Δήλωση Γλυνού για το μεταναστευτικό-προσφυγικό: «Τα νησιά δεν θα πρέπει να είναι “αποθήκες” ανθρώπινων ψυχών»

Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου: «Κανένας αγώνας δεν τελειώνει το βράδυ των εκλογών»
Newsroom
11/02/2020 8:43
  •  
  •  
  •  

 

Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Μανώλης Γλυνός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Με δήλωσή του, ο κ. Γλυνός εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «τα νησιά δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι αποθήκες ανθρώπινων ψυχών», αλλά θα πρέπει και η ενδοχώρα «να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί». Μάλιστα, όσον αφορά στην επίταξη εκτάσεων για την ανέγερση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, την χαρακτήρισε «άσκηση αυταρχισμού» που προκαλεί εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Αναλυτικά, η δήλωση του επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου»:

«Πρέπει πρωτίστως να γίνει κατανοητό σε όλους ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι πρόβλημα που δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, που είναι μια από τις χώρες υποδοχής, αλλά και στην Ευρώπη. Τα νησιά όμως δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Επιβάλλεται και η ενδοχώρα, να αναλάβει να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί. Να κατανοήσουν τι έγινε στα νησιά το 2015.
Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση των νησιών και να μην γίνουν ασκήσεις αυταρχισμού που προκαλούν εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες και ξεσηκώνουν αυτοδιοίκηση και κατοίκους. Γιατί ασκήσεις αυταρχισμού ήταν η επίταξη των εκτάσεων στις οποίες θα ανεγερθούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Είμαστε αρωγοί στις τοπικές κοινωνίες που αγωνιούν και αντιδρούν στην απόφαση για τη δημιουργία κλειστών δομών στη Λέρο και την Κω και σεβόμαστε τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από τα δημοτικά συμβούλια των δύο νησιών.
Ζητάμε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και όχι ενέργειες που θα προκαλέσουν συμφόρηση, καθώς στην Κω ζουν ήδη 5.000 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες και στη Λέρο 4.000.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τις επιστροφές αλλά και τα αιτήματα για άσυλο πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και όσων εμπλέκονται στο μεγάλο αυτό θέμα, κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, θέλουν την ευημερία των νησιών και την διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος.

(Visited 41 times, 1 visits today)