξυπηρετεί επενδυτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και λειτουργεί «εν πολλοίς ιδιωτικοποιημένη», ενώ δεν παραλείπει να καταθέσει τις δικές της προτάσεις που – όπως λέει χαρακτηριστικά – βρίσκονται «στον αντίποδα των κατευθύνσεων του Προϋπολογισμού».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Για ακόμα μια φορά ο προϋπολογισμός της περιφέρειας είναι καταρτισμένος πάνω στις απαράβατες αρχές της ανάπτυξης για λίγους.

Αυτή η αντιλαϊκή πορεία έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των ανικανοποίητων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και του πλούτου που καρπώνονται ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι από την εκμετάλλευση των πολλών.

Στον προϋπολογισμό, αν εξαιρέσεις τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες, όλα τα υπόλοιπα καταλήγουν σε εργολάβους, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες στον τουρισμό και άλλους επενδυτές, εξυπηρετώντας επενδυτικά επιχειρηματικά συμφέροντα με μεγάλο κόστος. Η λειτουργία της περιφέρειας είναι εν πολλοίς ιδιωτικοποιημένη και η κατάσταση με την τεράστια έλλειψη προσωπικού δεν φαίνεται να αλλάζει στο μέλλον.

Πώς αποτυπώνεται αυτή η κατάσταση στη λειτουργία της Περιφέρειας:
-ΦΟΔΣΑ και Αναπτυξιακός Οργανισμός έχουν αποδειχθεί πολύτιμα εργαλεία ιδιωτικοποιήσεων. Η Διαχείριση απορριμμάτων έχει σχεδόν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί μέσω του ΦΟΔΣΑ.

-Η διαχείριση του νερού και του Φράγματος Γαδουρά παραδόθηκε σε ιδιώτες για άλλη μια πενταετία με υπερβολικά αυξημένο τίμημα.

-Η συντήρηση του οδικού δικτύου όλων των νησιών έχει ανατεθεί κι αυτή σε εργολάβους.

-Η περιφέρεια στηρίζει την πράσινη μετάβαση και φροντίζει να προωθούνται οι στόχοι της σε όλες τις δράσεις της, κατευθύνοντας κονδύλια και μέσω ΕΣΠΑ.

-Στηρίζει την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ευαίσθητο περιβάλλον των νησιών με την διείσδυση των ΑΠΕ σε στεριά και θάλασσα. Ποια είναι η θέση της περιφέρειας για την πρόθεση εταιρείας να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στον Προφήτη Ηλία; Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Είναι διατεθειμένη να αποτρέψει με κάθε τρόπο αυτή την εξέλιξη; Ακόμα δεν έχουν κλείσει οι πληγές στη Ρόδο από την ανυπολόγιστη καταστροφή της φετινής πυρκαγιάς.

Είναι πραγματικά ειρωνεία από τη μια να διαφημίζεις με την ΤUI τη Ρόδο ως παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού, ενισχύοντας μάλιστα αυτήν την καμπάνια με 1.200.000 ευρώ -650.000 ευρώ για το 2024- και από την άλλη να σπέρνονται ανεμογεννήτριες στα καμένα δάση του νησιού. Ανύπαρκτες οι υποδομές πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές. Κάποιες δρομολογήθηκαν επειγόντως μετά την πυρκαγιά. Άλλες μελέτες και έργα καθυστερούν χρόνια και άλλες δεν υπάρχουν καν.

Το ίδιο δεν μπορείς να περηφανεύεσαι για το βιώσιμο μετασχηματισμό του τουρισμού στα νησιά, όταν την ίδια στιγμή έχει γίνει ο βίος αβίωτος για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό από την εξουθένωση και μάλιστα χωρίς στήριξη κατά την περίοδο της ανεργίας, παρά μόνο για τρεις μήνες που δίνεται το ανεπαρκές επίδομα.

Πώς είναι βιώσιμος προορισμός ένας τόπος, όταν δεν κάνεις εγγειοβελτιωτικά έργα να στηριχθούν οι αγρότες που στερούνται το νερό για να μη στερούνται οι ξενοδόχοι;

Το τι πολιτική στάση κρατάς στα προβλήματα του λαού των νησιών, είτε έχεις αρμοδιότητα, είτε δεν την έχεις σαν περιφέρεια καθορίζει και το ποιους υπερασπίζεσαι, ποια συμφέροντα εξυπηρετείς των λίγων ή των πολλών.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτουμε στους εργαζόμενους, στο λαό των νησιών πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης που βρίσκεται στον αντίποδα των κατευθύνσεων του Προϋπολογισμού:
-Για αύξηση της χρηματοδότησης της Περιφέρειας μας η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων στην Τοπική Διοίκηση.

-Για απαραίτητες προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, στήριξη του προσωπικού της Περιφέρειας σε όλα τα νησιά.

-Για τη μεταφορά μαθητών ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε χρόνο και πιο έντονο, προτείνουμε την δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά, με προτεραιότητα τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

-Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών στην αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση και αντιπυρική προστασία με στελέχωση των υπηρεσιών και εξοπλισμό σε μέσα και μηχανήματα και όχι με αναθέσεις σε εργολάβους, στο όνομα ότι «δεν έχουμε μέσα». Με αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα σε σχολεία και μονάδες υγείας, κτίρια μαζικής προσέλευσης πολιτών. Με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όπου διαπιστωθούν προβλήματα.

-Πρόγραμμα σχολικής στέγης με ανέγερση νέων σύγχρονων κτιρίων.

-Σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο στα νησιά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

-Δαπάνες για υγεία, πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος.

-Κοινωνική πολιτική και ουσιαστική στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών που στενάζουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

-Πολιτική διαχείρισης νερού και απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Καμία ιδιωτική πρωτοβουλία ή ΣΔΙΤ. Υπηρεσίες καθαριότητας πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό. Το κόστος να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Με βάση τα παραπάνω, αναγνωρίζοντας βεβαίως τη σημαντική προσπάθεια και τον κόπο των εργαζόμενων της Περιφέρειας για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού, τον καταψηφίζουμε.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 44 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*