Επίσκεψη του Πρέσβη της Γερμανίας στα γραφεία της Περιφέρειας στη Ρόδο

Newsroom
12/02/2020 15:35
 
 
 

 

Το ιστορικό κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο επισκέφτηκε χθες ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Dr. Ernst Reichel, τον οποίο υποδέχθηκε – ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών στις Βρυξέλλες – ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Γιάννης Φλεβάρης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Χατζημάρκου προς τον γερμανικό λαό και τον κ. Πρέσβη, καθώς και το μήνυμά του για καλή συνεργασίας και άμεση επικοινωνία για κάθε θέμα που αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα νησιά.

Από την πλευρά του, ο Dr. Ernst Reichel αναφέρθηκε ένθερμα στην συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε διμερές επίπεδο, όπως επίσης και στα περιθώρια που υπάρχουν για γερμανικές επενδύσεις στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των επιχειρήσεων, της ασφάλειας και της οικονομίας.

Ο κ. Φλεβάρης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του μεγάλου μεγέθους της, τον πολυνησιακό χαρακτήρα και τον πολυεπίπεδο και σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια χώρα εισόδου μεταναστών και προσφύγων, ενώ η Γερμανία, χώρα προορισμού και είναι κοινή η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης σειράς ζητημάτων που δημιουργούνται.

«Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή συνολικά, ακολουθώντας ευρωπαϊκή και αναπτυξιακή πολιτική, με τρόπο υπεύθυνο και ειλικρινή, απαλλαγμένο από σκοπιμότητες και λαϊκισμό, συνδράμει τα μέγιστα μέσα από τον κεντρικό ρόλο που έχουν οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες στην ενίσχυση των στενών σχέσεων συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας, μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα και επίτευξη κοινών στόχων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φλεβάρης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εποικοδομητικό και θετικότατο ρόλο που επιτελεί ο Επίτιμος Πρόξενος της Γερμανίας Δρ. Δημήτρης Γιώρτσος, ο οποίος – με την σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει – υπηρετεί την Ελληνογερμανική φιλία.

Ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Πρέσβης ότι το Νότιο Αιγαίο πρωτοπορεί στην τουριστική βιομηχανία διεθνώς και αποτελεί πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες της Γερμανίας για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, ενθαρρύνοντας την ανάληψη κοινών δράσεων από τις Περιφέρειες της Γερμανίας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τη συμμετοχή σε ανταλλαγές και συνέδρια.

Παρουσία με πολιτική σημασία και ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη ο κ. Φλεβάρης, λέγοντας πως «η Περιφέρειά δίνει το στίγμα της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και διατηρεί κοινές δράσεις με την Γερμανία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδράζει στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Ιδιαίτερο είναι το κεφάλαιο του τουρισμού με το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στην τοπική οικονομία των νησιών και στην εθνική μας οικονομία. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος αποτελεί μείζον και διεθνές ζήτημα με ευρύτερες προεκτάσεις, όπου ο ρόλος και η θέση της Περιφέρειάς μας, της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι σημαντικός» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη να δώσει λύσεις κατά τον χρόνο που δεν υπήρχε διαμορφωμένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Την ενέργεια που αποτελεί τομέα πρωταρχικής σημασίας για την Ευρώπη με άμεση αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τους κοινούς στόχους απομείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα και των υδρογονανθράκων.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη για ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη και την Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισσαβόνας και τις σημερινές και εξελισσόμενες απειλές που απαιτούν ειλικρινή συνεργασία, άρρηκτη συμμαχία και κοινές θέσεις με εφαρμογή της ρήτρας αλληλεγγύης.

(Visited 35 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*