Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Απολογιστικά στοιχεία στον τομέα των Τεχνικών Έργων για το 2019

Newsroom
30/01/2020 16:16
 
 
 

 

Μια ακόμη εξαιρετικά παραγωγική χρονιά προσθέτει στο ενεργητικό της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία για το 2019 των δύο Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων (Δωδεκανήσου και Κυκλάδων).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στον τομέα των τεχνικών έργων αξιολογούνται με βάση το ότι είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας και με τραγικά υποστελεχωμένες τις δύο Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων. Παρόλα αυτά, οι δύο Διευθύνσεις υλοποιούν – εκτός από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας – και τα Τεχνικά Προγράμματα νησιωτικών δήμων, μικρών αλλά και μεγαλύτερων, που δεν διαθέτουν τεχνική και διαχειριστική επάρκεια. Κατά συνέπεια, η λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως μοναδική Περιφέρεια της χώρας που εκτελεί και χρηματοδοτεί τεχνικά προγράμματα άλλων φορέων, ακόμη και υπουργείων, είναι κρίσιμης σημασίας για την απορρόφηση των πόρων διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων (όπως ΕΣΠΑ, Φιλόδημος κλπ.), με τρόπο που να μην εξαιρούνται τα νησιά από τις αναπτυξιακές δυνατότητες έναντι των υπολοίπων περιοχών, στην πιο δύσκολη, οικονομικά, διοικητικά, πολιτικά, περίοδο της χώρας.

Χρηματοδοτικά προγράμματα

Επιπλέον, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ασκεί παράλληλα τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί σε αυτήν και υποστηρίζει μια σειρά από απαιτητικά χρηματοδοτικά προγράμματα και πηγές, όπως το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου – ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπως πχ το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και το τεχνικό πρόγραμμα όλων σχεδόν των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων του Νοτίου Αιγαίου.

Στα παραπάνω προστίθενται οι συντηρήσεις του δημοτικού οδικού δικτύου, των σχολικών μονάδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, η συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, τα φράγματα και οι υδατοδεξαμενές, η αστυνόμευση και ο καθαρισμός των ρεμάτων, που προσφάτως μεταφέρθηκε ως αρμοδιότητα, από τους Δήμους στην Περιφέρεια.

Επιπλέον, μέσα από τον μεγάλο αριθμό Προγραμματικών και Διαβαθμιδικών Συμβάσεων μέσω των οποίων η Περιφέρεια χρηματοδοτεί και υλοποιεί έργα των δήμων, αποτυπώνεται ο υψηλότερος (σε όλη την Ελλάδα) βαθμός συνεργασίας μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά την διάρκεια του 2019, περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα έργων και μελετών που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία, στην συντήρηση και σήμανση του οδικού δικτύου, σε περιβαλλοντικά έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων /αποβλήτων, σε λιμενικά έργα, σε κοινωνικές δομές, σε αστικές αναπλάσεις ενώ συνεχίστηκαν τα προγράμματα επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων και εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του έτους 2019

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου

*Ωρίμασε και ενέκρινε 63 μελέτες της Π.Ν.Αι, συνολικού ποσού 25.941.499,84€.
*Δημοπράτησε 61 έργα, συνολικού ποσού 18.210.534,00€.
*Συμβασιοποίησε 53 έργα, συνολικού ποσού 28.602.643,59€.
*Επιβλέπει 76 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 46.669.352,35€ που είναι σε εξέλιξη.
*Επιβλέπει 29 Προμήθειες και Συμβάσεις Παροχής Υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού 20.625.185,31 € που είναι σε εξέλιξη.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων

*Ωρίμασε και ενέκρινε 36 μελέτες της Π.Ν.Αι, συνολικού ποσού 3.813.129,67€.
*Δημοπράτησε 41 έργα, συνολικού ποσού 11.166.521,92€.
*Συμβασιοποίησε 18 έργα, συνολικού ποσού 3.641.393,28€.
*Επιβλέπει 66 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 20.407.094,60€ που είναι σε εξέλιξη.
*Θεώρησε 5 Τεχνικές Προδιαγραφές για Προμήθειες, συνολικού προϋπολογισμού 865.061,20€.

Δηλώσεις Χατζημάρκου

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε οι πολίτες να γνωρίζουν, θέλουμε η λογοδοσία μας σε αυτούς να είναι πλήρης και καθημερινή. Γιατί έτσι, διαμορφώνουν κρίση που στηρίζεται σε στοιχεία και αλήθειες. Και το 2019, εργαστήκαμε εντατικά, παρά τις αντιξοότητες, παρά την υποστελέχωση, παρά την υποχρηματοδότηση και φέραμε αποτελέσματα. Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου, ξέρουν ότι έχουν μια Περιφέρεια που δουλεύει με αγάπη για τον τόπο και αφοσίωση στον στόχο. Και στόχος, δεν είναι άλλος από το να κατακτάμε κορυφές που θα μας οδηγήσουν μπροστά».

(Visited 68 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*